Z góry przepraszam, za przestoje, które mogą w najbliższych dniach nastąpić, ale natłok materiału na egzaminy, który muszę przyswoić w dość krótkim czasie mnie przytłacza i nie mam nawet siły nic sensownego przygotować poza koktajlem z truskawek.. Także na razie wyciągam muffiny na czarną godzinę 🙂
Orkiszowe muffiny stracciatella
Drukuj przepisSkładniki
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 30 g otrębów orkiszowych
- 20 g płatków owsianych błyskawicznych
- 40 g cukru brązowego
- 5 g cukru waniliowego
- 20 g oleju rzepakowego
- 15 g utartej gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajo
Przgotowanie
Wszystkie składniki oprócz czekolady łączymy łyżką w naczyniu (kolejność dodawania składników jest dowolna).
Czekoladę ucieramy na najmniejszych oczkach tarki i na samym końcu łączymy delikatnie z resztą masy.
Nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta do foremek i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Muffiny są "śniadaniowe" - bo z racji braku owoców czy nadzienia są stosunkowo "suche" - dlatego polecam przekrawać je w pół i smarować np dżemem lub kremowym serkiem. Albo po prostu standardowo - do kawki 🙂
10 komentarzy
KucharkaZen
24 maja 2012 o 05:50Jak na muffiny "na czarną godzinę" to one wyglądają mega apetycznie. Mega :)))
better-choice
24 maja 2012 o 07:22Oj ja też mam sesję, ale ostatni egzamin mi został 🙂
Aga w kuchni
24 maja 2012 o 08:51pyszne 🙂
sniadankomania
24 maja 2012 o 15:28wyglądają pysznie! i zdrowo 😉
noclaudine
24 maja 2012 o 16:17i na czas mojej sesji takie muffiny by się przydały ; )
Dusia
24 maja 2012 o 18:23O tak muffinki do chrupania między notatkami
Dota
25 maja 2012 o 15:56bardzo fajne:) to powodzenia w czasie sesji:)
Anonimowy
15 czerwca 2013 o 05:14Jak myślisz można dać do środka trochę dżemu przed pieczeniem? 🙂
Aleksandra Jelonek
2 lutego 2014 o 19:07Strasznie twarde mi wyszły 🙁
Anonimowy
23 maja 2014 o 19:40Agato, czy wg Ciebie takie silikonowe foremki są zdrowe? Czy jakieś toksyczne związki nie przenikają do pieczonego w nich jedzenia? Jeśli są ok, to jakiej marki polecasz? Z góry dziękuję.