Kiełki.. aż sama się sobie dziwie, ale do wczoraj jeszcze nigdy ich nie jadłam. Całkiem niedawno jednak wpadłam na nie kolejny raz w sklepie, więc postanowiłam, że czas wreszcie zrobić powrót do sałatek i może wprowadzić jakieś innowacje. Padło na kiełki rzodkiewki, bo słyszałam, że są dość "ostre" w smaku.. Całkiem przypadkiem, jak zwykle "z tego co było w lodówce" powstała bardzo smaczna i treściwa sałatka z kurczakiem.
Sałatka z kurczakiem, kiełkami i niebieskim serem
Drukuj przepisSkładniki
- 50 g kurczaka (+ sól i ostra papryka do doprawienia)
- 10 g niebieskiego sera
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki
- 5 dużych liści sałaty
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 rzodkiewka
- 1 mały pomidor
- 1/4 małej papryki
- kilka plastrów ogórka zielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przgotowanie
Kurczaka natrzeć solą i papryką najlepiej 1-2 godziny przed smażeniem. Gotowe mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Umyte warzywa pokroić w kostkę i wymieszać lub ułożyć warstwami, następnie dodać kurczaka i kiełki.
Ser utrzeć na dużych oczkach tarki tak aby powstały cienkie paseczki.
Dodać do sałatki i polać jogurtem naturalnym.
** Ser niebieski jest bardzo słony i aromatyczny, więc sałatka nie wymaga silnie doprawionego sosu, jednakże do jogurtu można dodać sól/pieprz/czosnek lub inne przyprawy.
8 komentarzy
Miss Disorderly
20 kwietnia 2012 o 07:23Ja kiełki uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich przesilenia zimowo-wiosennego. I to od wielu wielu lat 🙂
Te z rzodkiewki, brokuła i mung są chyba najlepsze 🙂
Dota
20 kwietnia 2012 o 14:51ohh bardzo mi sie podoba ten przepis:)
noclaudine
20 kwietnia 2012 o 15:17kiełki rzodkiewki jadam dosyć często teraz, chodź również przyznam, że niedawno je poznałam ;p
pees
20 kwietnia 2012 o 16:21zjadłabym sałatkę z kurczakiem <3
świeże jeżyny
21 kwietnia 2012 o 17:26Kiełki i pikantny kurczak to idealne połączenie dla mnie:)Z chęcią bym spróbowała!
Anonimowy
31 października 2013 o 12:34Może to pytanie będzie infantylne, ale pisząc ,,niebieski ser" masz na myśli ser pleśniowy gorgonzola?:-)
Pozdrawiam i podziwiam za pomysłowość
Agata
2 listopada 2013 o 20:23I tak i nie, a mianowicie gorgonzola jest jednym z rodzajów niebieskiego sera tak jak np Roquefort czy kilka innych 🙂
Nie mniej jednak śmiało możesz użyć Gorgonzoli!
Anonimowy
15 grudnia 2015 o 06:17To zdrowo jest łączyć pomidora z ogórkiem?