Bez kategorii

Zgdanij kotku co mam w środku?

Ciasto zupełnie spontaniczne, bardzo proste i bez specjalnych "utrudnień" w postaci otrębów, pełnoziarnistej mąki lub innych moich wymysłów. Zgrałam się z nagłą informacją o popołudniowej wizycie rodziny, a że gorące drożdżowe niezawodne.. i różne pyszności może skrywać!

Drożdżowy zawijas

Drukuj przepis

Składniki

  • 370 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
  • 60 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 + 5 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 40 g rodzynek sułtańskich
  • 1 duże jabłko

Przgotowanie

1

Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru oraz wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut aż rozczyn zacznie się pienić.

2

Do mąki dodajemy cukier, 1 łyżeczkę kardamonu, rozpuszczone masło, jajko i gotowy rozczyn, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto, które powinno wyrastać około 60 minut.

3

Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na stolnicy (podsypujemy lekko mąką) na prostokąt o grubości około 3-4 mm, który posypujemy obficie cynamonem.

4

Utarte na dużych oczkach jabłko równo rozkładamy na cieście, następnie nakładamy rodzynki i posypujemy kardamonem.

5

Zwijamy w miarę ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku i ostrożnie przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Wierzch zawijasa smarujemy delikatnie rozpuszczonym masłem (można użyć mleka lub jajka).

7

Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Rocksanka
    24 kwietnia 2012 o 06:25

    oh, piękny zawijas! 🙂 u mnie od wczoraj na blogu, niemalże identyczny, acz karmelowy. 🙂

  • Odpowiedz
    Maggie
    24 kwietnia 2012 o 07:35

    Swietne, takie sniadaniowe bardzo 🙂

  • Odpowiedz
    pees
    24 kwietnia 2012 o 12:51

    oo jabłka w środku!?:)
    pychota.

  • Odpowiedz
    worldcuisine
    24 kwietnia 2012 o 13:03

    nigdy nie jadłam a wygląda pysznie!

    obserwuję i zapraszam do mnie 🙂

  • Odpowiedz
    noclaudine
    24 kwietnia 2012 o 17:15

    lubię takie ciasta, na szybko i smacznie 😉

  • Odpowiedz
    Arvén
    24 kwietnia 2012 o 19:33

    Lubię takie zakręcone niespodzianki w cieście. Pycha 🙂

  • Odpowiedz
    Kaś
    24 kwietnia 2012 o 20:34

    pomysłowo nadziane 🙂

  • Odpowiedz
    świeże jeżyny
    25 kwietnia 2012 o 14:50

    Wygląda bosko! Chętnie bym zabrała:)

  • Odpowiedz
    pasjonatka
    25 kwietnia 2012 o 20:08

    czasmi trzeba upiec cos "normalnego" zeby nie wjsc z wprawy ;p

  • Napisz komentarz