Ostatnio statystyki bloggera zaczęły mi sugerować, że koniecznie muszę dodać jakiś nowy przepis na ciasteczka owsiane, najlepiej dietetyczne.. Strasznie często ich szukacie! Ale co tu się dziwić... ja tez mam do nich słabość 🙂
Bananowe ciasteczka owsiane
Drukuj przepisSkładniki
- 70 g płatków owsianych górskich
- 70 g płatków błyskawicznych żytnich
- 50 g mąki żytniej
- 40 g otrębów żytnich
- 10 g wiórków kokosowych
- 20 g brązowego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 30 g syropu cukrowego (można zastąpić miodem lub melasą)
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 duże banany
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przgotowanie
Banany obieramy ze skóry, ucieramy na największych oczkach tarki i wkładamy do dużej miski.
Resztę składników dodajemy w dowolnej kolejności i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Następnie mamy do wyboru dwa wyjścia - tradycyjnie formujemy ciasteczka w dłoniach.
Albo opcja druga - ciasto "rozsmarowujemy" łyżką na desce do krojenia lub stolnicy (na grubość około 5 mm) i szklanką "wycinamy" dokładnie okrągłe placuszki i delikatnie podważając je wybierakiem do ciasta lub nożem - przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach.
27 komentarzy
asieja
5 maja 2012 o 22:10ja też się podpisuję pod słabością do owsianych ciasteczek.. (:
Anonimowy
5 maja 2012 o 22:20bardzo fajny przepis 🙂
uwielbiam ciasteczka owsiane !
mam nadzieję, że te nie są "suche"
pozdrawiam i zapraszam na:
verde-scuro.blogspot.com
Paulina
5 maja 2012 o 22:28Witam
Ze względu na tematykę bloga dodałam Cię do spisu blogów o odchudzaniu 🙂
Zapraszam do naszej małej społeczności – miło by było za banner
Pozdrawiam 🙂
http://blogioodchudzaniu.blogspot.com/
Miss Disorderly
5 maja 2012 o 22:37Ciasteczka owsiane uwielbiam chyba każde 🙂
Klaudia
6 maja 2012 o 06:31Dodałam ostatnio przepis na bardzo podobne ciasteczka, to moje ulubione! 🙂
islanzadi
6 maja 2012 o 08:08a moje statystyki mówią mi, że powinnam dodać cokolwiek 😉 ładnie wyglądają te ciasteczka, trochę inne niż zazwyczaj robiłam, muszę wypróbować 🙂
Anonimowy
6 maja 2012 o 09:12przepis spadł mi z nieba :)ostatnio bardzo namiętnie szukałam takiego!
Zuskaxd
6 maja 2012 o 09:23jakie są? bardziej chrupiące, czy miękkie? 😉
Agata
6 maja 2012 o 10:36Racej miekkie, moze to dlatego, ze zrobilam je dosc grube 🙂
better-choice
6 maja 2012 o 09:24Smacznie wyglądają 😉
Anonimowy
6 maja 2012 o 10:23ile waży jedno ciastko?
Agata
6 maja 2012 o 10:35Calosc po upieczeniu wazyla 490 g, wiec jedno ciastko okolo 30g 🙂
mnemonique
7 maja 2012 o 09:07mm, bardzo mi się podoba taka wersja zdrowych ciastek owsianych bez tłuszczu. Do skopiowania! pozdrawiam ciepło
Monika
Dota
7 maja 2012 o 10:54przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)
Bon Appetit!
7 maja 2012 o 12:03Świetne!Piekę dużo takich owsianych ciasteczek!
Canette
7 maja 2012 o 13:06owsiane ciastka są najlepsze i porządnie sycące 😀
Smaczny Kąsek
7 maja 2012 o 19:48Ale fajne te ciacha! Nie dość że zdrowe, to jeszcze o smaku banana! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis! 🙂
Beata
7 maja 2012 o 21:02Hej! Otagowałam Cię w akcji "Wiem co jem". Będzie mi miło, gdy się do niej przyłączysz 🙂
http://na-dobre.blogspot.com/2012/05/guten-tag-czyli-wiem-co-jem.html
Pozdrawiam!
agata
11 maja 2012 o 18:43oj taaaak, patrzą na mnie wręcz! : )))))
Jennifer and Jaclyn @ sketch-free vegan
15 maja 2012 o 12:51wow looks so amazing! 😉 Do you think you'd be interested in submitted your photos to my food gallery site: http://www.healthfreakfood.tumblr.com it's fast growing and features many beautiful photos of healthy, fresh, whole food dishes such as yours.
Anonimowy
26 września 2012 o 19:18zrobiłam, pycha! 🙂
Magdalena M
30 listopada 2012 o 11:59Bombowe te ciacha:)
Anonimowy
13 marca 2013 o 19:13A jak przeliczyć gramy płatków, otrąb itp? Możesz to na łyżki przeliczyć?
Anonimowy
21 marca 2013 o 12:41Pyszne, tylko jak dla mnie trochę za słodkie.Następnym razem dodam tylko brązowy cukier,będzie w sam raz.
Anonimowy
14 czerwca 2013 o 21:23owsiane – najlepsze!
Anonimowy
9 lutego 2014 o 08:09czy mogę dać 140g płatków owsianych gdyż nie mam żytnich 🙁
siostraelwa
16 lutego 2014 o 18:54mniaaaaami, z bananem już piekłam różne smakołyki, ale owsianych jeszcze nie zaszczyciłam tym towarzystwem 😀