Bez kategorii

Garnek rzymski i mój pierwszy chleb na zakwasie

Święta święta i po świętach.. Jeszcze dwa tygodni przed nimi postanowiłam, że wyhoduje sobie zakwas żytni i upiekę coś w moim garnku rzymskim, który wygrałam niedawno w durszlakowej akcji "otręby na 1000 sposobów". Muszę powiedzieć, że jest na prawdę świetny! Niestety pierwszy chlebek przypalił mi się i musiałam oderwać go bez dolnej części skórki, drugi też się przykleił, chociaż udało mi się go jakoś oderwać, natomiast trzeci wyszedł idealny i dosłownie jednym palcem można było go spokojnie odkleić od dna. Garnek najwyraźniej musiał się "przepalić" i już działa jak należy 🙂

Ziarnisty chleb na zakwasie żytnim

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • 20 g otrębów żytnich + odrobina do posypania
  • 50g siemienia lnianego
  • 150 ml wody
  • 40 g słonecznika
  • 40 g pestek dyni
  • 2,5 łyżeczki soli
  • na zaczyn:
  • 5 łyżek zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g wody

Przgotowanie

1

Dzień przed pieczeniem chleba należy zrobić zaczyn mieszając na jednolitą masę powyższe składniki, całość przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

2

Dodatkowo w 150 ml wody zamoczyć siemie lniane i również zostawić na noc do napęcznienia.

3

Wszystkie składniki ciasta chlebowego razem z gotowym zaczynem i siemieniem lnianym wyrobić sprężyste ciasto (będzie się dość kleiło) - można użyć podstawowego programu w maszynie do pieczenia chleba, lub zagnieść je ręcznie i odstawić do wyrastania na około 1,5 godziny.

4

Po tym czasie ciasto uformować w bochenek i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu (wcześniej dokładnie namoczonym), które dodatkowo posypujemy odrobiną otrębów.

5

Ciasto w garnku powinno wyrastać kolejne 45 minut, po czym wkładamy całość do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 220 'C, która po 45 minutach obniżamy do 180 stopni i pieczemy koleje 15 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywę garnka i włączamy termoobieg na około 5 minut, aby chlebek ładnie się zarumienił.

6

Trzeba pamiętać, aby wyjęty garnek rzymski postawić na drewnianej desce, aby nie pękł od nagłej zmiany temperatury.

Chlebek można ponacinać nożem, kiedy jest już uformowany w garnku
Bardzo długo się trzyma, nie schnie i jest pyszny nawet trzeciego dnia 🙂

Może Ci się spodobać również

26 komentarzy

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 kwietnia 2012 o 04:30

    Pięknie Ci wyszedł 🙂 Aż trudno uwierzyć, że to Twój pierwszy chleb pieczony na zakwasie, gratuluję 🙂

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      25 września 2012 o 03:46

      Wcale nie jest na zakwasie bo dodała drożdży. Dodawanie drożdży i mówienie, że na zakwasie to oszustwo. Chleb na zakwasie = ZERO drożdży.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 kwietnia 2012 o 04:59

    ja również planuje chlebek na zakwasie, który wydaje mi się o niebo lepszy. Twój jest piękny.

  • Odpowiedz
    Aga
    12 kwietnia 2012 o 05:30

    Wyhodowałam zakwas, tera muszę zabrać się za chlebek… Twój wyszedł super:)

  • Odpowiedz
    pees
    12 kwietnia 2012 o 06:31

    ja w moim garnku póki co robiłam mięso… 🙂 też pyszne!

  • Odpowiedz
    Angie
    12 kwietnia 2012 o 06:31

    Wygląda bardzo apetycznie

  • Odpowiedz
    Meganica713
    12 kwietnia 2012 o 06:39

    matko jaki świetny chlebek! ja znam tylko jeden przepis ale Twó wygląda obłędnie i muszę go wypróbować. Czy na zwykłej balszce wyjdzie?

  • Odpowiedz
    mojetworyprzetwory
    12 kwietnia 2012 o 07:03

    W takim razie Gratuluję i pięknego chleb ai naczynia, w którym go upiekłaś! Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    kaczodajnia.blogspot.com
    12 kwietnia 2012 o 07:09

    Gratuluję wygranej (też na niego polowałam 😉
    Tymczasem robię chlebek na zakwasie bez garnka.
    Twój wygląda pięknie

  • Odpowiedz
    mariszka
    12 kwietnia 2012 o 08:24

    Super! Też miałam kilka dni temu zakwasowy debiut, ale postawiłam na ciężkiego żytniego razowca (podobno najprostszy na początek). Teraz rośnie mi już coś specjalnego 🙂

  • Odpowiedz
    Karenira
    12 kwietnia 2012 o 10:02

    Piękny Ci wyszedł ten chleb 🙂 Mój zakwas umarł ostatnio i wczoraj poszłam troszkę na łatwiznę. Kupiłam maszynę do chleba (ach, te przeceny). Do zakwasu na pewno jeszcze wrócę, ale póki co muszę postawić na szybkość.
    Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    noclaudine
    12 kwietnia 2012 o 10:33

    już sobie wyobrażam, jaka to satysfakcja stworzyć od podstaw, swój własny chleb ; )

  • Odpowiedz
    justka2712
    12 kwietnia 2012 o 11:50

    Chlebek cudny!:) A ja na razie tylko pieczywo na drożdżach robię, ale i na zakwas przyjdzie czas:) Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Dota
    12 kwietnia 2012 o 17:24

    gratulacje! to jeszcze przedemna:)

  • Odpowiedz
    madame.Tico
    12 kwietnia 2012 o 17:35

    gratulacje! to jest frajda – pierwszy na zakwasie,a następnym razem skuś się na niedodawanie drożdży, takie małe podkręcenie ale jaka duma! np. z tego przepisu, polecam gorąco http://mmeticonderoga.blogspot.com/2012/03/pachnie-jak-chleb-wyglada-jak-chleb.html

  • Odpowiedz
    kuchenny bałagan
    12 kwietnia 2012 o 18:20

    piękny chlebek! Ja ostatnio dostałam zakwas i dzielnie piekę chleby 🙂

  • Odpowiedz
    Catus
    12 kwietnia 2012 o 19:30

    Zazdroszczę ja Ci tego chleba! ja sie dopiero zbieram do pieczenia chleba na zakwasie.Ale się zbiorę, obiecuję! 😀

  • Odpowiedz
    Phalange
    12 kwietnia 2012 o 22:43

    Piękny chlebek i garnek też 🙂

  • Odpowiedz
    Pauli
    17 kwietnia 2012 o 16:46

    Chleb wyglada pięknie! Ja nadal nie opanowałam sztuki pieczenia chleba, ale nie poddaje się 🙂

  • Odpowiedz
    AnnaA-G
    28 maja 2012 o 17:49

    mam taki garnek i niedługo też upiekę chleb:)

  • Odpowiedz
    SmaKokosa
    27 czerwca 2012 o 06:46

    Zastanawiam się, czy możliwe jest upieczenie tego chleba, bez tego garnka. Myślę, że nie mam nic w kuchni z czego mogłabym skorzystać, aby ciasto do niego włożyć… Czy bez formy rozpadłby się?

    • Odpowiedz
      Agata
      2 lipca 2012 o 04:09

      Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam – chleb bez formy nie powinien się rozpaść, ewentualnie jeżeli ciasto będzie bardzo luźne, można dodać więcej mąki.
      Natomiast myślę, że należy zmniejszyć temperaturę do 200 stopni no i oczywiście w tym wypadku włożyć ciasto do już nagrzanego piekarnika.

    • Odpowiedz
      SmaKokosa
      3 lipca 2012 o 15:00

      Dziękuję ślicznie za rady.

  • Odpowiedz
    Ruzena Balanced
    16 września 2012 o 11:25

    Jak zwykle świetna propozycja. 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 września 2012 o 03:44

    WyHodować pisze się przez samo "h". Chleb na zakwasie to jest taki bez drożdży. Chleb na drożdżach można kupić w sklepie ale wic na tym polega by był bez, gdyż drożdże są trujące. Chleb wypiekany na drożdżach musi odgazowywać się przynajmniej przez sześć godzin. Ale czy odgazuje się zupełnie? Od dwóch lat piekę chleb a w moim domu nigdy nie było drożdży!

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      5 sierpnia 2013 o 22:00

      aha….

    Napisz komentarz