A jednak będzie wpis... Czasem mam wrażenie, ze tutaj wszystko pachnie kardamonem. Oczywiście nie mogłabym być bardziej szczęśliwa z tego powodu, tworzy cudowna parę z cynamonem i najchętniej dodawałabym go do wszystkiego - przywiozę sobie chyba jakiś zapas 🙂 Tym razem na towarzystwo tej cudownej przyprawy zasłużyły..
Kardamonowo - bananowe placuszki z ricotty
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g serka Ricotta
- 3 jajka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych (bardzo drobnych)
- 1 łyżka miodu
- 1 średni banan
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- jogurt naturalny
Przgotowanie
Do przygotowania placuszków potrzebne nam będą 2 miski.
Oddzielamy żółtka od białek i w jednej z misek ubijamy na sztywno piane, natomiast do kolejnej wrzucamy żółtka .
Banana ucieramy na papkę na najmniejszych oczkach tarki i wraz z reszta składników dodajemy do żółtek (oprócz 1 łyżeczki kardamonu).
Ubitą piane dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy wszystko w całość.
Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i formujemy okrągłe placuszki.
18 komentarzy
everyday i wake up early
15 lutego 2012 o 07:17świetne te placuszki ;d
Angie
15 lutego 2012 o 08:03rewelacyjna propozycja (jak zawsze zresztą), lekkie i pyszne – no i z ricottą!
Siaśka
15 lutego 2012 o 08:52mniam!!!
Maggie
15 lutego 2012 o 09:49A ja tam lubie, jak wszystko pachnie kardamonem 🙂 Placuszki fantastyczne, zaluje, ze w tygodniu nie mam czasu na takie sniadania…
Jagoda
15 lutego 2012 o 12:28wyglądają obłędnie 🙂
asieja
15 lutego 2012 o 14:32och, a ja się tak jeszcze do końca nie przekonałam do kardamonu. zjadam, owszem, ale nie pałam do niego jakąś wielką miłością.. co innego takie placuszki!
DarkANGELika
15 lutego 2012 o 15:42Kardamon, banany, rocotta.. same pyszności;)
slyvvia
15 lutego 2012 o 16:26Kardamon jest cudowny. Już uwielbiam te placki 😀
Ale babka i robi to co lubi
15 lutego 2012 o 16:26znowu zachwycasz!!!
kikimora
15 lutego 2012 o 17:08Uwielbiam placuszki z ricotty, z bananem i kardamonem musiały byc jeszcze lepsze! ^^
Karmel-itka.
15 lutego 2012 o 18:23kardamon ma wspaniały zapach. który z pewnością rozpromienia uśmiech na twarzy. tak bardzo potrzebny w obliczu takiej pogody.
ach, ta piramida placuszków wspaniała.
pyszne placki!
moniczkawkuchni
20 lutego 2012 o 16:06Świetne 🙂 wygląda jak wielowarstwowy torcik.
Pencil Kitchen
31 maja 2012 o 22:24When they're stacked together like that, you can't help but want more! 😀
Anonimowy
30 listopada 2012 o 10:24Muszę powiedzieć, że naprawdę dobre. Może nie wyszły mi takie ładne równiutkie jak Twoje, ale smak super. Smak banana, nie to co jakieś sztuczne aromaty. Naprawdę dobre.
Ale jestem mimo wszystko dość sceptycznie nastawiona, bo jest dużo przepisów, które na co dzień się nie sprawdzą z tego względu, że musiałabym ciągle kupować nowe składniki i przede wszystkim często dość drogie… No ale raz na jakiś czas można z Twojej strony skorzystać. Te placuszki akurat nic nadzwyczajnego nie mają w sobie, więc jest ok.
Pozdrawiam
Anonimowy
24 marca 2013 o 21:57czy moge zamiast otrebow pszennych uzyc zytnich ?
Agata
25 marca 2013 o 18:50Tak, możesz 🙂
Sanma
1 czerwca 2013 o 17:51uwielbiam placki z ricotty – ich smak i konsystencja – nie do opisania !
Magdalena M
4 lipca 2013 o 15:50Świetne placuchy!