Dzisiaj przyszły foremki, które wygrałam w konkursie na blogu anyżkowo.blogspot.com Ku mojej radości, okazały się nie być foremkami na muffinki tylko zdecydownie MUFFINY Oprócz tego jest tez zgrabna forma na małą babkę, będzie w sam raz na wielkanoc 🙂 Nowe formy na pewno szybko wykorzystam, a tym czasem wrzucam piątkowy wyrób, który oczywiście już dawno poszedł w zapomnienie.. chyba były dobre 🙂
Muffiny z suszonymi owocami
Drukuj przepisSkładniki
- 230 g mąki pszennej
- 40 g otrębów pszennych
- 50 g brązowego cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 30 g suszonych śliwek
- 25 g daktyli
- 25 g rodzynek
- 25 g pestek z dyni
- 15 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 30 g suszonych moreli
- 1 jajko
- 40 ml śmietany 12%
- 200 ml mleka
- 25 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przgotowanie
Śliwki i morele kroimy w kostkę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, proszek do pieczenia, cukier i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników (zostawiamy trochę pestek z dyni do posypania muffinek).
Całość powinna tworzyć stosunkowo rzadką masę powoli spływającą z łyżki przy nakładaniu.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
8 komentarzy
Saratelka
1 kwietnia 2012 o 02:29O rety, ale naładowane dodatkami! 😀
Maggie
1 kwietnia 2012 o 04:03Samo dobro w srodku – to lubie!
Karmel-itka.
1 kwietnia 2012 o 11:42ojej, ale ciekawe.
chyba zanotuję. i jakie bogate!
Ala
1 kwietnia 2012 o 12:37ślicznie i zdrowo wyglądają!
Arvén
1 kwietnia 2012 o 19:37Ile w nich dobrego…o rany. Pysznie!
Monika
12 kwietnia 2012 o 09:57Coś w moim guście, chyba się skuszę!
dezemka
22 kwietnia 2012 o 15:25Dzisiaj robię, nie ma co 🙂
Kulinarny Zenit
4 lutego 2013 o 19:18Bardzo ładne i pięknie wyrośnięte 🙂