Wpis dzisiejszy specjalnie "wyprodukowany" na poczet wydarzenia, kt贸re b臋dzie mia艂o miejsce ju偶 za niespe艂na .. 21 godzin! Wi臋kszo艣膰 Pa艅, pewnie nie wie o czym m贸wi臋, ale! ALE! Za 21 godzin rozpocznie si臋 fina艂 pi艂karskiej Ligi Mistrz贸w! A ja, jako zagorza艂a fanka Chelsea Londyn postanowi艂am, na t臋 okazje podzieli膰 si臋 z Wami przepisem, na bu艂eczki rodem z londy艅skiej dzielnicy Chelsea pierwszy raz wyprodukowane tam ju偶 w 18 wieku.
Kardamonowe Chelsea Buns z marcepanem i rodzynkami聽
Drukuj przepisSk艂adniki
- Na ciasto:
- 270 g m膮ki tortowej
- 30 g otr臋b贸w orkiszowych
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 25 g dro偶d偶y
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 35 g cukru pudru
- 25 g mas艂a
- Na wype艂nienie:
- 50 g rodzynek
- 20 g p艂atk贸w migda艂owych
- 1 艂y偶eczka kardamonu
- 15 g masy marcepanowej
- Do posmarowania i ozdobienia:
- 1 艂y偶ka p艂atk贸w migda艂owych
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 25 ml mleka + 1 艂y偶eczka miodu + 1 艂y偶eczka cukru pudru
Przgotowanie
Dro偶d偶e rozprowadzamy w ciep艂ym mleku, dodajemy s贸l, 艂y偶eczk臋 cukru pudru z odwa偶onej porcji oraz 艂y偶eczk臋 m膮ki. Odczekujemy oko艂o 15 minut, a偶 ca艂o艣膰 zacznie si臋 pieni膰.
Rozczyn 艂膮czymy z reszt膮 sk艂adnik贸w na ciasto dro偶d偶owe, wyrabiamy elastyczne ciasto i pozostawiamy do wyro艣ni臋cie na oko艂o 2 godziny (w mi臋dzyczasie raz przebi膰 palcami).
Wyro艣ni臋te ciasto rozwa艂kowujemy na 0,5 cm placek, posypujemy go kardamonem, rodzynkami, p艂atkami migda艂owymi oraz utart膮 na ma艂ych oczkach tarki mas膮 marcepanow膮.
Nast臋pnie zawijamy w rulon wzd艂u偶 d艂u偶szego boku i kroimy 3-4 cm "spiralki", kt贸re nast臋pnie uk艂adamy w formie wy艂o偶onej papierem, zostawiaj膮c sporo miejsca pomi臋dzy poszczeg贸lnymi porcjami.
Wk艂adamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperatur臋 190 'C i pieczemy 25-30 minut a偶 wyra藕nie si臋 zarumieni膮.
W mi臋dzy czasie w gor膮cym mleku rozprowadzamy mi贸d, cukier puder oraz cynamon i t膮 mieszank膮 smarujemy p臋dzelkiem upieczone bu艂eczki.
Na ko艅cu posypujemy p艂atkami dla ozdoby.
13 komentarzy
noclaudine
19 maja 2012 o 06:09wygl膮da mega apetycznie, zawsze chcia艂am takie zrobi膰, ale by艂o mi nie po drodze. mhm jednak w zeszycie przepis贸w figuruj膮 i na pewno nied艂ugo spr贸buj臋 ; ) fajnie wygl膮dasz w tej koszulce ; )
Jotka
19 maja 2012 o 09:05Te偶 z Jotkiem jeste艣my fanami Chelsea!
To b臋dzie wielkie wydarzenie dzi艣! Go Blues! 馃檪
Kasia
19 maja 2012 o 09:32Jak si臋 jeszcze interesowa艂am LM to by艂am fank膮 ManU.
Mam nadziej臋, 偶e wiecz贸r b臋dzie udany!
arsenalfan26
19 maja 2012 o 10:15z dwojga z艂ego, wol臋 Chelsea
Lovelykate
19 maja 2012 o 10:22Nie interesuj臋 si臋 pi艂k膮 no偶n膮, ale takie chelsea buns musz膮 by膰 bajeczne!
Edixa
19 maja 2012 o 11:08wygl膮da apetycznie 馃檪
Luna
19 maja 2012 o 17:21To prawda, przyznam, wygl膮da 艣wietnie! 馃檪
Arv茅n
19 maja 2012 o 19:11C贸偶…jak kibicowa膰 Chelsea, to tylko z takimi bu艂eczkami na podor臋dziu 馃槈 Chyba najbardziej adekwatne kibicowe po偶ywienie na ten jeden wiecz贸r 馃槈
Ka艣
19 maja 2012 o 21:58fajniutkie male艅stwa. nic tylko odrywa膰 po kolejnym kawa艂ku 馃檪
Purabi Naha
20 maja 2012 o 07:55Loved the photographs very much…they are stunning! These buns are wonderful…I loved how you made them. Bookmarked the recipe for the weekend.
Kama
20 maja 2012 o 14:06Ca艂ym sercem by艂am za Chelsea 馃檪 a bu艂eczki wygl膮daj膮 przepysznie !
Bon Appetit!
20 maja 2012 o 18:30Ja te偶 mecz ogl膮da艂am! Bo ja wierny kibic jestem! Co prawda moim ukochanym klubem jest Barca, ale odpadli, wi臋c by艂am skazana na Bayern i Chelsea 馃檪
A wypiek Ci si臋 uda艂! 艢wietnie!
Aga
21 maja 2012 o 07:29Jako fanka Chelsea zapewne niezwykle ucieszy艂 Cie wynik:) Ogl膮da艂am:) A bu艂eczki fajniutkie:)