Kiedyś moja partnerka do pieczenia muffinów Justyna poprosiła mnie, abym wyczarowała jakoś kruszonkę w wersji light. Pomyślałam sobie - kurcze kruszonka light, to trochę tak jak olej bez tłuszczu, chyba się nie da. Ale jeśli coś nie może być lekkie to zawsze może być chociaż trochę lżejsze... No i właśnie dzisiaj pomyślałam sobie, że do rabarbarowych muffinów ten eksperyment będzie jak znalazł - całkiem się udało! 100 g klasycznej kruszonki to około 490 kalorii - moja wersja ma 370 zawsze to jakaś redukcja, jak już ktoś ma taaaką ochotę 🙂
Maślankowe muffiny rabarbarowe z kruszonką
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 80 g rabarbaru
- 40 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 20 ml oleju
- 1 jajko
- 200 ml maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- Na 80 g kruszonki**
- 15 g masła śmietankowego
- 30 g mąki
- 10 g otrębów
- 10 g maślanki
- 15 g cukru pudru
Przgotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojony drobno rabarbar oraz resztę składników, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta do foremek na muffiny.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, otręby oraz cukier i mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, z którego tworzymy w dłoniach małe kuleczki.
Kawałki kruszonki układamy na wierzchu nałożonego wcześniej ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30 minut.
** Do tego przepisu wystarczy połowa uzyskanej kruszonki.
19 komentarzy
Ania
3 czerwca 2012 o 22:07A ja dostanę taka na śniadanie! <3
Karmel-itka.
4 czerwca 2012 o 04:00kruszonka w wersji light? mogłaś tego nie publikować! teraz każadą kruszonkę będę objadać z placków xd
agata
4 czerwca 2012 o 06:49ależ apetyczne te muffiny : )
dziękuję za udział w akcji!
Gosia
4 czerwca 2012 o 07:12tak się ostatnio zastanawiałam jakby tu trochę zdrowszą kruszonkę zrobić, dzięki za pomysł 🙂
Pauli
4 czerwca 2012 o 07:34jakie apetyczne male cudenka (: porposze o jedna do kawy !
Anonimowy
4 czerwca 2012 o 07:37ile waży jeden muffinek ? ;>
Agata
5 czerwca 2012 o 06:08Około 68 g 🙂 kaloryczność "porcji" wyświetla się, gdy na tabelce klikniemy w tą mini strzałeczkę obok napisu "porcja" 🙂
Anonimowy
5 czerwca 2012 o 15:44ooo ;> nie wiedziałam 😉 dziekuje!
Angie
4 czerwca 2012 o 09:08Super propozycja!
asieja
4 czerwca 2012 o 09:55uwielbiam kruszonkę.. 🙂 i babeczki z owocami też.
Brenia
4 czerwca 2012 o 14:05Mniam, ale pychotki 🙂
Dota
4 czerwca 2012 o 14:21super pomysl i jakie sliczne wykonanie:)
BikiniGirl
4 czerwca 2012 o 16:04Kocham rabarbar, kocham kruszonkę, kocham babeczki… na pewno przetestuję, świetny przepis!
pasjonatka
4 czerwca 2012 o 20:14ja bym sie bez kruszony obyla ;p
eat-food-well
5 czerwca 2012 o 07:15Wpadłam na Twojego bloga przez przypadek, ale już wiem, że będę tu zaglądać znacznie częściej! Dodaję;)
Bon Appetit!
5 czerwca 2012 o 08:05Świetne takie muffinki! Też robiłam, ale nie były takie dietetyczne 🙂
Anonimowy
5 czerwca 2012 o 19:51Te wszystkie cudenka na twoim blogu wymyślasz sama ? 😉
A jak z gotowaniem na dietetyce ? Robicie coś ciekawego ?
pozdrawiam 😉
Dusia
6 czerwca 2012 o 08:56małe pyszności 🙂
Olka
8 czerwca 2012 o 07:13a ja własnie zajadam się rabarbarem z podróbką kruszonki (prażone otręby, trzcinowy cukier, ciut masła i śmietana) na którą, przyznaje, natchnęło mnie tutaj;) mniam, mniam, polecam;)