Bez kategorii

Frittata z sercem

.. A raczej z sercami, czterema - paprykowymi. Nadałoby się na walentynkowy wpis, taka romantyczna papryka mi się trafiła 😉 Przepis na frittatę, który wrzuciłam parę tygodni temu został przyjęty bardzo entuzjastycznie, więc postanowiłam trochę namieszać i stworzyć inną, równie pyszną wersję tego lekkiego dania.

Frittata ze szpinakiem i zielonym groszkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 jajka + jedno białko
  • 40 g mrożonego zielonego groszku
  • 70 g mrożonego szpinaku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 100 g chudego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej

Przgotowanie

1

Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1 białko, rozdrabniając w palcach dodajemy twaróg i wciskamy 2 ząbki czosnku.

2

Szpinak rozmrażamy i co ważne - dokładnie wyciskamy! Musimy usunąć całą zmrożoną w nim wcześniej wodę, inaczej nasza frittata się nie zapiecze.

3

Odsączony szpinak wraz z groszkiem dodajemy do naczynia, doprawiamy i mieszamy aż składniki mniej więcej się połączą

4

Masę wylewamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozprowadzamy mieszankę po całej formie, a następnie na wierzchu układamy plastry papryki.

5

Pieczemy w 180'C około 25 minut.

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    hany
    26 maja 2012 o 07:01

    To jest super przepis, swietna kombinacja produktow i dla oka rowniez. Dziekuje za dodanie go do akcji "low carb".:)

  • Odpowiedz
    Bazylia
    26 maja 2012 o 08:22

    Nigdy wcześniej nie widziałam frittaty z twarożkiem 😉 Musi być pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    noclaudine
    26 maja 2012 o 11:15

    szpinak+ zielony groszek i nic do szczęścia mi nie potrzeba w takim daniu, więcej ;p 😉

  • Odpowiedz
    aguzja
    26 maja 2012 o 12:18

    świetny patent z papryką-serduszkiem, do wykorzystania. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    oliwek
    26 maja 2012 o 17:24

    śliczne te serduszka z papryki 🙂

  • Odpowiedz
    La Lolla
    26 maja 2012 o 19:38

    kolorowe piękności;)
    skuszę się;)

  • Odpowiedz
    mariszka
    27 maja 2012 o 08:45

    Rozkoszne!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 maja 2012 o 08:59

    hej, a jakiej wielkości masz formę? 🙂 Bardzo często Cię podglądam i podobają mi się Twoje przepisy, fajnie byłoby gdybyś czasem zamieściła takie info, bo dla kogos kto jest poczatkujący ciężko ocenić na jaką formę taka ilość składników wystarczy 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      27 maja 2012 o 09:03

      Dziękuję za uwagę, postaram się o tym pamiętać 🙂
      Moja forma, w której przygotowuję frittatę ma 20 cm średnicy 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      27 maja 2012 o 09:05

      Super, dziękuję 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 maja 2012 o 16:59

    Aguś a czemu nie mogą być 3 jajka? czemu oddzielamy dwa? ( jedno całe i dwa białka ?) Pozdrawiam
    ps . Uwielbiam Twojego bloga!!:)

    • Odpowiedz
      Agata
      27 maja 2012 o 17:03

      Dziękuję :))
      W przypadku tej frittaty mamy 2 całe jajka i jedno białko – oczywiście można użyć trzech całych jajek, natomiast trzeba pamiętać, że żółtko jaja dostarcza stosunkowo dużą ilość tłuszczu i przede wszystkim cholesterolu (1 jajko pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik). "Usuwając" jedno żółtko z przepisu, frittata jest po prostu troszkę lżejsza, bo samo białko jaja jest bardzo nisko kaloryczne 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 maja 2012 o 14:40

    Jeśli nie mam takiej formy, czy mogę to zapiecz w zwykłym naczyniu żaroodpornym (chyba porcelanowe) albo w szklanym talerzu z żaroodpornego arkoroku ?

    • Odpowiedz
      Agata
      31 maja 2012 o 14:48

      Oczywiście jak najbardziej można użyć naczynia żaroodpornego. Frittatę można też usmażyć na patelni (przy użyciu tłuszczu, lub nie, jeśli jest ona odpowiednia 🙂 )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 lipca 2012 o 10:36

    jaka jest kaloryczność całej frittaty?

  • Odpowiedz
    Sroka
    10 lutego 2014 o 15:06

    Mam pytanie czy podana kaloryczność jest dla całej Frittatty?

  • Odpowiedz
    Salome
    20 stycznia 2015 o 21:46

    Te serduszka fajne na walentynki 🙂

  • Napisz komentarz