Co za okrutnie zmarnowany dzień.. Jestem mistrzem znajdowania sobie niezbędnych do wykonania zajęć, kiedy muszę się uczyć. Ciasto upieczone.. chleb upieczony.. obiad zrobiony, korty tenisowe zaliczone.. Jeszcze pare dni i zacznę sprzątać, żeby tylko trzymać się z dala od notatek. No ale brzuchy domowników na pewno na tym wszystkim nie ucierpią 😉 Aha i od dziś straszę Was liczbami, czyli powitajcie tabelki z wartościami odżywczymi
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem w sosie imbirowym i warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- 120 g makaronu pełnoziarnistego
- 140 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki imbirowego sosu z soją i chili
- 50 g cukinii
- kilka zielonych oliwek
- 1/3 czerwonej papryki
- 20 g mrożonego zielonego groszku
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 50 ml jogurtu 0%
- Pieprz, zioła prowansalskie
Przgotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, wlewamy sos imbirowy i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na patelni z posiekaną cebulką.
W między czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron (aldente).
Kiedy mięso się już zarumieni, dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę paprykę i cienkie plastry cukinii, wszystko posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i pieprzu i razem podsmażamy jeszcze parę minut.
Na patelnię wsypujemy ugotowany makaron, mieszamy z kurczakiem i warzywami, a następnie zalewamy całość jajkiem rozmąconym w jogurcie i wciąż mieszając czekamy aż się zetnie.
14 komentarzy
Dota
4 maja 2012 o 06:43dziekuje bardzo za udzial w akcji:) pozdrawiam serdecznie Dota z oneginetatopa.blogspot.com
Niebiesko- szara
4 maja 2012 o 07:54mniam!
LaLolla
4 maja 2012 o 09:32sama uwielbiam takie kombinacje, są szybkie, niedrogie i mega zdrowe;)
Nat
4 maja 2012 o 10:09Pyszne, chociaż ja nie za bardzo lubię mięso do makaronu. I dla żołądka lepiej nie łączyć często mięsa z węglowodanami i skrobią ;>
Agata
4 maja 2012 o 12:48Teorie na temat czego z czym nie można łączyć są tak różne i i jest ich tak dużo, że gdybyśmy wierzyli we wszystkie i się do nich stosowali, musielibyśmy żyć na wodzie 😉
A o tych najważniejszych jak np proste wrzucanie ogórka do sałatki z pomidorem jest u nas codziennością – i żegnaj witamino C.
W planowaniu posiłków zdrowego człowieka i grup ludności, obiad powinien składać się z 2 dań – zupy, oraz drugiego dania zawierającego białko zwierzęce, dodatek skrobiowy i warzywny oraz napój.
noclaudine
4 maja 2012 o 17:43lubię makaron razowy i w takim akompaniamencie warzywnym jeszcze go nie jadłam, więc chyba spróbuję niedługo ; )
Viola
5 maja 2012 o 08:31Czytam, czytam i z każdą linijką robię się głodniejsza a do obiadu daleko 😉 Super przepis! Ten imbirowy sosu z soją i chili, cukinia, oliwki mniamm!
Krysia
5 maja 2012 o 12:06Super smaczny i pyszny przepis:) Podoba mi się kombinacja jogurtu z jajkiem.
Wioleta
5 maja 2012 o 16:00Yeah! Ta tabelka jest genialna! 😀 A jajko + jogurt ostatnio dodałam do pełnoziarnistej tarty warzywnej… mniam! 🙂
kocie-smaki
7 maja 2012 o 08:43bardzo fajnie z tymi wartościami odżywczymi 🙂
Anonimowy
11 maja 2012 o 09:41Właśnie czegoś takiego szukałam! Więcej takich przepisów 😉 dziękuję!
studentka na diecie.
1 czerwca 2013 o 23:50Kocham makarony ze świeżymi warzywkami! 😀
Anonimowy
14 października 2013 o 08:03w jaki sposób liczysz wartość odżywcza ? bo wg mnie tych kalorii tutaj jest za malo… sam makaron ma wiecej kalorii
Agata
14 października 2013 o 14:21Podana wartość dotyczy 100 gram, ponad tabelką są takie mini strzałki którymi możesz zmieniać wyświetlaną wartość na kaloryczność porcji – w tym wypadku 1 porcja to 366 kalorii 🙂