Bez kategorii

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

W tym roku przy poświątecznym barszczyku oprócz paluchów z pesto pojawiły się też paszteciki - w wersji lżejszej bo nie z francuskiego ciasta. Bardzo proste, farsz nieskomplikowany, w sam raz na szybki dodatek do zupy. No i te otręby.. zawsze je gdzieś przemycę 🙂 Spis moich propozycji na Boże Narodzenie znajdziecie TUTAJ

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drukuj przepis

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 20 g otrębów pszennych + 1 łyżka do posypania
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  •  40 ml oliwy z oliwek
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • Na farsz:
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 1/2 kostki bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej, świeżej bazylii

Przgotowanie

1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.

2

Rozczyn wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki z otrębami i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, po godzinie jednokrotnie odgazowujemy ciasto przebijając je palcami.

3

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone pieczarki i cebulę siekamy w dość drobną kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem dodając kilka łyżek wody. Gdy pieczarki widocznie zmniejszą swoją objętość a całość podejdzie wodą, dodajemy łyżeczkę mielonego lnu i mieszamy przez chwilę. Na koniec dodajemy groszek, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku (podana w przepisie ilość sprawia, że paszteciki są mocno pikantne)

4

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt, który tniemy w spore kwadraty, a na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu, sklejając później jak klasyczne pierogi.

5

Gotowe trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.

6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

 

Może Ci się spodobać również

15 komentarzy

  • Odpowiedz
    Panna Malwinna
    14 kwietnia 2012 o 08:20

    Wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam wszelkiej maści paszteciki

  • Odpowiedz
    noclaudine
    14 kwietnia 2012 o 08:52

    paszteciki z pieczarkami jak najbardziej pyszne! ; )

  • Odpowiedz
    mariszka
    14 kwietnia 2012 o 10:45

    Ciekawostka ten groszek – nigdy nie dodawałam go do takiego farszu. Do wypróbowania

  • Odpowiedz
    Marlena
    14 kwietnia 2012 o 10:49

    Wyglądają niesamowicie i pysznie! 😉

  • Odpowiedz
    aga
    14 kwietnia 2012 o 12:12

    przekasilabym z checia:)

  • Odpowiedz
    Dota
    14 kwietnia 2012 o 12:24

    podoba mi sie ten przepis:) i nie brzmi zbyt trudno:)

  • Odpowiedz
    Szana
    14 kwietnia 2012 o 18:16

    cudne'! ja zawsze jestem za leniwa na robienie drożdżowego ;p
    pozdrawiam,
    Szana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Arvén
    14 kwietnia 2012 o 19:41

    Oo, pyszna i zdrowsza wersja 😀 Lubię to!

  • Odpowiedz
    świeże jeżyny
    15 kwietnia 2012 o 10:33

    Moja babcia robi podobne i zawsze są pyszne:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 października 2012 o 19:20

    Pamiętasz może ile pasztecików wychodzi z podanych proporcji? takiej wielkości jak na zdjęciu

    • Odpowiedz
      Agata
      4 października 2012 o 22:20

      Około 11-12 pasztecików

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    14 czerwca 2014 o 18:00

    Pasowałyby one do barszczu czerwonego? 🙂

  • Odpowiedz
    Julka Kotek
    16 czerwca 2014 o 17:46

    A można wiedzieć ile mniej więcej kcal przypada na jednego pasztecika?:)

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 października 2014 o 16:49

    Podbijam pytanie Julki: ile kalorii ma jeden pasztecik?

  • Odpowiedz
    Iga Dietmap.pl
    3 listopada 2015 o 09:47

    Takie pełnoziarniste fajnie się prezentują, gotowe przypominają trochę bułkę grahamkę. Robiłam już takie paszteciki, ale ze zwykłą mąką. Wypróbuję Twój przepis i dam znać jak smakują 😉

  • Napisz komentarz