Jak już skończy się coroczne dojadanie świątecznych "resztek" szyneczek, sałatek, serków i innych pasztetów, przyjdzie czas na powrót do rzeczywistości.. no cóż, w końcu trzeba 😉 ale to nie musi być takie bolesne - proponuje bardzo przyjemne bananowo - migdałowe placuszki pancakes na dobry początek.
Bananowo migdałowe pancakes z otrębami żytnimi
Drukuj przepisSkładniki
- 30 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 5 g otrębów żytnich
- 1 średni banan
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 jaja
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżka serka homogenizowanego
Przgotowanie
Pół banana posiekać w drobną kostkę, wrzucić do miski, dodać resztę składników oprócz serka homogenizowanego i drugiej połowy banana, dokładnie wymieszać trzepaczką.
Na patelni bez tłuszczu smażyć małe okrągłe placuszki, można również zrobić jeden duży omlet.
Drugą połowę banana utrzeć na papkę na tarce i wymieszać z serkiem homogenizowanym.
Gotową masę nałożyć na pancakes, dla ozdoby posypać płatkami migdałowymi i cynamonem.
15 komentarzy
kuchenny bałagan
10 kwietnia 2012 o 06:20Ale pyszne placuszki! Chętnie bym takie zjadła 🙂
B.
10 kwietnia 2012 o 07:53super!
Marlena
10 kwietnia 2012 o 08:20Placuszki super! =)
kikimora
10 kwietnia 2012 o 12:01Mmmm, dużo lepsze niż świąteczne resztki <3
Śliczne zdjęcie profilowe!
Bon Appetit!
10 kwietnia 2012 o 14:32Dobre śniadanko! Pzdr.Agata
sowa_nie_sowa
10 kwietnia 2012 o 15:15Też lubię:)
Można spokojnie zrezygnować z proszku do pieczenia i tak wyrosną:)
Pozdrawiam!
Dota
10 kwietnia 2012 o 16:43odpowiedni tytul do przepisu:)
mariszka
10 kwietnia 2012 o 18:56Głowię się nad tym jak razowe słodkości to robią, że ich szaroburość jest tak apetyczna?!
magda k.
11 kwietnia 2012 o 09:33Bardzo lubię, muszę wypróbować tą wersję 🙂
Luna
11 kwietnia 2012 o 19:36mmm… obłędne! można się rozmarzyć…
Anonimowy
22 lipca 2012 o 14:10ciekawe ile to ma kcal :<
Anonimowy
15 stycznia 2013 o 18:01No właśnie, ile to może mieć kcal? 🙂
Ola
9 lutego 2013 o 19:56ja robię te placki w każdą sobotę na śniadanie, to już prawie tradycja 🙂
Kamila Sujka
21 kwietnia 2013 o 14:18o fajnie byloby gdybys do swoich "smakolykow" dodawala ile kalorii one maja.
svarowska AK
4 marca 2014 o 12:34mmmm 😉 jakie pyszności 😉
Bardzo ciekawe przepisy ;))
Dodaje do znajomych i zapraszam do siebie ;*
http://diamond-life-healthly.blogspot.com :*