Bez kategorii

Słodkie ziemniaki = pyszne pancakes

Może pancakes to mało chiński wynalazek, natomiast tutaj właśnie poznałam i zakochałam się w batatach, z których można stworzyć setki pysznych potraw i pewnie często będą się tu przewijały. Tym razem padło właśnie na placuszki, trochę eksperymentalne, ale wyszły  pyszne.

Waniliowe pancakes ze słodkimi ziemniakami i musem bananowym

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 1 bardzo dużą porcję (około 450g)

Składniki

  • 150 g słodkich ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej (ok15g)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ok 15g)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 50 ml wody
  • 70 ml mleka (użyłam sojowego)
  • aromat waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 dużego banana 

Przgotowanie

1

Słodkie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy i rozgniatamy na puree.

2

Następnie dodajemy mąkę i skrobię (można użyć tylko mąki, bo wiem że w Polsce skrobia kukurydziana jest dość droga), a następnie resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.

3

Ciasto powinno wystarczyć na 5 dość grubych placuszków, które smażymy bez tłuszczu.

4

Banana ucieramy na dużych lub małych oczkach tarki i mieszamy z odrobiną mleka, następnie nakładamy na stosik naszych pancakes.

Dosłownie żyję tu na koktajlach.. owoce są tak pyszne i różne, że nie mogę się powstrzymać..
Nie pogniewacie się jak pomęczę Was przepisami na koktajle?:)

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    kasandraa6
    18 czerwca 2012 o 06:26

    to by się zjadło

  • Odpowiedz
    Karolina
    18 czerwca 2012 o 10:15

    Mozna bez cukru zrobić? Ile to w ogole ma kcal?

    • Odpowiedz
      Agata
      18 czerwca 2012 o 10:38

      Jak najbardziej można bez cukru, właściwie to jest on opcjonalny.
      Już dodałam tabelę kaloryczności – przy czym zaznaczam, że porcja jest bardzo duża, tak naprawdę prawie pół kilo, więc jest raczej "obiadowa" 😉 100 g to średnio 96 kcal.

    • Odpowiedz
      Karolina
      18 czerwca 2012 o 16:17

      Jesteś niesamowita :)) Pyszne pancakes wylądują jutro na moim śniadaniowym talerzu!

  • Odpowiedz
    Magdalena Hartmann
    18 czerwca 2012 o 10:55

    Fajny pomysł na pancakesy, takiego jeszcze nie widziałam. Za to fajnie byłoby przeczytac o jakiś fajnych koktajlach.

    Pozdrawiam,
    http://www.megulencja.blogspot.be

  • Odpowiedz
    sniadankomania
    18 czerwca 2012 o 13:58

    ciekawy pomysł! świetnie wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    kikimora
    18 czerwca 2012 o 14:42

    Bardzo chciałabym ich spróbować, ale nigdzie ich nie widziałam w żadnym sklepie 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      18 czerwca 2012 o 14:46

      Naprawdę?! Ja bataty widuje naprawdę często, prawie zawsze jak jestem w Auchan czy Carrefour 🙂 poszukaj dobrze!

  • Odpowiedz
    czekolaadowaaa
    18 czerwca 2012 o 15:07

    fajny pomysł na placuszki : )

  • Odpowiedz
    pees
    18 czerwca 2012 o 18:03

    bataty<3
    cudowne, prawda?:)

  • Odpowiedz
    Panna ekscelencja
    18 czerwca 2012 o 18:35

    Będą jutro na śniadanie, koniecznie! 😀 Gdzie kupowałaś bataty, bo bardzo długo ich szukałam, a nigdzie nie mogę ich dorwać.

  • Odpowiedz
    k_ruk
    30 czerwca 2012 o 17:07

    O wow, pancakesy z ziemniakami?! Gratuluję pomysłu, może być smacznie :)) Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 września 2012 o 08:50

    w sobote rano startuje z placuchami 🙂 juz nie moge sie doczekac, wygladaja rewelacyjnie!

  • Odpowiedz
    Frant!c
    19 lipca 2013 o 11:31

    Przepis super! W końcu znalazłem inny sposób na bataty, które są przecież takie smaczne, a w Polsce znane jedynie przez osoby odżywiające się zdrowo. Niestety większa część naszego społeczeństwa, wraz z supermarketami i sklepami, uważa bataty za conajmniej owoc tropikalny i przez to jest zbyt drogi. Mieszkam w UK i tutaj batat jest tańszy od zwykłego, szarego ziamniaka!

    Bloga odkryłem dość niedawno, ale już teraz mam zapisane wiele zakładek, gotowych aby wypróbować Twoje przepisy Agato. Tak trzymaj, bo twoja praca na tym blogu nie idzie na marne.

    A sam przepis oczywiście wszystkim polecam!

  • Odpowiedz
    Zuzanna Lamenta
    9 grudnia 2014 o 17:22

    Zakochałam się w Twoim blogu i codziennie Twoje dania goszczą w moim menu!!! <3 <3 <3
    Jutro na śniadanie planuje te przepyszne pancakes, ale mam problem bo nie posiadam w domu skrobi kukurydzianej… Czym mogłabym ją zastąpić?

    • Odpowiedz
      Agata
      9 grudnia 2014 o 21:30

      Skrobią ziemniaczaną lub po prostu mąką 🙂

  • Odpowiedz
    Gabriela Grębska
    17 marca 2015 o 18:29

    Próbowałam – pycha <3

  • Napisz komentarz