Bez kategorii

Muffiny „suszone” ale nie suche!

Dzisiaj przyszły foremki, które wygrałam w konkursie na blogu anyżkowo.blogspot.com Ku mojej radości, okazały się nie być foremkami na muffinki tylko zdecydownie MUFFINY Oprócz tego jest tez zgrabna forma na małą babkę, będzie w sam raz na wielkanoc 🙂 Nowe formy na pewno szybko wykorzystam, a tym czasem wrzucam piątkowy wyrób, który oczywiście już dawno poszedł w zapomnienie.. chyba były dobre 🙂

Muffiny z suszonymi owocami

Drukuj przepis
Porcje: Przepis na 12 sztuk, 1 muffinka dostarcza ok. 150 kcal

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g otrębów pszennych
  • 50 g brązowego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 g suszonych śliwek
  • 25 g daktyli
  • 25 g rodzynek
  • 25 g pestek z dyni
  • 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 30 g suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 40 ml śmietany 12%
  • 200 ml mleka
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przgotowanie

1

Śliwki i morele kroimy w kostkę.

2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, proszek do pieczenia, cukier i wszystko mieszamy.

3

Następnie dodajemy resztę składników (zostawiamy trochę pestek z dyni do posypania muffinek).

4

Całość powinna tworzyć stosunkowo rzadką masę powoli spływającą z łyżki przy nakładaniu.

5

Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.


Mam nadzieje, że po tym zimnym tygodniu znów wróci wiosna…

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    1 kwietnia 2012 o 02:29

    O rety, ale naładowane dodatkami! 😀

  • Odpowiedz
    Maggie
    1 kwietnia 2012 o 04:03

    Samo dobro w srodku – to lubie!

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    1 kwietnia 2012 o 11:42

    ojej, ale ciekawe.
    chyba zanotuję. i jakie bogate!

  • Odpowiedz
    Ala
    1 kwietnia 2012 o 12:37

    ślicznie i zdrowo wyglądają!

  • Odpowiedz
    Arvén
    1 kwietnia 2012 o 19:37

    Ile w nich dobrego…o rany. Pysznie!

  • Odpowiedz
    Monika
    12 kwietnia 2012 o 09:57

    Coś w moim guście, chyba się skuszę!

  • Odpowiedz
    dezemka
    22 kwietnia 2012 o 15:25

    Dzisiaj robię, nie ma co 🙂

  • Odpowiedz
    Kulinarny Zenit
    4 lutego 2013 o 19:18

    Bardzo ładne i pięknie wyrośnięte 🙂

  • Napisz komentarz