Bez kategorii

A gdyby tak kruszonka trochę light?

Kiedyś moja partnerka do pieczenia muffinów Justyna poprosiła mnie,  abym wyczarowała  jakoś kruszonkę w wersji light. Pomyślałam sobie - kurcze kruszonka light, to trochę tak jak olej bez tłuszczu, chyba się nie da. Ale jeśli coś nie może być lekkie to zawsze może być chociaż trochę lżejsze... No i właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że do rabarbarowych muffinów ten eksperyment będzie jak znalazł - całkiem się udało! 100 g klasycznej kruszonki to około 490 kalorii - moja wersja ma 370 zawsze to jakaś redukcja, jak już ktoś ma taaaką ochotę 🙂

Maślankowe muffiny rabarbarowe z kruszonką

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 10 muffinek

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g otrębów pszennych
  • 80 g rabarbaru
  • 40 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Na 80 g kruszonki**
  • 15 g masła śmietankowego
  • 30 g mąki
  • 10 g otrębów
  • 10 g maślanki
  • 15 g cukru pudru

Przgotowanie

1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojony drobno rabarbar oraz resztę składników, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

2

Nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta do foremek na muffiny.

3

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, otręby oraz cukier i mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, z którego tworzymy w dłoniach małe kuleczki.

4

Kawałki kruszonki układamy na wierzchu nałożonego wcześniej ciasta.

5

Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut.

** Do tego przepisu wystarczy połowa uzyskanej kruszonki.

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ania
    3 czerwca 2012 o 22:07

    A ja dostanę taka na śniadanie! <3

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    4 czerwca 2012 o 04:00

    kruszonka w wersji light? mogłaś tego nie publikować! teraz każadą kruszonkę będę objadać z placków xd

  • Odpowiedz
    agata
    4 czerwca 2012 o 06:49

    ależ apetyczne te muffiny : )
    dziękuję za udział w akcji!

  • Odpowiedz
    Gosia
    4 czerwca 2012 o 07:12

    tak się ostatnio zastanawiałam jakby tu trochę zdrowszą kruszonkę zrobić, dzięki za pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Pauli
    4 czerwca 2012 o 07:34

    jakie apetyczne male cudenka (: porposze o jedna do kawy !

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 czerwca 2012 o 07:37

    ile waży jeden muffinek ? ;>

    • Odpowiedz
      Agata
      5 czerwca 2012 o 06:08

      Około 68 g 🙂 kaloryczność "porcji" wyświetla się, gdy na tabelce klikniemy w tą mini strzałeczkę obok napisu "porcja" 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      5 czerwca 2012 o 15:44

      ooo ;> nie wiedziałam 😉 dziekuje!

  • Odpowiedz
    Angie
    4 czerwca 2012 o 09:08

    Super propozycja!

  • Odpowiedz
    asieja
    4 czerwca 2012 o 09:55

    uwielbiam kruszonkę.. 🙂 i babeczki z owocami też.

  • Odpowiedz
    Brenia
    4 czerwca 2012 o 14:05

    Mniam, ale pychotki 🙂

  • Odpowiedz
    Dota
    4 czerwca 2012 o 14:21

    super pomysl i jakie sliczne wykonanie:)

  • Odpowiedz
    BikiniGirl
    4 czerwca 2012 o 16:04

    Kocham rabarbar, kocham kruszonkę, kocham babeczki… na pewno przetestuję, świetny przepis!

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    4 czerwca 2012 o 20:14

    ja bym sie bez kruszony obyla ;p

  • Odpowiedz
    eat-food-well
    5 czerwca 2012 o 07:15

    Wpadłam na Twojego bloga przez przypadek, ale już wiem, że będę tu zaglądać znacznie częściej! Dodaję;)

  • Odpowiedz
    Bon Appetit!
    5 czerwca 2012 o 08:05

    Świetne takie muffinki! Też robiłam, ale nie były takie dietetyczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 czerwca 2012 o 19:51

    Te wszystkie cudenka na twoim blogu wymyślasz sama ? 😉
    A jak z gotowaniem na dietetyce ? Robicie coś ciekawego ?
    pozdrawiam 😉

  • Odpowiedz
    Dusia
    6 czerwca 2012 o 08:56

    małe pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Olka
    8 czerwca 2012 o 07:13

    a ja własnie zajadam się rabarbarem z podróbką kruszonki (prażone otręby, trzcinowy cukier, ciut masła i śmietana) na którą, przyznaje, natchnęło mnie tutaj;) mniam, mniam, polecam;)

  • Napisz komentarz