Bez kategorii

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie

Ostatnimi resztkami sił wspomagana napojem energetycznym, który kupiłam parę godzin temu w akcie desperacji wreszcie mogę powiedzieć KONIEC SESJI. No, przynajmniej do września, bo co do pozytywnego wyniku wczorajszego egzaminu to nie mam aż takiej pewności, raczej 50% szans.. także trzymajcie kciuki, we wtorek wyniki 🙂 Teraz nadrobię wszystkie kuchenne zaległości, przyda się parę przepisów na zapas przed wyjazdem.. Ale o tym to za tydzień. Tym czasem domowe buły pełne słonecznika! 

Słonecznikowe bułeczki pszenno żytnie 

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na około 9 bułek

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 60 g słonecznika + 30g do posypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 ml oliwy

Przgotowanie

1

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki pszennej. Odczekujemy około 15 minut, aż całość zacznie się pienić.

2

Rozczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odczekujemy około 90 minut aż wyrośnie. W międzyczasie raz "przebijamy" je palcami podczas wyrastania.

3

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek i kroimy go na mniejsze prostokąty, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 minut.

4

Pu upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem, który następnie delikatnie dociskamy do bułeczek.

5

Pieczemy w temp 190 'C około 25 minut.

Może Ci się spodobać również

21 komentarzy

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    2 czerwca 2012 o 04:53

    cudowne, ach, wspaniałe!
    taka bułeczka na początek dnia, rajskie śniadanko!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 czerwca 2012 o 06:27

    a mleko sojowe zamiast normalnego się nada?

    • Odpowiedz
      Agata
      2 czerwca 2012 o 09:34

      Myślę, że tak. Możesz również zastąpić je 50 g śmietany i dodatkowo 50 g wody (wtedy w przepisie rozpuszczamy drożdże w wodzie)

  • Odpowiedz
    Gosia
    2 czerwca 2012 o 08:13

    smakowite bułeczki 🙂 zazdroszczę końca sesji, u mnie jeszcze wszystko przede mną

  • Odpowiedz
    Pauli
    2 czerwca 2012 o 09:14

    wygladaja jak te sklepowe. ale oczywiscie musza smakować bez porownania (:

  • Odpowiedz
    kikimora
    2 czerwca 2012 o 12:32

    Czemu nigdy nie piekłam kwadratowych bułeczek? Wyglądają uroczo 🙂

  • Odpowiedz
    kocie-smaki
    2 czerwca 2012 o 12:57

    kwadratowe, ze słonecznikiem.. jak w piekarni tuż obok 🙂 warto takie mieć u siebie 🙂

  • Odpowiedz
    Ervisha
    2 czerwca 2012 o 15:38

    na pewno skorzystam z przpeisu dziękuję

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    2 czerwca 2012 o 16:32

    Bardzo lubię takie bułki posypanej ziarnami. Idealne do kanapek. 🙂

  • Odpowiedz
    Kasia
    2 czerwca 2012 o 18:53

    Uwielbiam takie bułeczki, kolejne jakie zrobię będą prostokątne 🙂 I zazdroszczę końca sesji!

  • Odpowiedz
    Proste Przepisy Kulinarne
    3 czerwca 2012 o 10:45

    Fantastyczne bułeczki. Ja ostatnio również przygotowała taki hit- bułeczki mleczne. Rewelacja

  • Odpowiedz
    mucha
    6 czerwca 2012 o 15:22

    troche mi nie wyszło…już na etapie ciasta. Było luźne, klejące i absolutnie nie do rozwałkowania czy pokrojenia.

    • Odpowiedz
      Agata
      6 czerwca 2012 o 21:48

      Czasem to wina mąki, wtedy trzeba dodać do ciasta więcej i podsypać sporo przy wałkowaniu. Mam nadzieje, że następnym razem się uda!

  • Odpowiedz
    mucha
    9 czerwca 2012 o 08:18

    w takim razie po sesji próba nr 2 😀

  • Odpowiedz
    Elexis
    15 czerwca 2012 o 05:58

    Wyglądają wspaniale, jak z piekarni, ale na pewno w smaku jeszcze lepsze!

  • Odpowiedz
    Przemysław Mąkosa
    7 lipca 2013 o 15:33

    Super cud miod bułeczki ahhh az chce sie je schupac <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 września 2013 o 12:31

    Niedawno wyjęłam je z piekarnika, wyszły przepyszne! Jednak następnym razem użyję mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba, zobaczymy co mi wyjdzie 😉

  • Odpowiedz
    Paulina
    17 października 2013 o 10:50

    Dzisiaj je zrobiłam 🙂 Niestety nie wyszły mi idealne – w piekarniku prawie w ogóle nie urosły… Chyba za bardzo rozwałkowałam ciasto (wcześniej nie było problemu z wyrośnięciem)…

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 sierpnia 2014 o 16:37

    Czy zamiast mąki pszennej można dac pełnoziarnista? albo pół na pół?

  • Odpowiedz
    Saraağazade
    8 kwietnia 2015 o 22:39

    Przeglądam ten blog od deski do deski, jest super! Ale zastanawia mnie jedno. Na blogu jest dużo pieczywa, jednak żadne nie jest na zakwasie (przeoczyłam?), który jest o niebo zdrowszy. Czemu tak? 🙂

  • Napisz komentarz