Bez kategorii

Żytnie babeczki chałwowo-sezamowe

Sesja egzaminacyjna w pełni, więc nie mam zbyt wiele czasu na bałaganienie w kuchni, a na sprzątanie po sobie to już na pewno nie, więc szybki, krótki wpis wnoszący choć odrobinę wiosny do chwilowej syberyjskiej aury.

Żytnie babeczki chałwowo-sezamowe

Drukuj przepis
Porcje: (ok 14 sztuk)

Składniki

  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g sezamu
  • 60 g chałwy sezamowej
  • 30 g cukru + 10 g cukru waniliowego
  • 50 g jogurtu
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g rodzynek
  • 2 jajka
  • (2 łyżki kakao do środeczków, jeśli ktoś ma podobną foremkę)

Przgotowanie

1

Chałwe należy utrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w jednym naczyniu.

2

Do osobnej miseczki przekładamy ok 4 łyżki ciasta i dodajemy kakao.

3

Do foremki dajemy na środek po łyżeczce ciemnego ciasta, a następnie przykrywamy jasnym.

4

Takie "fikuśne" foremki, nawet silikonowe polecam wysmarować odrobiną tłuszczu (użyłam oliwy).

5

Pieczemy 25 min w 190 stopniach.

Jutro (w sumie dziś) ostatni egzamin.. nie powiem, że jestem przygotowana na szóstke z plusem, chemia to jakoś nie mój konik .. jakby się Wam nudziło koło 10 to trzymajcie kciuki 🙂

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    2 lutego 2012 o 23:47

    Wiosny? Ja tu widzę lato w pełni! 😉 Apetyczne słoneczniki! 😀 Powodzenia z sesją!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 lutego 2012 o 05:43

    Pyszne, uwielbiam chałwę. 🙂

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    3 lutego 2012 o 07:00

    Śliczne! takie pozytywne!

  • Odpowiedz
    Piotr
    3 lutego 2012 o 08:20

    urocze 🙂

  • Odpowiedz
    Asia
    3 lutego 2012 o 09:08

    jest 10.06 więc trzymam kciuki zgodnie z życzeniem 😉

  • Odpowiedz
    asieja
    3 lutego 2012 o 10:35

    odrobina wiosny i odrobina słońca.. strasznie mi się podoba. jak dobrze, że juz skończyłam sesję i juz mogę sie spokojnie grzać w domu..

  • Odpowiedz
    Dominika
    3 lutego 2012 o 11:31

    Świetne słoneczniki! Jak po egzaminie?

  • Odpowiedz
    Olciaky vel Olcik
    3 lutego 2012 o 12:59

    ale fajne kształty:)
    Ps: to Twoje zdjęcie w profilu- takie ładne;D!!!

  • Odpowiedz
    KUCHARNIA, Anna-Maria
    3 lutego 2012 o 14:51

    To chyba najpiękniejsze babeczki, jakie widziałam!
    Pozdrawiam:)

  • Odpowiedz
    Veggie
    3 lutego 2012 o 18:10

    śliczne, tak mi się lata zachciało, jak zobaczyłam takie kwiaty 🙂

  • Odpowiedz
    kikimora
    3 lutego 2012 o 21:37

    Kusisz 🙂

  • Odpowiedz
    Siaśka
    4 lutego 2012 o 13:08

    j= a ja już po sesji 😀

  • Odpowiedz
    wykrywacz smaku
    5 lutego 2012 o 13:31

    bardzo ładne, dzięki za zdjęcie!

  • Odpowiedz
    Mateusz Bytomski
    4 kwietnia 2013 o 19:36

    jaki typ mąki do tego przepisu polecasz?

  • Napisz komentarz