Nie bojkotowałam w tym roku tłustego czwartku, w sumie to ostatni tydzień był "tłusty" W Szwecji można dostać mnóstwo genialnych wypieków, natomiast klasycznego pączka się tu na pewno nie znajdzie.. dlatego z samego rana postawiłam ogromną ilość ciasta drożdżowego (ogromną jak na 2 chude siostry, jednego nieobecnego do 18stej męża i jednego noworodka) Z całości usmażyłam każdemu po jednym klasycznym pączku, a resztę wykorzystałam do mojego ulubionego, sprawdzonego przepisu na..
Zawijane drożdżówki z gorzką czekoladą
Drukuj przepisSkładniki
- 650 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 25 g masła
- 35 g świeżych drożdży
- 60 g cukru (użyłam trzcinowego)
- 20 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Przgotowanie
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, sól, jaja i rozpuszczone masło, a na końcu rozpuszczone w mleku drożdże.
Ciasto zagniatamy na jednolitą, nie zostającą na dłoniach masę (możemy użyć maszyny do wypieków chleba używając programu podstawowego tylko do wyrobienia ciasta), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny (lub dłużej, minimum do podwojenia objętości).
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki prostokąt.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią równo cały placek.
Chwytamy górny dłuższy brzeg ciasta i zwijamy je w rulon, który następnie kroimy na około 4-5 cm kawałki. Każdy kawałek zgniatamy lekko nożem, aby boki uniosły się nieco ku górze.
Drożdżówki układamy w odstępach 3 cm od siebie na papierze do pieczenia i pędzelkiem smarujemy każdą mlekiem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, aż się zarumienią.
22 komentarze
DarkANGELika
17 lutego 2012 o 06:52Świetny pomysł i jeszcze z czekoladą to już totalna rozpusta dla podniebienia;)
Karmel-itka.
17 lutego 2012 o 07:07piękne są! i szczerze?
wolałabym taką drożdżóweczkę od pączka xd
Panna Malwinna
17 lutego 2012 o 07:12Przy takiej drożdżówce nie jeden pączek wymięka;)
Paulina
17 lutego 2012 o 07:30Ślicznie wyglądają, zdecydowanie bardziej apetycznie niż wszystkie pączki razem wzięte 😀
Madzialena
17 lutego 2012 o 07:43Ale ślicznie wyglądają 🙂
Wymieniam na białą czekoladę i porywam jedną! 🙂
slyvvia
17 lutego 2012 o 07:59Cudowne zawijańce 🙂
Jagoda
17 lutego 2012 o 09:33Po co czekać aż rok? Na pewno wypróbuję wcześniej 🙂
Pozdrawiam!
Maggie
17 lutego 2012 o 09:34Moze zabrzmi to jak bluznierstwo, ale te zawijance sa chyba lepsze niz wszystkie paczki swiata! Powod? Czekolada, naturalnie 🙂
Dominika
17 lutego 2012 o 10:02Super wyglądają takie pozawijane 🙂
kikimora
17 lutego 2012 o 10:06Nie przepadam za drożdżówkami, ale może po spróbowaniu tych zmieniłabym zdanie 😀
kornik
17 lutego 2012 o 10:11Super, uwielbiam takie bułeczki:)
kuchennefascynacje
17 lutego 2012 o 12:52Wspaniale wyglądają 🙂
Eve
17 lutego 2012 o 14:16Wyglądają mega smakowicie, aż mi tu brakuje takiej choćby jednej do kawki;(
klliisiaa
17 lutego 2012 o 15:32mniam, uwielbiam drożdzówki z czekoladą 🙂
niebochce
17 lutego 2012 o 19:07Rewelacyjnie wyglądają i z pewnością podobnie smakują. Zapraszam na http://www.niebogotowacchce.blogspot.com
Mr. & Mrs. Sandman
17 lutego 2012 o 21:07UUU, świetny pomysł, piekłam podobne, ale z nadzieniem z cukru, cynamonu i rodzynek, ale na czeko chyba też niedługo sie skuszę 🙂
Dusia
19 lutego 2012 o 21:59urocze ślimaczki.
RecipeNewZ
14 sierpnia 2012 o 16:55Wonderful recipe! Thank you for sharing it on RecipeNewZ! Our visitors love it, and now it is featured on our Facebook page: http://www.facebook.com/recipenewz as one of the most popular posts. Congratulations!
Anonimowy
16 września 2012 o 15:58A ile to ma kcal?
Anonimowy
3 lutego 2013 o 17:27Przyłączam się do pytania o kaloryczność 😉
Agata
3 lutego 2013 o 19:34Już podana :- )
Justine145
27 sierpnia 2013 o 13:42pięknie wyglądają 🙂 nigdy nie piekłam drożdżówek, ale dzięki temu przepisowi czuję, że to się wkrótce zmieni 😀