.. A raczej z sercami, czterema - paprykowymi. Nadałoby się na walentynkowy wpis, taka romantyczna papryka mi się trafiła 😉 Przepis na frittatę, który wrzuciłam parę tygodni temu został przyjęty bardzo entuzjastycznie, więc postanowiłam trochę namieszać i stworzyć inną, równie pyszną wersję tego lekkiego dania.
Frittata ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka + jedno białko
- 40 g mrożonego zielonego groszku
- 70 g mrożonego szpinaku
- 1/3 czerwonej papryki
- 100 g chudego twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
Przgotowanie
Do miseczki wbijamy 2 jajka oraz 1 białko, rozdrabniając w palcach dodajemy twaróg i wciskamy 2 ząbki czosnku.
Szpinak rozmrażamy i co ważne - dokładnie wyciskamy! Musimy usunąć całą zmrożoną w nim wcześniej wodę, inaczej nasza frittata się nie zapiecze.
Odsączony szpinak wraz z groszkiem dodajemy do naczynia, doprawiamy i mieszamy aż składniki mniej więcej się połączą
Masę wylewamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką rozprowadzamy mieszankę po całej formie, a następnie na wierzchu układamy plastry papryki.
Pieczemy w 180'C około 25 minut.
19 komentarzy
hany
26 maja 2012 o 07:01To jest super przepis, swietna kombinacja produktow i dla oka rowniez. Dziekuje za dodanie go do akcji "low carb".:)
Bazylia
26 maja 2012 o 08:22Nigdy wcześniej nie widziałam frittaty z twarożkiem 😉 Musi być pyszne 🙂
noclaudine
26 maja 2012 o 11:15szpinak+ zielony groszek i nic do szczęścia mi nie potrzeba w takim daniu, więcej ;p 😉
aguzja
26 maja 2012 o 12:18świetny patent z papryką-serduszkiem, do wykorzystania. Pozdrawiam 🙂
oliwek
26 maja 2012 o 17:24śliczne te serduszka z papryki 🙂
La Lolla
26 maja 2012 o 19:38kolorowe piękności;)
skuszę się;)
mariszka
27 maja 2012 o 08:45Rozkoszne!
Anonimowy
27 maja 2012 o 08:59hej, a jakiej wielkości masz formę? 🙂 Bardzo często Cię podglądam i podobają mi się Twoje przepisy, fajnie byłoby gdybyś czasem zamieściła takie info, bo dla kogos kto jest poczatkujący ciężko ocenić na jaką formę taka ilość składników wystarczy 🙂
Agata
27 maja 2012 o 09:03Dziękuję za uwagę, postaram się o tym pamiętać 🙂
Moja forma, w której przygotowuję frittatę ma 20 cm średnicy 🙂
Anonimowy
27 maja 2012 o 09:05Super, dziękuję 🙂
Anonimowy
27 maja 2012 o 16:59Aguś a czemu nie mogą być 3 jajka? czemu oddzielamy dwa? ( jedno całe i dwa białka ?) Pozdrawiam
ps . Uwielbiam Twojego bloga!!:)
Agata
27 maja 2012 o 17:03Dziękuję :))
W przypadku tej frittaty mamy 2 całe jajka i jedno białko – oczywiście można użyć trzech całych jajek, natomiast trzeba pamiętać, że żółtko jaja dostarcza stosunkowo dużą ilość tłuszczu i przede wszystkim cholesterolu (1 jajko pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik). "Usuwając" jedno żółtko z przepisu, frittata jest po prostu troszkę lżejsza, bo samo białko jaja jest bardzo nisko kaloryczne 🙂
Anonimowy
31 maja 2012 o 14:40Jeśli nie mam takiej formy, czy mogę to zapiecz w zwykłym naczyniu żaroodpornym (chyba porcelanowe) albo w szklanym talerzu z żaroodpornego arkoroku ?
Agata
31 maja 2012 o 14:48Oczywiście jak najbardziej można użyć naczynia żaroodpornego. Frittatę można też usmażyć na patelni (przy użyciu tłuszczu, lub nie, jeśli jest ona odpowiednia 🙂 )
Anonimowy
1 lipca 2012 o 10:36jaka jest kaloryczność całej frittaty?
Agata
1 lipca 2012 o 11:51Tabela już dodana 🙂
Sroka
10 lutego 2014 o 15:06Mam pytanie czy podana kaloryczność jest dla całej Frittatty?
Agata
12 lutego 2014 o 07:42Tak 🙂
Salome
20 stycznia 2015 o 21:46Te serduszka fajne na walentynki 🙂