Pokochałam w zeszłym roku Chiny między innymi za pyszne tofu, które do tej pory nie wiem, jak było przyrządzane.. Tym bardziej smutnym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że w Hong Kongu dostępny jest typowy "beancurd" czyli zwykła kostka tofu, która bez przyrządzenia jest ogólnie rzecz ujmując bez smaku. Tak czy inaczej postanowiłam zaryzykować, kupiłam, zamarynowałam i zapiekłam..
Zapiekanka z tofu, brokułami, batatami i pomidorkami
Drukuj przepisSkładniki
- 120 g naturalnego tofu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g brokułów
- 1/2 dużej marchewki
- 1 średni batat (około 100g po obraniu)
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, sos teriyaki
Przgotowanie
Dzień przed przygotowaniem zapiekanki wkładamy tofu do miseczki (delikatnie rozdrabniamy), dodajemy 1 dużą łyżkę sosu teriyaki, odrobine pieprzu oraz dwa wyciśnięte ząbki czosnku.
Przykrywamy folią i zostawiamy na noc.
Słodkie ziemniaki kroimy w plastry, tak samo marchew i wraz z rozdrobnionym brokułem podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut.
Następnie warzywa odcedzamy i dodajemy tofu oraz poprzekrawane w pół pomidorki.
Całość przekładamy do foremki lub naczynia żaroodpornego (niestety chwilowo nie mam dostępu do żadnej z tych rzeczy, więc użyłam jednorazowej foremki).
Wszystko zalewamy jajkiem roztrzepanym z łyżką jogurtu i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg).
17 komentarzy
mysoulisyour
22 czerwca 2012 o 22:57Bardzo pomysłowe! Na pewno wypróbuję 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy!!
Neddle
23 czerwca 2012 o 06:27ja sama nie wiem czy lubie tofu.. jadłąm tak różnie zrobione.. niektóre mi smakowało, a inne wręcz przeciwnie. Twoje wyglada naprawde apetycznie 🙂
Maggie
23 czerwca 2012 o 07:35Jednorazowe foremki to dobra rzecz, zero zmywania 🙂
Swietna zapiekanka!
Anka - Weganka
23 czerwca 2012 o 18:31Bataty! Brokuły! Tofu! Smakuje to pewnie fantastycznie.
pasjonatka
24 czerwca 2012 o 20:07pysznie jest 😉
musze poszukac tych foremek ;D
moniczkawkuchni
25 czerwca 2012 o 14:24Bardzo smacznie o zdrowo. Fajnie, ze pokazujesz potrawy dla 1 osoby, bo nie każdy potrafi ugotować dla siebie coś na raz.
Anonimowy
26 czerwca 2012 o 17:48Hello!
This is my first time to your site and I am pleased with it.
I have a couple of questions.
"Sweet potatoes cut into slices, as well as carrots and broccoli with fragmented podgotowujemy in lightly salted water for about 7 minutes."
I do not know what podgotowujemy is.
Does it mean I add the tofu mixture to the vegetables?
Do I cook it for 7 minutes?
Thank you so much, for your understanding of my lack of polish(?).
Have a Joyful Day :~D
Charlie
Google Translate
Hello!
To jest mój pierwszy raz na swojej stronie i jestem z niego zadowolona.
Mam kilka pytań.
"Słodkie ziemniaki pokrojone w plastry, jak również marchew, brokuł z rozdrobnionym podgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut."
Nie wiem co podgotowujemy jest.
Czy to znaczy, dodać mieszaninę tofu z warzywami?
Czy muszę gotować przez 7 minut?
Bardzo dziękuję, za zrozumienie mojego braku polskich (?).
Mieć radosny dzień: ~ D
Charlie
Agata
27 czerwca 2012 o 02:31Hi Charlie 🙂 Yes I dont have much time last week to translate all the recipes.. I hope it will happen once tho 😉
So what You have to do is pre-boil vegetables in abit salty water.
Then u remove the water, add tofu and tomato, mix abit by a spoon, then place it to the form, cover with egg mixed with yogurt and in the and put it to the hot oven:)
I hope You will enjoy the dish (btw I made it yesterday again and added some white onion on top, was great!)!
Agata
Bee
26 czerwca 2012 o 19:50Miałam już jedno podejście do tofu w domu, ale szczerze mówiąc nie bardzo mi smakowało… za to zdarzyło mi się jeść takie naprawdę dobrze przyrządzone, więc chyba nie wyszło z mojej winy ;p ta zapiekanka prezentuje się świetnie i jest tu wszystko co lubię, więc chyba będzie to moje "podejście do tofu nr.2". Oby tym razem udane ;D
SmaKokosa
27 czerwca 2012 o 07:03Muszę to wypróbować, jeszcze nigdy nie jadłam tofu 🙂
Anonimowy
27 czerwca 2012 o 13:56Good Morning Agata!
Thank you so very much for answering my post so quickly.
I KNOW I will enjoy it.
Your picture is so appetizing looking, and they are all the vegetables that I love.
Have a Joyful Day!
Charlie
Google Translate
Dobre Agata rano!
Dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post tak szybko.
Wiem, że się spodoba.
Twój obraz jest tak apetycznie wygląda, i wszystkie są warzywa, którą kocham.
Mieć radosny dzień!
Charlie
Anonimowy
23 czerwca 2013 o 17:20Czy można czymś zastąpić sos teriyaki? Nada się zwykły sos sojowy?
Agata
23 czerwca 2013 o 17:49Sos sojowy jak najbardziej będzie pasował 🙂
Anonimowy
24 czerwca 2013 o 19:22Dziękuję za odpowiedź 🙂
Anonimowy
18 stycznia 2014 o 16:13A czym zastąpić bataty?
Agata
18 stycznia 2014 o 21:31Zwykłymi ziemniakami 🙂
Ania J
18 lutego 2015 o 16:45Jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam <3