Bez kategorii

Najprostsze ciasto jabłkowo-bananowe bez tłuszczu

Lubię ciasta z owocami.  Takie, które składają się głównie z owoców - jeszcze bardziej:-) Poniższy przepis zdecydowanie do tych drugich się zalicza. Z racji przewagi ilościowej owoców nad reszta składników - ciasto jest bardzo niskokaloryczne. Tłuszczu dodanego brak, cukier zastąpiłam miodem.. zniknęło jeszcze tego samego dnia.

Jabłkowo bananowe ciasto na miodzie

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 70 ml mleka
  • 30 g śmietany
  • 70 g miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przgotowanie

1

Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).

2

Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.

3

Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.

4

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód - odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.

5

Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.

6

Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.

7

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

8

Piec w 180'C około 40 minut - po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.

** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką.

 

Może Ci się spodobać również

44 komentarze

  • Odpowiedz
    Klaudia
    30 maja 2012 o 22:04

    wygląda super 🙂 myślisz, że dałoby radę chociaż połowę mąki zamienić na razową? albo całość na orkiszową?

    • Odpowiedz
      Agata
      30 maja 2012 o 22:07

      Myślę, że można dać 1/2 razowej 🙂 z orkiszowej jeszcze nic nie piekłam, zawsze tylko mieszam otręby orkiszowe z mąką, także nie wiem jakby to wyszło 🙂

    • Odpowiedz
      sowa_nie_sowa
      13 czerwca 2012 o 17:29

      Ja piekę tylko z mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej albo orkiszowej) i wychodzi:)
      Nie jest aż tak wyrośnięte jak z białej, ale za to zdrowsze:)
      Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Infinity
    30 maja 2012 o 22:28

    CUDO!

    infinity-unicorns.blogspot.com

  • Odpowiedz
    mariszka
    30 maja 2012 o 23:04

    Jak cudownie napakowane owocami, muszę je zrobić… banany z jabłkami to jeden z moich ulubionych duetów, a zwykle lekko to dziwi, nie wiem czemu:)

  • Odpowiedz
    AnnaA-G
    31 maja 2012 o 05:55

    smacznie wygląda:)

  • Odpowiedz
    Madzialena
    31 maja 2012 o 06:10

    Super pomysł, również uwielbiam owoce z ciastem zamiast ciasta z owocami 🙂 Wygląda na prawdę bardzo apetycznie 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2012 o 06:50

    ile kalorii ma jeden taki kawalek? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2012 o 07:01

    Ile kalorii ma to ciasto w całości? Czy 91 g to 1 trójkąt ?

    • Odpowiedz
      Agata
      31 maja 2012 o 10:56

      1/10 ciasta to jedna porcja dostarczająca średnio 158 kcal:)

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      1 czerwca 2012 o 16:22

      bardzo dziekuje ! 🙂 jutro sie za nie biore !

  • Odpowiedz
    Angie
    31 maja 2012 o 07:18

    Świetna propozycja!

  • Odpowiedz
    KucharkaZen
    31 maja 2012 o 08:13

    Piękne ciasto na ciepły dzień 🙂

  • Odpowiedz
    Iwona
    31 maja 2012 o 11:56

    Wygląda smakowicie 🙂 powiem szczerze, że dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem, stąd moje pytanie… można takie ciasta robić z mąki pełnoziarnistej czy lepsza jest zwykła?

    • Odpowiedz
      Agata
      31 maja 2012 o 11:58

      Przy dość małej ilości mąki w tym przepisie, można ją częściowo zastąpić pełnoziarnistą, natomiast jeśli użyjemy tylko takiej – grozi nam totalne nie wyrośnięcie ciasta.
      Ale stosunek 50/50 myślę, że zdałby rezultat 🙂

    • Odpowiedz
      Iwona
      31 maja 2012 o 13:03

      Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2012 o 14:30

    czy wiesz czym mogłabym zastąpić otręby, żeby ciasto nie straciło smaku? jestem na diecie bezglutenowej stąd to pytanie 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      31 maja 2012 o 14:32

      Można je spokojnie zastąpić dodatkową porcją 50 g mąki 🙂

  • Odpowiedz
    sniadankomania
    31 maja 2012 o 14:57

    chętnie poproszę kawałek 😉 napewno przepyszne!

  • Odpowiedz
    noclaudine
    31 maja 2012 o 16:07

    rzeczywiście niskokaloryczne a do tego jak świetnie wygląda ; )
    mhm! na pewno pyszne, bo miód+banany zawsze tworzą świetne połączenie ;p

  • Odpowiedz
    kazetka
    31 maja 2012 o 16:22

    wygląda i brzmi bardzo smakowicie, więc jutro będę piec!:)

  • Odpowiedz
    better-choice
    31 maja 2012 o 20:02

    uwielbiam tego typu ciasta!

  • Odpowiedz
    cukrowa wróżka
    31 maja 2012 o 20:12

    ja też te owocowe, wilgotne lubię najbardziej. 😀 A jak przy okazji dietetyczne – jeść i jeść, do woli 😀

  • Odpowiedz
    Kimaaa
    31 maja 2012 o 20:38

    Teraz tylko do sklepu po kardamon, otręby i migdały. O matko, ale pychota!

  • Odpowiedz
    90kg
    27 czerwca 2012 o 10:49

    Muszę powiedzieć, że wygląda pysznie i zdrowo. Fakt troszkę mąki zamienić na orkiszową i będzie jeszcze lepsze. Szukałam inspiracji na dietetyczny obiad, a znalazłam na dietetyczny podwieczorek. Napewno któregoś weekendu spróbuję.Dziękuję. Mój odchudzający się blog http://www.90kgmamy.blogspot.com

  • Odpowiedz
    pozeczkovva
    27 września 2012 o 19:26

    ciasto właśnie weszło do piekarnika – nie mogę się doczekać! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    29 września 2012 o 12:13

    Mam wielka ochotę na to ciasto.
    Mam pytanie – jaką śmietanę tzn.ile % i czy ewentualnie można bez śmietany upiec.
    Pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      29 września 2012 o 15:14

      Użyłam śmietany 12%, myślę, że można spróbować na gęstym jogurcie 🙂

  • Odpowiedz
    www.jadalnik.pl
    19 października 2012 o 23:39

    Upiekłam i pyszne, w smaku podobna do mojego ciasta z jabłkami:
    – ja daję 2 jajka
    – 6 jabłek
    – garść orzechów (opcjonalnie)
    – szklanka mąki razowej
    -szklanka mąki pszennej
    – 1/2 szklanki brązowego cukru
    – 2 łyżeczki cynamonu
    – łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia

    Trzeba odpowiednio to przygotować i ciasto wychodzi,pyszne, wilgotne, ciężkie i sycące. Jak ktoś zechce szczegółowy przepis to podaje maila: jadalnik@gmail.com (niedługo wrzucę też na bloga)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 grudnia 2012 o 11:45

    Hey! 🙂

    ile to mniej więcej jest, 70g miodu?
    oraz na jakich ustawieniach piekarnika piekłaś? mam piekarnik elektryczny, za dużo funkcji do wyboru 😛

    serdecznie dziękuję za odpowiedź!

    • Odpowiedz
      Agata
      22 grudnia 2012 o 12:51

      Piekłam na typowych ustawieniach czyli bez termoobiegu grzałka dolna i górna 🙂 miodu około 4 łyżki 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 grudnia 2012 o 17:44

      dziękuje bardzo 🙂

      wesołych świat!

  • Odpowiedz
    My Sweet Jar
    15 stycznia 2013 o 13:08

    Osobiście uwielbiam to ciasto, piekę je regularnie dla mojej rodziny wiecznie odchudzającej się:) Jest pyszne a przy tym istnieje tyle możliwych kombinacji w jego prostocie:) Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 stycznia 2013 o 23:26

    Wczoraj zrobiłam to ciasto, moja rodzina narzekała, że "takie dietetyczne i nic z tego nie wyjdzie", a jednak połowa zniknęła już po pół godzinie. Pyszne i sycące, a do tego niskokaloryczne i słodkie- dla mnie to wspaniałe, bo po zjedzeniu kawałeczka jestem najedzona i, co ważniejsze. przechodzi mi ochota na słodycze, które są dosłownie moją zmorą.

    Mam jeszcze pytanie: ile kcal zawiera 100 g tego ciasta? Oszacowałam, że ok. 130.

    Bardzo dziekuję za ten wspaniały przepis i pozdrawiam serdecznie.

    • Odpowiedz
      Agata
      22 stycznia 2013 o 07:56

      Cudownie! Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂
      100 gramowy kawałek ciasta dostarcza około 170 kalorii – troszkę płatki migdałowy podwyższają wartość energetyczną.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 czerwca 2013 o 21:11

    Czy można zastąpić miód syropem z agawy? 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lipca 2013 o 09:19

    Czy można zastąpić banany i jabłka innymi owocami? Np. malinami, morelami, jagodami, brzoskwiniami, truskawkami, itp.? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      22 lipca 2013 o 14:21

      Morele, brzoskwinie i jagody mysle, ze tak, natomiast truskawki i maliny w mniejszej ilości ponieważ maja w sobie za dużo wody 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lipca 2013 o 15:06

    A jakiej tortownicy najlepiej użyć? Chodzi mi o wymiary?

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      22 lipca 2013 o 15:15

      Ach przepraszam, nie doczytałam w poście. Wszystko mi się wyjaśniło. 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 października 2013 o 12:41

    ciasto jest niedobre :/ nie dosc ze plaskie to w smaku nijakie (wszystko robione zgodnie z przepisem)

  • Odpowiedz
    Lidan
    28 grudnia 2013 o 14:16

    Witam 🙂 Czy można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym? Miałoby jeszcze mniej kalorii? Bardzo mnie kusi, żeby upiec to ciasto na sylwestra ale ja łakoma jestem i mogę je całe zjeść sama 😉

  • Odpowiedz
    Lidan
    16 stycznia 2014 o 17:49

    Upiekłam zgodnie z przepisem. Wyszło baaardzo niziutkie, może na 1,5 cm. Nie wiem czy to wina 25-26 centymetrowej tortownicy czy jakiś inny powód ale było smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 maja 2016 o 13:42

    Czym zastapic mleko?

  • Napisz komentarz