Sesja egzaminacyjna w pełni, więc nie mam zbyt wiele czasu na bałaganienie w kuchni, a na sprzątanie po sobie to już na pewno nie, więc szybki, krótki wpis wnoszący choć odrobinę wiosny do chwilowej syberyjskiej aury.
Żytnie babeczki chałwowo-sezamowe
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 30 g sezamu
- 60 g chałwy sezamowej
- 30 g cukru + 10 g cukru waniliowego
- 50 g jogurtu
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g rodzynek
- 2 jajka
- (2 łyżki kakao do środeczków, jeśli ktoś ma podobną foremkę)
Przgotowanie
1
Chałwe należy utrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w jednym naczyniu.
2
Do osobnej miseczki przekładamy ok 4 łyżki ciasta i dodajemy kakao.
3
Do foremki dajemy na środek po łyżeczce ciemnego ciasta, a następnie przykrywamy jasnym.
4
Takie "fikuśne" foremki, nawet silikonowe polecam wysmarować odrobiną tłuszczu (użyłam oliwy).
5
Pieczemy 25 min w 190 stopniach.
Jutro (w sumie dziś) ostatni egzamin.. nie powiem, że jestem przygotowana na szóstke z plusem, chemia to jakoś nie mój konik .. jakby się Wam nudziło koło 10 to trzymajcie kciuki 🙂
17 komentarzy
Saratelka
2 lutego 2012 o 23:47Wiosny? Ja tu widzę lato w pełni! 😉 Apetyczne słoneczniki! 😀 Powodzenia z sesją!
Anonimowy
3 lutego 2012 o 05:43Pyszne, uwielbiam chałwę. 🙂
Ale babka i robi to co lubi
3 lutego 2012 o 07:00Śliczne! takie pozytywne!
Piotr
3 lutego 2012 o 08:20urocze 🙂
Asia
3 lutego 2012 o 09:08jest 10.06 więc trzymam kciuki zgodnie z życzeniem 😉
Agata
3 lutego 2012 o 17:40Dzieki, przydały się :))
asieja
3 lutego 2012 o 10:35odrobina wiosny i odrobina słońca.. strasznie mi się podoba. jak dobrze, że juz skończyłam sesję i juz mogę sie spokojnie grzać w domu..
Dominika
3 lutego 2012 o 11:31Świetne słoneczniki! Jak po egzaminie?
Agata
3 lutego 2012 o 17:40Dziękuje, bardzo dobrze!:)
Olciaky vel Olcik
3 lutego 2012 o 12:59ale fajne kształty:)
Ps: to Twoje zdjęcie w profilu- takie ładne;D!!!
Agata
4 lutego 2012 o 09:08oj, miło mi 🙂
KUCHARNIA, Anna-Maria
3 lutego 2012 o 14:51To chyba najpiękniejsze babeczki, jakie widziałam!
Pozdrawiam:)
Veggie
3 lutego 2012 o 18:10śliczne, tak mi się lata zachciało, jak zobaczyłam takie kwiaty 🙂
kikimora
3 lutego 2012 o 21:37Kusisz 🙂
Siaśka
4 lutego 2012 o 13:08j= a ja już po sesji 😀
wykrywacz smaku
5 lutego 2012 o 13:31bardzo ładne, dzięki za zdjęcie!
Mateusz Bytomski
4 kwietnia 2013 o 19:36jaki typ mąki do tego przepisu polecasz?