Bez kategorii

Lekka tarta z pikantnym kurczakiem na orkiszowym spodzie

Podczas pobytu w Szwecji stałam się posiadaczką fantastycznej formy na dwuosobową tartę. W piątek miała okazje zadebiutować pod moim najnowszym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, czyli tartą z mozzarellą light, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi, która jak zwykle bardziej przypominała pizzę.. 🙂

Lekka tarta z pikantnym kurczakiem i mozzarellą light

Drukuj przepis

Składniki

  • Na spód:
  • 70 g mąki pszennej (pół na pół razowa i zwykła)
  • 15 g otrębów orkiszowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 żółtko
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wypełnienie:
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 kula mozzarelli light (120g)
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu
  • 1 łyżka oregano
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili

Przgotowanie

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).

2

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.

3

Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)

4

Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty.

5

Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).

6

Całością zalać kurczaka i rozprowadzić równo łyżką.

7

Pomidorki koktajlowe wymyć i poprzekrawać w połowie, a następnie poukładać na wierzchu tarty, delikatnie docisnąć. Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami.

8

Piec w 180 stopniach ok 35 minut.

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Odpowiedz
    Angie
    6 marca 2012 o 06:41

    Uwielbiam tarty! rewelacyjna, lekka propozycja!

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    6 marca 2012 o 06:42

    Twoje przepisy są świetne:)

  • Odpowiedz
    DarkANGELika
    6 marca 2012 o 07:14

    Taka propozycja mi pasuję, tarta wygląda bardzo smacznie;)

  • Odpowiedz
    soot
    6 marca 2012 o 08:06

    Świetna tarta i w dodatku z kalorycznością nie jest tak źle. Do wypróbowania : )

  • Odpowiedz
    Feed Me Better
    6 marca 2012 o 09:34

    Oj chyba wiem co bedzie na obiad!
    Mam małe pytane – czy otręby muszą być orkiszowe czy mogą być jakieś inne? Bo orkiszowych szczerze mówiąc nie widziałam jeszcze.

    • Odpowiedz
      Agata
      6 marca 2012 o 14:05

      Jasne, mogą być np pszenne 🙂
      Ja orkiszowe znalazłam w sieciówce "simpley" z tej ekologicznej serii 0,5 kg paczka kosztowała mnie całe 2,50 😉

  • Odpowiedz
    Siaśka
    6 marca 2012 o 09:42

    boska tarta 😀 ja żałuję, że moja jest taka wielka 😛

  • Odpowiedz
    Canette
    6 marca 2012 o 10:32

    Jak ty mnie rozumiesz, takie przepisy to jak manna z nieba 😀

  • Odpowiedz
    Maggie
    6 marca 2012 o 10:35

    Foremki zazdraszczam – moja jest okropnie duza. Z drugiej strony nie ma tego zlego, bo dzieki temu moge zawsze zabrac kawalek tarty do pracy 🙂 Twoja lajtowa tarta bardzo mi sie podoba.

  • Odpowiedz
    Eve
    6 marca 2012 o 11:27

    Pysznie! Już kombinuję co by tu zrobić na obiad;) Dziękuję za inspirację!

  • Odpowiedz
    Smaczny Kąsek
    6 marca 2012 o 11:51

    Jestem wielką fanką orkiszu w kuchni! Że o tarcie nie wspomnę 😛 Połączenie musiało wyjść rewelacyjnie! 😉

  • Odpowiedz
    Ania
    6 marca 2012 o 13:38

    Zrobię w sobotę taką dla rodzinki, może mnie nie znienawidzą za to, że jest kurczak a nie 'mięso' (bo przecież kurczak to nie mięso) ^^

  • Odpowiedz
    justka2712
    6 marca 2012 o 15:20

    Mozarella + pomidorki a do tego kurczak!:) jestem w niebie! ^^^ 😀

  • Odpowiedz
    Saratelka
    6 marca 2012 o 16:56

    Ale jestem głodna… Smakowicie to wygląda!

  • Odpowiedz
    Dota
    6 marca 2012 o 17:35

    super:) orkiszowej jeszcze nie pieklam……

  • Odpowiedz
    kikimora
    6 marca 2012 o 18:30

    Zapiszę sobie przepis na spód, interesujący. Wypełnienie tez bardzo kuszące 😀

  • Odpowiedz
    Justin&Dorothy
    6 marca 2012 o 18:38

    Świetny przepis, blog jest bardzo interesujący :)z pewnością jeszcze nie raz go odwiedzimy…

  • Odpowiedz
    niebochce
    6 marca 2012 o 20:33

    z miłą chęcią bym się taką tartą poczęstowała :).

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 marca 2012 o 22:14

    taki mały detal: białko jajka po ingliszu to egg white a nie jakieśtam proteiny 😀

    • Odpowiedz
      Agata
      7 marca 2012 o 05:17

      Tak wiem, śpieszyłam się i skopiowałam z translatora, dzięki.

  • Odpowiedz
    Marta Ostrowska
    1 marca 2013 o 16:45

    Bardzo smakowicie wygląda. ; )
    świetny przepis!!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 marca 2013 o 15:48

    Moja tarta właśnie siedzi w piekarniku 🙂 jeszcze 13 minut i jedzonko 😉 przepis troszkę zmodyfikowałam, jak to zwykle ja 😉 zamiast otrębów orkiszowych użyłam żytnich, a zamiast pomidorków pieczareczki, które kocham 🙂 Już się nie mogę doczekać 🙂 Dziękuję za przepis, zapowiada się przepyszny obiad 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 czerwca 2013 o 15:34

    bardzo prosze o proporcje na foremke 27 cm :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    4 października 2013 o 10:48

    To już drugi przepis, z którego skorzystałam – extra! Na pewno będę tu często zaglądać 😉 I uważaj bo na fb ktoś się podpisuje pod Twoimi przepisami 🙁 Karola

  • Odpowiedz
    Aleksandra Jelonek
    1 lutego 2016 o 17:20

    Zrobiłam 2 razy tyle ciasta, bo mam normalną formę. Zjedliśmy po porcji 1/4 tarty i sobie pojedliśmy, więc jest pożywna i db 🙂 Zrobię ją jeszcze kiedyś na obiad.

  • Napisz komentarz