Bez kategorii

Szybka jednoosobowa zapiekanka z tofu

Pokochałam w zeszłym roku Chiny między innymi za pyszne tofu, które do tej pory nie wiem,  jak było przyrządzane..  Tym bardziej smutnym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że w Hong Kongu dostępny jest typowy "beancurd" czyli zwykła kostka tofu, która bez przyrządzenia jest ogólnie rzecz ujmując bez smaku. Tak czy inaczej postanowiłam zaryzykować, kupiłam, zamarynowałam i zapiekłam..

Zapiekanka z tofu, brokułami, batatami i pomidorkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 120 g naturalnego tofu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g brokułów
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1 średni batat (około 100g po obraniu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, sos teriyaki

Przgotowanie

1

Dzień przed przygotowaniem zapiekanki wkładamy tofu do miseczki (delikatnie rozdrabniamy), dodajemy 1 dużą łyżkę sosu teriyaki, odrobine pieprzu oraz dwa wyciśnięte ząbki czosnku.

2

Przykrywamy folią i zostawiamy na noc.

3

Słodkie ziemniaki kroimy w plastry, tak samo marchew i wraz z rozdrobnionym brokułem podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut.

4

Następnie warzywa odcedzamy i dodajemy tofu oraz poprzekrawane w pół pomidorki.

5

Całość przekładamy do foremki lub naczynia żaroodpornego (niestety chwilowo nie mam dostępu do żadnej z tych rzeczy, więc użyłam jednorazowej foremki).

6

Wszystko zalewamy jajkiem roztrzepanym z łyżką jogurtu i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg).

 

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    mysoulisyour
    22 czerwca 2012 o 22:57

    Bardzo pomysłowe! Na pewno wypróbuję 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy!!

  • Odpowiedz
    Neddle
    23 czerwca 2012 o 06:27

    ja sama nie wiem czy lubie tofu.. jadłąm tak różnie zrobione.. niektóre mi smakowało, a inne wręcz przeciwnie. Twoje wyglada naprawde apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    23 czerwca 2012 o 07:35

    Jednorazowe foremki to dobra rzecz, zero zmywania 🙂
    Swietna zapiekanka!

  • Odpowiedz
    Anka - Weganka
    23 czerwca 2012 o 18:31

    Bataty! Brokuły! Tofu! Smakuje to pewnie fantastycznie.

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    24 czerwca 2012 o 20:07

    pysznie jest 😉

    musze poszukac tych foremek ;D

  • Odpowiedz
    moniczkawkuchni
    25 czerwca 2012 o 14:24

    Bardzo smacznie o zdrowo. Fajnie, ze pokazujesz potrawy dla 1 osoby, bo nie każdy potrafi ugotować dla siebie coś na raz.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 czerwca 2012 o 17:48

    Hello!

    This is my first time to your site and I am pleased with it.

    I have a couple of questions.

    "Sweet potatoes cut into slices, as well as carrots and broccoli with fragmented podgotowujemy in lightly salted water for about 7 minutes."

    I do not know what podgotowujemy is.

    Does it mean I add the tofu mixture to the vegetables?

    Do I cook it for 7 minutes?

    Thank you so much, for your understanding of my lack of polish(?).

    Have a Joyful Day :~D

    Charlie

    Google Translate

    Hello!

    To jest mój pierwszy raz na swojej stronie i jestem z niego zadowolona.

    Mam kilka pytań.

    "Słodkie ziemniaki pokrojone w plastry, jak również marchew, brokuł z rozdrobnionym podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut."

    Nie wiem co podgotowujemy jest.

    Czy to znaczy, dodać mieszaninę tofu z warzywami?

    Czy muszę gotować przez 7 minut?

    Bardzo dziękuję, za zrozumienie mojego braku polskich (?).

    Mieć radosny dzień: ~ D

    Charlie

    • Odpowiedz
      Agata
      27 czerwca 2012 o 02:31

      Hi Charlie 🙂 Yes I dont have much time last week to translate all the recipes.. I hope it will happen once tho 😉

      So what You have to do is pre-boil vegetables in abit salty water.
      Then u remove the water, add tofu and tomato, mix abit by a spoon, then place it to the form, cover with egg mixed with yogurt and in the and put it to the hot oven:)

      I hope You will enjoy the dish (btw I made it yesterday again and added some white onion on top, was great!)!

      Agata

  • Odpowiedz
    Bee
    26 czerwca 2012 o 19:50

    Miałam już jedno podejście do tofu w domu, ale szczerze mówiąc nie bardzo mi smakowało… za to zdarzyło mi się jeść takie naprawdę dobrze przyrządzone, więc chyba nie wyszło z mojej winy ;p ta zapiekanka prezentuje się świetnie i jest tu wszystko co lubię, więc chyba będzie to moje "podejście do tofu nr.2". Oby tym razem udane ;D

  • Odpowiedz
    SmaKokosa
    27 czerwca 2012 o 07:03

    Muszę to wypróbować, jeszcze nigdy nie jadłam tofu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 czerwca 2012 o 13:56

    Good Morning Agata!

    Thank you so very much for answering my post so quickly.

    I KNOW I will enjoy it.

    Your picture is so appetizing looking, and they are all the vegetables that I love.

    Have a Joyful Day!

    Charlie

    Google Translate

    Dobre Agata rano!

    Dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post tak szybko.

    Wiem, że się spodoba.

    Twój obraz jest tak apetycznie wygląda, i wszystkie są warzywa, którą kocham.

    Mieć radosny dzień!

    Charlie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 czerwca 2013 o 17:20

    Czy można czymś zastąpić sos teriyaki? Nada się zwykły sos sojowy?

    • Odpowiedz
      Agata
      23 czerwca 2013 o 17:49

      Sos sojowy jak najbardziej będzie pasował 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      24 czerwca 2013 o 19:22

      Dziękuję za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 stycznia 2014 o 16:13

    A czym zastąpić bataty?

  • Odpowiedz
    Ania J
    18 lutego 2015 o 16:45

    Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam <3

  • Napisz komentarz