Bez kategorii

Szpinakowe placuszki z twarogiem

Dalej zostanę w temacie szpinaku, którego swoją drogą sama kiedyś nie lubiłam (tak na wszelki wypadek oczywiście, bo nie próbowałam zniechęcona widokiem  "zielonej papki", którą mama pakowała tacie do naleśników zamiast mojego  ukochanego słodkiego twarożku), ale teraz pasuje mi do wielu rzeczy. Jestem fanką wszelkiego typu placków, naleśników, omletów itp, szczególnie od kiedy dorobiłam się patelni, na której mogę sobie spokojnie smażyć bez tłuszczu 🙂 Po ostatnich kardamonowych placuszkach z ricotty dziś dla odmiany coś na słono.

Szpinakowe placuszki z twarogiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 150g mrożonego szpinaku
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g chudego twarogu
  • pieprz ziołowy
  • 15 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • + jako dodatek
  • chudy twaróg (ok 50g)
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz czarny
  • czosnek

Przgotowanie

1

Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody.

2

Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy mąkę, sól i resztę przypraw oraz  zmiażdżony czosnek, wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką.

3

Do wymieszanych składników dodajemy "pokruszony" twaróg oraz odsączony szpinak i mieszamy raz jeszcze, aż ser rozdrobni się na bardzo małe grudki.

4

Na rozgrzaną patelnię (użyłam małej patelni do pancakes) nakładamy po 2-2,5 łyżki szpinakowej masy i smażymy z obu stron. Powinniśmy otrzymać 4-5 placuszków.

5

Jako dodatek polecam prosty i sprawdzony biały serek z czosnkiem i jogurtem.

 

Może Ci się spodobać również

36 komentarzy

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    24 lutego 2012 o 23:32

    chętnie bym się skusiła!

  • Odpowiedz
    Saratelka
    25 lutego 2012 o 00:14

    Jakież one pięknie zielone! 😀 Też bym chętnie spróbowała 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    25 lutego 2012 o 06:31

    a u mnie nie ma mrozonego szpinaku ale jest swiezy 😀 tylko kiepsko z przechowywaniem, bo zabiera tyle miejsca, a po podduszeniu zamienia sie w miniporcyjke. Placki – nastepne na mej liscie! 😀

  • Odpowiedz
    Maja i Kamila
    25 lutego 2012 o 09:14

    Tez kiedyś nie lubiłam szpinaku, ale teraz uwielbiam:) wyglądają wiosennie:)

  • Odpowiedz
    Hania-Kasia
    25 lutego 2012 o 10:12

    Ciekawy pomysł na placuszki i wykorzystanie szpinaku.

  • Odpowiedz
    Dota
    25 lutego 2012 o 10:46

    super przepis:) nie przyczepilabys tego do akcji jedzenie dla biegaczy bo wydaje mi sie idealnym – training food:)

  • Odpowiedz
    kikimora
    25 lutego 2012 o 11:48

    Uwielbiam te placki, często je robię z dodatkiem sera pleśniowego lub fety i polewam sosem czosnkowym, mmmm 🙂

  • Odpowiedz
    Miss Disorderly
    25 lutego 2012 o 14:45

    Piękne są, takie wiosenne.
    Poza tym myślę, że chyba każdy nie lubił kiedyś szpinaku. JA też, a teraz jestem ogromną fanką 🙂

  • Odpowiedz
    Dota
    25 lutego 2012 o 17:19

    super tylko jeszcze banerek poprosze:)

  • Odpowiedz
    slyvvia
    25 lutego 2012 o 17:53

    Wyglądają bardzo zachęcająco 😀

  • Odpowiedz
    oliwek
    25 lutego 2012 o 17:55

    też kiedyś nie lubiłam 🙂 fajne placuszki!

  • Odpowiedz
    pa_ulinka
    25 lutego 2012 o 23:43

    Agatko 🙂 dopiero nie dawno trafiłam na twojego bloga ale już mam listę przepisów do wypróbowania, ten przepis tez napewno spróbuje:) super masz bloga 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 marca 2012 o 20:18

    czy ktoś robił już te placuszki ?? 😉 wyglądają bajecznie bo ja mam takie szczęście, ze jak znajdę już coś fajniutkiego to się okazuje, ze moja wersja nawet nie leżała obok tego co widziałam na zdjęciach ;( …..

    • Odpowiedz
      Anonimowy
      19 listopada 2012 o 19:27

      Ja właśnie je konsumuję. Wyglądają ZUPEŁNIE inaczej! Nie wiem w czym rzecz, robiłam wszystko według przepisu, a one takie koślawe i ledwo się trzymają. Cóż u mnie to normalne 😀

  • Odpowiedz
    Luna
    3 kwietnia 2012 o 12:29

    Zrobię je jutro na obiad 🙂 zdjęcia i przepis, oczywiście z linkiem do Twojego bloga, znajdziesz jutro na http://www.fantazje-luny.blogspot.com Pozdrawiam! 🙂

    • Odpowiedz
      Luna
      4 kwietnia 2012 o 16:43

      Przepis już jest 🙂 Jeszcze raz dziękuję za inspirację!

  • Odpowiedz
    aleglodomorek
    27 października 2012 o 19:22

    Zapisuję! Ślicznie wyszły na tej patelni. Gdzie taką kupowałaś?

  • Odpowiedz
    Veggie
    27 października 2012 o 20:38

    bardzo fajny pomysł, niby proste, a efekt genialny 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2013 o 20:50

    Robię niedługo imprezkę urodzinową a zalega mi w lodówce twaróg i szpinak. I szukam jakiejś inspiracji. Jak przeczytałam ten przepis, to pomyślałam, że w ciemno zrobię te placuszki 🙂
    Wcześniej próbowałam przepisu na naleśniki pomidorowe z papryką i w domu wszyscy byli pod wielkim wrażeniem… wyszły super! Dziękuję 🙂
    Po imprezie urodzinowej dam znać czy smakowały gościom.
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 stycznia 2013 o 20:51

    oczywiście te ze szpinakiem 🙂
    Ania

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 stycznia 2013 o 09:46

    mniam mniam właśnie się nimi zajadam 🙂 to nic, że czosnek na śniadanie, są ferie! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    31 stycznia 2013 o 11:17

    Przepyszne 😉 Robiłam dzisiaj, tylko dodałam więcej mąki 🙂

    Karolina

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2013 o 07:35

    jem je już drugi dzień z rzędu na śniadanie 😉 są cudowne ;D ja robię do nich sos z jogurtu naturalnego , pieprzu i z kiełkami , smakuje wspaniale <3.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 czerwca 2013 o 07:56

    Zakochałam się w tych placuszkach!!!!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    22 lipca 2013 o 13:00

    Na ile porcji starcza podana ilość składników? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      22 lipca 2013 o 14:20

      To przepis na 1 porcje – 4 spore placuszki 🙂

  • Odpowiedz
    prosiaczek137
    13 marca 2014 o 17:21

    Zrobiłam przed chwilą. Pycha, szybkie i proste;)) super przepis 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    27 marca 2014 o 15:58

    pięknie wyglądają 🙂 spróbuję je zrobić w weekend, dzięki za przepis! 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 marca 2014 o 16:25

    fajne, tylko dodalam wiecej maki:)

  • Odpowiedz
    J
    7 maja 2014 o 10:27

    Właśnie zastanawiałam się co by tu zrobić z twarożkiem i zobaczyłam Twój przepis=) Już wiem co zrobię na kolację.

  • Odpowiedz
    am
    7 maja 2014 o 15:40

    to i moja kolacja dziś będzie 🙂 tylko spróbuję ze świeżym szpianakiem zobaczymy co to wyjdzie za cudo 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 maja 2014 o 17:17

    a czym mogę zastąpić chudy twaróg? nie jem tego typu nabiału, bo staram się odżywiać zgodnie z grupą krwi. Czy mogę zamiast twarogu użyć fety lub tofu?

  • Odpowiedz
    zufik
    9 maja 2014 o 19:29

    To podwajam porcję i jutro będą placuszki 🙂

  • Odpowiedz
    Michalina
    25 sierpnia 2014 o 14:06

    Super smaczne, właśnie wpałaszowałam! To mój pierwszy przepis z tego bloga, ale od dziś będę stałą czytelniczką 🙂 pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Ola
    6 października 2014 o 21:04

    Witam:) Chciałam zapytać czy mozna do placuszków użyć szpinaku świeżego a jeśli tak to jaką ilość?

  • Napisz komentarz