W tym roku przy poświątecznym barszczyku oprócz paluchów z pesto pojawiły się też paszteciki - w wersji lżejszej bo nie z francuskiego ciasta. Bardzo proste, farsz nieskomplikowany, w sam raz na szybki dodatek do zupy. No i te otręby.. zawsze je gdzieś przemycę 🙂 Spis moich propozycji na Boże Narodzenie znajdziecie TUTAJ
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 550
- 20 g otrębów pszennych + 1 łyżka do posypania
- 20 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 40 ml oliwy z oliwek
- roztrzepane jajko do posmarowania
- Na farsz:
- 10 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 łyżki zielonego groszku
- 1/2 kostki bulionu grzybowego
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej, świeżej bazylii
Przgotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
Rozczyn wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki z otrębami i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, po godzinie jednokrotnie odgazowujemy ciasto przebijając je palcami.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone pieczarki i cebulę siekamy w dość drobną kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem dodając kilka łyżek wody. Gdy pieczarki widocznie zmniejszą swoją objętość a całość podejdzie wodą, dodajemy łyżeczkę mielonego lnu i mieszamy przez chwilę. Na koniec dodajemy groszek, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku (podana w przepisie ilość sprawia, że paszteciki są mocno pikantne)
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt, który tniemy w spore kwadraty, a na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu, sklejając później jak klasyczne pierogi.
Gotowe trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
15 komentarzy
Panna Malwinna
14 kwietnia 2012 o 08:20Wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam wszelkiej maści paszteciki
noclaudine
14 kwietnia 2012 o 08:52paszteciki z pieczarkami jak najbardziej pyszne! ; )
mariszka
14 kwietnia 2012 o 10:45Ciekawostka ten groszek – nigdy nie dodawałam go do takiego farszu. Do wypróbowania
Marlena
14 kwietnia 2012 o 10:49Wyglądają niesamowicie i pysznie! 😉
aga
14 kwietnia 2012 o 12:12przekasilabym z checia:)
Dota
14 kwietnia 2012 o 12:24podoba mi sie ten przepis:) i nie brzmi zbyt trudno:)
Szana
14 kwietnia 2012 o 18:16cudne'! ja zawsze jestem za leniwa na robienie drożdżowego ;p
pozdrawiam,
Szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Arvén
14 kwietnia 2012 o 19:41Oo, pyszna i zdrowsza wersja 😀 Lubię to!
świeże jeżyny
15 kwietnia 2012 o 10:33Moja babcia robi podobne i zawsze są pyszne:)
Anonimowy
3 października 2012 o 19:20Pamiętasz może ile pasztecików wychodzi z podanych proporcji? takiej wielkości jak na zdjęciu
Agata
4 października 2012 o 22:20Około 11-12 pasztecików
Anonimowy
14 czerwca 2014 o 18:00Pasowałyby one do barszczu czerwonego? 🙂
Julka Kotek
16 czerwca 2014 o 17:46A można wiedzieć ile mniej więcej kcal przypada na jednego pasztecika?:)
Anonimowy
22 października 2014 o 16:49Podbijam pytanie Julki: ile kalorii ma jeden pasztecik?
Iga Dietmap.pl
3 listopada 2015 o 09:47Takie pełnoziarniste fajnie się prezentują, gotowe przypominają trochę bułkę grahamkę. Robiłam już takie paszteciki, ale ze zwykłą mąką. Wypróbuję Twój przepis i dam znać jak smakują 😉