Może pancakes to mało chiński wynalazek, natomiast tutaj właśnie poznałam i zakochałam się w batatach, z których można stworzyć setki pysznych potraw i pewnie często będą się tu przewijały. Tym razem padło właśnie na placuszki, trochę eksperymentalne, ale wyszły pyszne.
Waniliowe pancakes ze słodkimi ziemniakami i musem bananowym
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g słodkich ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej (ok15g)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ok 15g)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 50 ml wody
- 70 ml mleka (użyłam sojowego)
- aromat waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 dużego banana
Przgotowanie
Słodkie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy i rozgniatamy na puree.
Następnie dodajemy mąkę i skrobię (można użyć tylko mąki, bo wiem że w Polsce skrobia kukurydziana jest dość droga), a następnie resztę składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Ciasto powinno wystarczyć na 5 dość grubych placuszków, które smażymy bez tłuszczu.
Banana ucieramy na dużych lub małych oczkach tarki i mieszamy z odrobiną mleka, następnie nakładamy na stosik naszych pancakes.
17 komentarzy
kasandraa6
18 czerwca 2012 o 06:26to by się zjadło
Karolina
18 czerwca 2012 o 10:15Mozna bez cukru zrobić? Ile to w ogole ma kcal?
Agata
18 czerwca 2012 o 10:38Jak najbardziej można bez cukru, właściwie to jest on opcjonalny.
Już dodałam tabelę kaloryczności – przy czym zaznaczam, że porcja jest bardzo duża, tak naprawdę prawie pół kilo, więc jest raczej "obiadowa" 😉 100 g to średnio 96 kcal.
Karolina
18 czerwca 2012 o 16:17Jesteś niesamowita :)) Pyszne pancakes wylądują jutro na moim śniadaniowym talerzu!
Magdalena Hartmann
18 czerwca 2012 o 10:55Fajny pomysł na pancakesy, takiego jeszcze nie widziałam. Za to fajnie byłoby przeczytac o jakiś fajnych koktajlach.
Pozdrawiam,
http://www.megulencja.blogspot.be
sniadankomania
18 czerwca 2012 o 13:58ciekawy pomysł! świetnie wyglądają 🙂
kikimora
18 czerwca 2012 o 14:42Bardzo chciałabym ich spróbować, ale nigdzie ich nie widziałam w żadnym sklepie 🙁
Agata
18 czerwca 2012 o 14:46Naprawdę?! Ja bataty widuje naprawdę często, prawie zawsze jak jestem w Auchan czy Carrefour 🙂 poszukaj dobrze!
czekolaadowaaa
18 czerwca 2012 o 15:07fajny pomysł na placuszki : )
pees
18 czerwca 2012 o 18:03bataty<3
cudowne, prawda?:)
Panna ekscelencja
18 czerwca 2012 o 18:35Będą jutro na śniadanie, koniecznie! 😀 Gdzie kupowałaś bataty, bo bardzo długo ich szukałam, a nigdzie nie mogę ich dorwać.
k_ruk
30 czerwca 2012 o 17:07O wow, pancakesy z ziemniakami?! Gratuluję pomysłu, może być smacznie :)) Pozdrawiam!
Anonimowy
13 września 2012 o 08:50w sobote rano startuje z placuchami 🙂 juz nie moge sie doczekac, wygladaja rewelacyjnie!
Frant!c
19 lipca 2013 o 11:31Przepis super! W końcu znalazłem inny sposób na bataty, które są przecież takie smaczne, a w Polsce znane jedynie przez osoby odżywiające się zdrowo. Niestety większa część naszego społeczeństwa, wraz z supermarketami i sklepami, uważa bataty za conajmniej owoc tropikalny i przez to jest zbyt drogi. Mieszkam w UK i tutaj batat jest tańszy od zwykłego, szarego ziamniaka!
Bloga odkryłem dość niedawno, ale już teraz mam zapisane wiele zakładek, gotowych aby wypróbować Twoje przepisy Agato. Tak trzymaj, bo twoja praca na tym blogu nie idzie na marne.
A sam przepis oczywiście wszystkim polecam!
Zuzanna Lamenta
9 grudnia 2014 o 17:22Zakochałam się w Twoim blogu i codziennie Twoje dania goszczą w moim menu!!! <3 <3 <3
Jutro na śniadanie planuje te przepyszne pancakes, ale mam problem bo nie posiadam w domu skrobi kukurydzianej… Czym mogłabym ją zastąpić?
Agata
9 grudnia 2014 o 21:30Skrobią ziemniaczaną lub po prostu mąką 🙂
Gabriela Grębska
17 marca 2015 o 18:29Próbowałam – pycha <3