Bez kategorii

Zaskakująco pyszna i lekka frittata

Nie wiem, czy było już tak późno, a ja byłam tak głodna, ale jak tylko zjadłam  pierwszy kawałek, to stwierdziłam, że już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, szczególnie w kategorii "wybitnie dietetyczne" 😉 - całość ma około 290 kalorii. Zupełnie zapomniałam jaki nieziemski aromat puszcza pieczona papryka i oliwki..

Frittata z twarogiem i oliwkami

Drukuj przepis
Porcje: przepis na jedną porcję (forma około 20-24 cm), która dostarcza średnio:

Wartości odżywcze

  • 289 Kalorie
  • 11g Węglowodany
  • 12.5g Tłuszcze
  • 34g Białko

Składniki

  • 100 g chudego twarogu
  • 2 jajka (można też użyć 1 jajka i 1 białka)
  • 40 g papryki
  • 30 g cukinii
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka zielonych oliwek

Przgotowanie

1

Przepis jest bardzo szybki i prosty. Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

2

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

3

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką (możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

4

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

5

Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".

Może Ci się spodobać również

76 komentarzy

  • Odpowiedz
    Maggie
    30 kwietnia 2012 o 05:36

    Takie "lajtowe", a takie pyszne? Zapisuje do wyprobowania 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia
    30 kwietnia 2012 o 08:56

    rozbudziłaś we mnie rządzę skonsumowania, wygląda super!
    ps bardzo przyjemny blog 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      18 czerwca 2012 o 16:15

      RZądzę????
      Błagam. Do podstawówki!

  • Odpowiedz
    oliwek
    30 kwietnia 2012 o 09:53

    uwielbiam frittatę 🙂
    miłego łykendu 🙂

  • Odpowiedz
    Panna Malwinna
    30 kwietnia 2012 o 10:04

    Bardzo smakowita propozycja. Idealna na śniadanie w wolny dzień;)

  • Odpowiedz
    Nat
    30 kwietnia 2012 o 10:38

    Pycha ! Chyba zrobię pojutrze na lunch. Akurat na teraz, gdy jest za gorąco na typowy obiad. Już zrozumiałam to, czemu nasza rodzina, i Francuzi i Włosi, itp. jedzą lekkie lunche, a normalne kolacje.

  • Odpowiedz
    noclaudine
    30 kwietnia 2012 o 10:44

    świetnie się prezentuje, a ja tak dawno nie jadłam oliwek, że prawie już nie pamiętam ich smaku, muszę zakupić słoiczek ; )

  • Odpowiedz
    worldcuisine
    30 kwietnia 2012 o 13:24

    nie lubię oliwek ale wygląda bardzo pysznie 🙂

    Zapraszam.

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    30 kwietnia 2012 o 16:42

    rzeczywiście, niesamowicie niskoklaoryczna.
    a jednocześnie bardzo smaczna. obalasz mit, że to, co
    dietetyczne, jest niedobre, niesmaczne ;]

  • Odpowiedz
    addlenko
    30 kwietnia 2012 o 16:46

    czekaj czekaj, CAŁA FORMA ("ceramiczna blaszka") ma ok 250kcl, czy jedna porcja=kawałek ? Bo nie mogę uwierzyć temu co czytam ;OOOO Jaka średnicę ma Twoja forma? 😉 Pozdrawiam!:)

    • Odpowiedz
      Agata
      1 maja 2012 o 19:22

      Tak, całość ma 250 kcal 🙂 moja forma ma 20 cm 🙂

  • Odpowiedz
    vintage process
    30 kwietnia 2012 o 17:47

    Nice!

  • Odpowiedz
    kornik
    30 kwietnia 2012 o 18:05

    pieczona? super pomysł, koniecznie do wypróbowania!

  • Odpowiedz
    Sue
    30 kwietnia 2012 o 21:40

    Z tą papryką to święta racja! Dlatego gdy zawsze robię domową pizzę to ląduje na wierzchu ;3
    Super przepis. Wiem co zjem sobie w tygodniu na kolację. 🙂

  • Odpowiedz
    Dota
    1 maja 2012 o 05:02

    super przepis:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 maja 2012 o 19:04

    Czy białka trzeba ubić przed wlaniem do masy?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    23 maja 2012 o 01:27

    W końcu dziś zrobiłam tę fritattę, na którą już od dawna miałam ochotę 😛 tylko przez odmierzanie składników na oko wyszły w końcu bardziej warzywa z fritattą niż fritatta z warzywami, ale nie ważne, było pyszne – dziękuję za przepis!

  • Odpowiedz
    rainbows
    16 czerwca 2012 o 14:28

    Ja zrobiłam frittate wczoraj i przyznam,ze trochę obawiałam się tego smaku, zwłaszcza przez twaróg,ale o dziwo wyszło bardzo dobre. Tylko ja dałam o wieele więcej warzyw, poza tym dodałam pieczarki. I czerwoną cebulę zastąpiłam zwykłą, bo tylko taką miałam
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Figiel Z Makiem
    12 lipca 2012 o 20:15

    Brzmi przepysznie, muszę wypróbować 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lipca 2012 o 10:36

    Wczoraj zrobiłam fritatę, również dodałam pieczarki i więcej warzyw, jest niesamowita! 🙂

  • Odpowiedz
    Katarzyna Pihan
    18 lipca 2012 o 15:59

    Właśnie wyciągnęłam swoją z piekarnika i jest przeeee!pyszna!:D<3! pierwszy przepis z Twojego bloga i bardzo udany:) dzieki!

    • Odpowiedz
      Agata
      18 lipca 2012 o 16:13

      Bardzo się cieszę!:)) Mam nadzieje, że kolejne będą równie udane!

  • Odpowiedz
    Kate
    16 września 2012 o 19:18

    mój dzisiejszy obiad 😉 przepis aż zapisałam na kolorowej karteczce, wieszam w kuchni, zamierzam jutro pokombinować z bazą frittaty plus kukurydza, ananas 😉 dziękuję, wyszło genialne! ;)))) (choć oczywiście przypaliłam ;))

  • Odpowiedz
    Anna i Grzegorz
    16 września 2012 o 22:25

    Bardzo fajny przepis. Ciekawy dodatek twarożku. Na pewno spróbujemy!

  • Odpowiedz
    Lena
    12 listopada 2012 o 14:33

    Czy jeśli zamiast całego jajka, dam tylko białka, to frittata nadal wyjdzie? Niestety nie mogę spożywać żółtek, a danie wygląda naprawdę zachęcająco. Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

    • Odpowiedz
      Agata
      12 listopada 2012 o 20:53

      Tak, frittata nadal się uda 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      8 kwietnia 2013 o 12:13

      Podepnę się pod pytanie- czy całkiem można zrezygnować z jajek lub je czymś zastąpić? Np. białka glutem z siemienia? : )

  • Odpowiedz
    Karolina Gardecka
    2 grudnia 2012 o 12:14

    Czy ta potrawa nadaję się na kolacje na diecie ?;)

  • Odpowiedz
    ollala
    1 stycznia 2013 o 18:13

    pycha, właśnie zrobiłam na kolacje, tylko troche inne składniki dodałam. jutro zrobię z cukinią i kurczakiem 🙂
    btw niedawno odkryłam Twojego bloga – jest rewelacyjny, na pewno wypróbuje sporo przepisów 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 stycznia 2013 o 11:28

    Myślisz, że da się zamienić twaróg na serek wiejski?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 stycznia 2013 o 12:39

    już wypróbowałam 🙂 fajny przepis 🙂 dodałam trochę sera żółtego i było smaczne 🙂

  • Odpowiedz
    Klaudia
    28 stycznia 2013 o 17:05

    Jadłam dzisiaj na obiad – pychota!

  • Odpowiedz
    Russkaya
    29 stycznia 2013 o 10:36

    To chyba wiem, co zrobię dziś na kolację 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 kwietnia 2013 o 15:41

    jakie to jest mega dobre 😀 pizza przy tym się chowa!

  • Odpowiedz
    Carrolyn
    19 kwietnia 2013 o 18:46

    pyszna propozycja obiadowa :). A tak niewielka ilość kalorii pozwala bez wyrzutów sumienia zjeść jakiś deserek malutki po obiadku :).

  • Odpowiedz
    Gudr
    6 maja 2013 o 13:27

    Właśnie skończyłam zajadać 😛 Przepyszne i zaskakująco syte 😉

  • Odpowiedz
    Zielone Zdrowie
    28 maja 2013 o 06:56

    To mój nowy nałóg 😉

    Zapraszam do mnie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 maja 2013 o 08:00

    PYCHA-właśnie zjadłam 🙂

  • Odpowiedz
    Martha- Lajtowe Gotowanie
    8 czerwca 2013 o 21:43

    wygląda naprawdę obłędnie:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 czerwca 2013 o 21:35

    chcę wypróbować ten przepis, ale mam pytaie, czy w naczyniu żaroodpornym też wyjdzie? Pozdrawiam:)

    • Odpowiedz
      Agata
      11 czerwca 2013 o 22:30

      Tak, tylko użyj papieru do pieczenia 🙂

  • Odpowiedz
    ButtercupThe
    16 czerwca 2013 o 08:03

    Hey! 🙂
    a czy odgrzewana na drugi dzień, np w mikrofalówce lub jedzona na zimno też będzie ok? 🙂

    • Odpowiedz
      ButtercupThe
      16 czerwca 2013 o 20:04

      zrobiłam :)) czekam z niecierpliwością na jutrzejszy lunch w pracy 🙂 sesja + Twój blog= ja odkrywająca swoje zdolności kulinarne hihihih 🙂 bez wyrzutów sumienia!

  • Odpowiedz
    gosiek1985
    18 czerwca 2013 o 16:38

    genialne!!!!!!!!! wlasnie wciagnelam ze smakiem!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 czerwca 2013 o 08:03

    Łatwe i pyszne danie. Mogłabym ją jeść na okrągło!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 czerwca 2013 o 00:04

    a można zamiast tych 2 białek dać całe jaja?

    • Odpowiedz
      Agata
      7 lipca 2013 o 05:03

      Będzie wtedy troszkę bardziej kaloryczna, ale jak najbardziej można 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 lipca 2013 o 17:00

    czy możną ją zrobić na patelni? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      15 lipca 2013 o 02:42

      Można – na małym ogniu pod przykryciem, obracaj co 5 minut przez około 20-25 min 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 lipca 2013 o 08:48

    czy zamiast twarogu można dodać ser żółty? +świetny blog 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      23 lipca 2013 o 01:13

      Frittata oczywiście wyjdzie, ale przy tej ilości sera żółtego będzie bombą kaloryczną 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 sierpnia 2013 o 08:22

    hej zaczynam się rozkręcać na twoim blogu w poszukiwaniu nowych dań – 🙂 Bardzo mi się podoba i już mam kilka propozycji na najbliższe dni 🙂 Dzięki.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 października 2013 o 15:30

    Muszę przyznać że było pyszne! i tak prosty przepis, super:)

  • Odpowiedz
    Lisia Kawiarenka
    26 października 2013 o 20:10

    Od paru dni oglądam ten przepis i jestem pewna że wypróbuję, tylko muszę dopaść piekarnik 🙂

  • Odpowiedz
    Maga S
    2 listopada 2013 o 17:05

    Pychota, właśnie zjadłam :)) Podając polałam jogurtem naturalnym .Dziękuję
    Agatko za przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anna
    3 listopada 2013 o 22:47

    Witam, czy białko ma być ubite?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 grudnia 2013 o 12:17

    Właśnie skonsumowałam na obiad. Stwierdzam, że w życiu nie jadłam czegoś co byłoby tak pyszne i dietetyczne zarazem 🙂 pozdrawiam

  • Odpowiedz
    veronia15
    14 grudnia 2013 o 14:45

    uwielbiam frittate i na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 stycznia 2014 o 20:57

    Świetny przepis! Cała rodzinka była zachwycona a akurat trudno dogodzić moim rodzicom. 😉

  • Odpowiedz
    rękodzieło-art Wioleta Śnietka
    24 stycznia 2014 o 13:04

    Twój blog jest dla mnie inspiracją. Wprowadzam zdrowe lekkie posiłki i czasem brak mi już weny..a tutaj proszę:)!

  • Odpowiedz
    Aleksandra Jelonek
    30 stycznia 2014 o 14:12

    Zrobiłam – pyszna! 🙂 I faktycznie szybko się przygotowuje.

  • Odpowiedz
    Aneta
    28 lutego 2014 o 21:26

    Zrobiłam ją 🙂 Co prawda troszkę pozmieniałam przepis, ale wyszła naprawdę pyszna 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 marca 2014 o 19:08

    Witam, mam pytanie a o jaki twaróg chodzi?

  • Odpowiedz
    Agata
    18 marca 2014 o 22:30

    Nie bardzo rozumiem? Jakikolwiek chudy twaróg (biały ser) : )

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 marca 2014 o 17:03

    przypalił mi się lekko spód + papier nie chciał odchodzić od frittaty 😀 jakieś rady? czy 'ciasto' nie było po prostu za mokre i dlatego tak przykleiło się do papieru? 🙁

    • Odpowiedz
      Agata
      20 marca 2014 o 09:30

      Nie chcę zwalać na Twój piekarnik, ale trochę brzmi jakby za bardzo przypalał od spodu, dlatego frittata się przypaliła a tym samym scaliła się z papierem : (
      Może następnym razem spróbuj ustawić ją wyżej w piekarniku?: )

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      20 marca 2014 o 20:43

      dobry pomysł 🙂 niestety piekarnik w moim mieszkaniu studenckim jest wiekowy, ciężko coś upiec tak jak w przepisie, bardziej 'na czuja' xD

  • Odpowiedz
    karo
    8 kwietnia 2014 o 17:21

    ja zrobiłam to z całej kostki twarogu (250g) i 2 jajek + ulubione warzywa 😉
    piekłam w naczyniu żaroodopornym bez użycia papieru przez 30 min. z racji że lubię twaróg bardzo mi ta potrawa przypadła do gustu. kolejnym razem poeksperymentuje z innymi składnikami.
    przepis na 5 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 kwietnia 2014 o 17:48

    Super 🙂 Ja dalam troche mniej twarogu i dodalam 2 łyżki serka wiejskiego 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 kwietnia 2014 o 13:52

    pycha, masz świetne przepisy, byłoby super gdybyś podając gramy w nawiasie napisała ile to mniej więcej np 1/2 papryki średniej:), ciężko mi zważyć 4 dkg papryki;p ja robiłam tak na oko 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 lipca 2014 o 22:00

    Idealna kolacja 😀 Dzięki Twojemu blogowi powoli sama wkręcam się w kucharzenie 🙂 Zachęcam do odwiedzenia blogu: wyluskajsmaki.blog.pl/

  • Odpowiedz
    Panna Cz.
    4 stycznia 2015 o 23:22

    wygląda niezwykle smakowicie, do spróbowania jeszcze w tym tygodniu 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lutego 2015 o 21:16

    ale zjarane od spodu fuj….

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 lipca 2015 o 09:42

    Wyszło przepyszne. Dodałam na górę serek wiejski, kiełki i dwa plastry gotowanego indyka. Dziękuję i polecam! 🙂

  • Odpowiedz
    Magda
    10 listopada 2015 o 22:53

    Przygotowanie trwało jakieś pięć minut! 🙂 Rewelacja, prysznic w takcie pieczenia, a później rewelacyjna kolacja! <3

  • Napisz komentarz