To były fajne święta, trochę męczące, ale fajne. Było strasznie dużo gości, a nasza rodzinka wreszcie w pełnym składzie. Tak się jakoś podziało, że jedna z moich sióstr mieszka w Szwecji, a druga we Włoszech. Starszej, skandynawskiej urodziło się w mikołajki pierwsze maleństwo i właśnie na święta pierwszy raz przylecieli do Polski. A że moja siostra przez całą ciąże i po porodzie również, ma wielka zachciewajkę na krówki, a jej mąż jak się okazało też ma do nich słabość, to nie mogłam nie połączyć tego z ich świąteczną prośbą "mamo serniiiiiik" i tak oto powstał.. pyszny... 🙂
Puszysty sernik korówkowy z lekkiego serka
Drukuj przepisSkładniki
- 1kg zmielonego sera "lekkiego" (użyłam President)
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 20 g miękkiego masła
- 1/2 paczki budyniu waniliowego
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- aromat waniliowy oraz migdałowy
- 150 g krówek
- około 10-15 herbatników typu "BeBe" (zależnie od wielkości blachy)
Przgotowanie
Zaczynamy od wyłożenia formy papierem lub wysmarowania lekko tłuszczem (swój sernik upiekłam w tortownicy). Następnie układamy na jej spodzie herbatniki, tak aby ciasno przylegały do siebie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować. Cały czas miksując dodawać kolejno masło, żółtka, cukier, aromaty, mleko oraz budyń. Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubijamy pianę z białek, którą później dodajemy do miski z masa serową.
Niewielką ilość krówek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy, całość delikatnie mieszamy łyżką (można też krótką chwilę miksować na niskich obrotach).
Przelewamy masę do formy i posypujemy wierzch resztą pokrojonych krówek, następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć ).
Piec około godzinę, sernik początkowo wyrośnie i popęka, ale później opadnie dokładnie do poziomu.
Po wystudzeniu chłodzić 2-3 godziny przed podaniem.
27 komentarzy
Ania
17 kwietnia 2012 o 22:25Musi być pyszny! Uwielbiam krówki 🙂
asieja
17 kwietnia 2012 o 22:31cudownie jest sprawiać komus taką słodką przyjemność..:-)
Madzialena
18 kwietnia 2012 o 05:41Poproszę kawałeczek na śniadanie! 🙂
Ja taka głodna a tu takie pyszności 🙂
Aga
18 kwietnia 2012 o 05:59Świetny serniczek! Na pewno pyszny:)
Anonimowy
18 kwietnia 2012 o 06:26moo sernik… musze to sprawdzić przy najbliższej okazji bo serniki i muffiny to moje kolejno drugie i trzecie imię
Siaśka
18 kwietnia 2012 o 06:37cudowny sernik!! i taki lekki
Lovelykate
18 kwietnia 2012 o 10:03Nie dosyć, że uwielbiam serniki, to uwielbiam masę krówkową 🙂 Bajeczne połączenie.
Maggie
18 kwietnia 2012 o 10:08Krowkowy – i na tyle lekki, ze nie powoduje wyrzutow sumienia? Pyszny pomysl!
Ivka
18 kwietnia 2012 o 12:04Serniki to moja miłość, Twoim też jestem zauroczona:)
oliwek
18 kwietnia 2012 o 15:10obłędny…bo krówkowy 🙂
burczymiwbrzuchu
18 kwietnia 2012 o 16:29Rewelacyjne połączenie!:)
Bon Appetit!
18 kwietnia 2012 o 17:14O rany! Zakochalam sie wlasnie w tym serniku!:) PYCHA!
Arvén
18 kwietnia 2012 o 20:19Pyszny efekt krówkowej zachciewajki 🙂 Świetne zdjęcia!
amaranthrose
18 kwietnia 2012 o 20:55Uwielbiam takie serniki krówkowe:)
Twój wygląda bardzo apetycznie
Anonimowy
19 kwietnia 2012 o 05:24Diet postponed.
KucharzyTrzech
19 kwietnia 2012 o 10:28Pycha pycha!
świeże jeżyny
19 kwietnia 2012 o 19:24Bardzo fajny przepis:) Na pewno się skusze
Rocksanka
19 kwietnia 2012 o 19:24mniam, mniam!
kocham serniki, kocham krówki!
ohh, sernikowy zawrót głowy! 😉
Beti
27 kwietnia 2012 o 16:55właśnie siedzi w piecu:) wyrósł niebotycznie i widać, że jest puchaty Niezła sztuka z tego sernika. Mam tylko nadzieję, że nie opadnie, bo tak ładnie wygląda przez tą szybkę 🙂
Anonimowy
4 czerwca 2012 o 08:07w jakiej tortownicy nalezy go upiec?
Anonimowy
3 września 2012 o 19:17wlasnie w jakiej tortownicy?
Agata
3 września 2012 o 19:22O średnicy 25 cm 🙂
Anonimowy
15 stycznia 2013 o 20:36przepyszny, zjedzony przez domowników jeszcze tego samego dnia :))))
Aleksandrina Yummybabadum
24 stycznia 2013 o 19:58Cudny! Wygląda jak chmurka, a smakuje jak niebo w gębie <3
Anonimowy
26 marca 2013 o 06:46tak się zastanawiam czy w tym przepisie ma byc 20 g masła czy może 20 dag? Różnica jest 🙂 proszę o odpowiedz 🙂 pozdrawiam
Agata
26 marca 2013 o 10:31Zdecydowanie miałam na myśli tylko 20 gram : )
Joanna Stankiewicz
23 stycznia 2016 o 16:01A ile ma kalorii?