Bez kategorii

Ricotta ♥ kardamon

A jednak będzie wpis... Czasem mam wrażenie, ze tutaj wszystko pachnie kardamonem. Oczywiście nie mogłabym być bardziej szczęśliwa z tego powodu, tworzy cudowna parę z cynamonem i najchętniej dodawałabym go do wszystkiego - przywiozę sobie chyba jakiś zapas 🙂 Tym razem na towarzystwo tej cudownej przyprawy zasłużyły..

Kardamonowo - bananowe placuszki z ricotty

Drukuj przepis
Porcje: (porcja dla 2-3 osób)

Składniki

  • 250 g serka Ricotta
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka otrębów pszennych (bardzo drobnych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 średni banan
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jogurt naturalny

Przgotowanie

1

Do przygotowania placuszków potrzebne nam będą 2 miski.

2

Oddzielamy żółtka od białek i w jednej z misek ubijamy na sztywno piane, natomiast do kolejnej wrzucamy żółtka .

3

Banana ucieramy na papkę na najmniejszych oczkach tarki i wraz z reszta składników dodajemy do żółtek (oprócz 1 łyżeczki kardamonu).

4

Ubitą piane dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy wszystko w całość.

5

Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i formujemy okrągłe placuszki.

 
Do polania użyłam jogurtu naturalnego, do którego dodałam resztę kardamonu, natomiast mojej siostrze bardzo smakowały ze świeżym bananem, a jej mężowi z dżemem / więc do wyboru do koloru 🙂
 

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Odpowiedz
    everyday i wake up early
    15 lutego 2012 o 07:17

    świetne te placuszki ;d

  • Odpowiedz
    Angie
    15 lutego 2012 o 08:03

    rewelacyjna propozycja (jak zawsze zresztą), lekkie i pyszne – no i z ricottą!

  • Odpowiedz
    Siaśka
    15 lutego 2012 o 08:52

    mniam!!!

  • Odpowiedz
    Maggie
    15 lutego 2012 o 09:49

    A ja tam lubie, jak wszystko pachnie kardamonem 🙂 Placuszki fantastyczne, zaluje, ze w tygodniu nie mam czasu na takie sniadania…

  • Odpowiedz
    Jagoda
    15 lutego 2012 o 12:28

    wyglądają obłędnie 🙂

  • Odpowiedz
    asieja
    15 lutego 2012 o 14:32

    och, a ja się tak jeszcze do końca nie przekonałam do kardamonu. zjadam, owszem, ale nie pałam do niego jakąś wielką miłością.. co innego takie placuszki!

  • Odpowiedz
    DarkANGELika
    15 lutego 2012 o 15:42

    Kardamon, banany, rocotta.. same pyszności;)

  • Odpowiedz
    slyvvia
    15 lutego 2012 o 16:26

    Kardamon jest cudowny. Już uwielbiam te placki 😀

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    15 lutego 2012 o 16:26

    znowu zachwycasz!!!

  • Odpowiedz
    kikimora
    15 lutego 2012 o 17:08

    Uwielbiam placuszki z ricotty, z bananem i kardamonem musiały byc jeszcze lepsze! ^^

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    15 lutego 2012 o 18:23

    kardamon ma wspaniały zapach. który z pewnością rozpromienia uśmiech na twarzy. tak bardzo potrzebny w obliczu takiej pogody.
    ach, ta piramida placuszków wspaniała.
    pyszne placki!

  • Odpowiedz
    moniczkawkuchni
    20 lutego 2012 o 16:06

    Świetne 🙂 wygląda jak wielowarstwowy torcik.

  • Odpowiedz
    Pencil Kitchen
    31 maja 2012 o 22:24

    When they're stacked together like that, you can't help but want more! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    30 listopada 2012 o 10:24

    Muszę powiedzieć, że naprawdę dobre. Może nie wyszły mi takie ładne równiutkie jak Twoje, ale smak super. Smak banana, nie to co jakieś sztuczne aromaty. Naprawdę dobre.
    Ale jestem mimo wszystko dość sceptycznie nastawiona, bo jest dużo przepisów, które na co dzień się nie sprawdzą z tego względu, że musiałabym ciągle kupować nowe składniki i przede wszystkim często dość drogie… No ale raz na jakiś czas można z Twojej strony skorzystać. Te placuszki akurat nic nadzwyczajnego nie mają w sobie, więc jest ok.
    Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 marca 2013 o 21:57

    czy moge zamiast otrebow pszennych uzyc zytnich ?

  • Odpowiedz
    Sanma
    1 czerwca 2013 o 17:51

    uwielbiam placki z ricotty – ich smak i konsystencja – nie do opisania !

  • Odpowiedz
    Magdalena M
    4 lipca 2013 o 15:50

    Świetne placuchy!

  • Napisz komentarz