Bez kategorii

Krówkowy, puszysty i lekki dla Asi i Wacka

To były fajne święta, trochę męczące, ale fajne. Było strasznie dużo gości, a nasza rodzinka wreszcie w pełnym składzie. Tak się jakoś podziało, że jedna z moich sióstr mieszka w Szwecji, a druga we Włoszech. Starszej, skandynawskiej urodziło się w mikołajki pierwsze maleństwo i właśnie na święta pierwszy raz przylecieli do Polski. A że moja siostra przez całą ciąże i po porodzie również, ma wielka zachciewajkę na krówki, a jej mąż jak się okazało też ma do nich słabość, to nie mogłam nie połączyć tego z ich świąteczną prośbą "mamo serniiiiiik" i tak oto powstał.. pyszny... 🙂

Puszysty sernik korówkowy z lekkiego serka

Drukuj przepis

Składniki

  • 1kg zmielonego sera "lekkiego" (użyłam President)
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 20 g miękkiego masła
  • 1/2 paczki budyniu waniliowego
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • aromat waniliowy oraz migdałowy
  • 150 g krówek
  • około 10-15 herbatników typu "BeBe" (zależnie od wielkości blachy)

Przgotowanie

1

Zaczynamy od wyłożenia formy papierem lub wysmarowania lekko tłuszczem (swój sernik upiekłam w tortownicy). Następnie układamy na jej spodzie herbatniki, tak aby ciasno przylegały do siebie.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

3

Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować. Cały czas miksując dodawać kolejno masło, żółtka, cukier, aromaty, mleko oraz budyń. Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubijamy pianę z białek, którą później dodajemy do miski z masa serową.

4

Niewielką ilość krówek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy, całość delikatnie mieszamy łyżką (można też krótką chwilę miksować na niskich obrotach).

5

Przelewamy masę do formy i posypujemy wierzch resztą pokrojonych krówek, następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć ).

6

Piec około godzinę, sernik początkowo wyrośnie i popęka, ale później opadnie dokładnie do poziomu.

7

Po wystudzeniu chłodzić 2-3 godziny przed podaniem.

 

Może Ci się spodobać również

27 komentarzy

  • Odpowiedz
    Ania
    17 kwietnia 2012 o 22:25

    Musi być pyszny! Uwielbiam krówki 🙂

  • Odpowiedz
    asieja
    17 kwietnia 2012 o 22:31

    cudownie jest sprawiać komus taką słodką przyjemność..:-)

  • Odpowiedz
    Madzialena
    18 kwietnia 2012 o 05:41

    Poproszę kawałeczek na śniadanie! 🙂
    Ja taka głodna a tu takie pyszności 🙂

  • Odpowiedz
    Aga
    18 kwietnia 2012 o 05:59

    Świetny serniczek! Na pewno pyszny:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    18 kwietnia 2012 o 06:26

    moo sernik… musze to sprawdzić przy najbliższej okazji bo serniki i muffiny to moje kolejno drugie i trzecie imię

  • Odpowiedz
    Siaśka
    18 kwietnia 2012 o 06:37

    cudowny sernik!! i taki lekki

  • Odpowiedz
    Lovelykate
    18 kwietnia 2012 o 10:03

    Nie dosyć, że uwielbiam serniki, to uwielbiam masę krówkową 🙂 Bajeczne połączenie.

  • Odpowiedz
    Maggie
    18 kwietnia 2012 o 10:08

    Krowkowy – i na tyle lekki, ze nie powoduje wyrzutow sumienia? Pyszny pomysl!

  • Odpowiedz
    Ivka
    18 kwietnia 2012 o 12:04

    Serniki to moja miłość, Twoim też jestem zauroczona:)

  • Odpowiedz
    oliwek
    18 kwietnia 2012 o 15:10

    obłędny…bo krówkowy 🙂

  • Odpowiedz
    burczymiwbrzuchu
    18 kwietnia 2012 o 16:29

    Rewelacyjne połączenie!:)

  • Odpowiedz
    Bon Appetit!
    18 kwietnia 2012 o 17:14

    O rany! Zakochalam sie wlasnie w tym serniku!:) PYCHA!

  • Odpowiedz
    Arvén
    18 kwietnia 2012 o 20:19

    Pyszny efekt krówkowej zachciewajki 🙂 Świetne zdjęcia!

  • Odpowiedz
    amaranthrose
    18 kwietnia 2012 o 20:55

    Uwielbiam takie serniki krówkowe:)
    Twój wygląda bardzo apetycznie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 kwietnia 2012 o 05:24

    Diet postponed.

  • Odpowiedz
    KucharzyTrzech
    19 kwietnia 2012 o 10:28

    Pycha pycha!

  • Odpowiedz
    świeże jeżyny
    19 kwietnia 2012 o 19:24

    Bardzo fajny przepis:) Na pewno się skusze

  • Odpowiedz
    Rocksanka
    19 kwietnia 2012 o 19:24

    mniam, mniam!

    kocham serniki, kocham krówki!
    ohh, sernikowy zawrót głowy! 😉

  • Odpowiedz
    Beti
    27 kwietnia 2012 o 16:55

    właśnie siedzi w piecu:) wyrósł niebotycznie i widać, że jest puchaty Niezła sztuka z tego sernika. Mam tylko nadzieję, że nie opadnie, bo tak ładnie wygląda przez tą szybkę 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 czerwca 2012 o 08:07

    w jakiej tortownicy nalezy go upiec?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 września 2012 o 19:17

    wlasnie w jakiej tortownicy?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    15 stycznia 2013 o 20:36

    przepyszny, zjedzony przez domowników jeszcze tego samego dnia :))))

  • Odpowiedz
    Aleksandrina Yummybabadum
    24 stycznia 2013 o 19:58

    Cudny! Wygląda jak chmurka, a smakuje jak niebo w gębie <3

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    26 marca 2013 o 06:46

    tak się zastanawiam czy w tym przepisie ma byc 20 g masła czy może 20 dag? Różnica jest 🙂 proszę o odpowiedz 🙂 pozdrawiam

    • Odpowiedz
      Agata
      26 marca 2013 o 10:31

      Zdecydowanie miałam na myśli tylko 20 gram : )

  • Odpowiedz
    Joanna Stankiewicz
    23 stycznia 2016 o 16:01

    A ile ma kalorii?

  • Napisz komentarz