Bez kategorii

Nasz czekoladowy czwartek

Nie bojkotowałam w tym roku tłustego czwartku, w sumie to ostatni tydzień był "tłusty" W Szwecji można dostać mnóstwo genialnych wypieków, natomiast klasycznego pączka się tu na pewno nie znajdzie.. dlatego z samego rana postawiłam ogromną ilość ciasta drożdżowego (ogromną jak na 2 chude siostry, jednego nieobecnego do 18stej męża i jednego noworodka) Z całości usmażyłam każdemu po jednym klasycznym pączku, a resztę wykorzystałam do mojego ulubionego, sprawdzonego przepisu na..

Zawijane drożdżówki z gorzką czekoladą

Drukuj przepis

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przgotowanie

1

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min.

2

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, sól, jaja i rozpuszczone masło,  a na końcu rozpuszczone w mleku drożdże.

3

Ciasto zagniatamy na jednolitą, nie zostającą na dłoniach masę (możemy użyć maszyny do wypieków chleba używając programu podstawowego tylko do wyrobienia ciasta), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny (lub dłużej, minimum do podwojenia objętości).

4

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki prostokąt.

5

Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią równo cały placek.

6

Chwytamy górny dłuższy brzeg ciasta i zwijamy je w rulon, który następnie kroimy na około 4-5 cm kawałki. Każdy kawałek zgniatamy lekko nożem, aby boki uniosły się nieco ku górze.

7

Drożdżówki układamy w odstępach 3 cm od siebie na papierze do pieczenia i pędzelkiem smarujemy każdą mlekiem.

8

Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 20 minut, aż się zarumienią.


Może Wy spróbujecie za rok.. 😉

Może Ci się spodobać również

22 komentarze

  • Odpowiedz
    DarkANGELika
    17 lutego 2012 o 06:52

    Świetny pomysł i jeszcze z czekoladą to już totalna rozpusta dla podniebienia;)

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    17 lutego 2012 o 07:07

    piękne są! i szczerze?
    wolałabym taką drożdżóweczkę od pączka xd

  • Odpowiedz
    Panna Malwinna
    17 lutego 2012 o 07:12

    Przy takiej drożdżówce nie jeden pączek wymięka;)

  • Odpowiedz
    Paulina
    17 lutego 2012 o 07:30

    Ślicznie wyglądają, zdecydowanie bardziej apetycznie niż wszystkie pączki razem wzięte 😀

  • Odpowiedz
    Madzialena
    17 lutego 2012 o 07:43

    Ale ślicznie wyglądają 🙂
    Wymieniam na białą czekoladę i porywam jedną! 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    17 lutego 2012 o 07:59

    Cudowne zawijańce 🙂

  • Odpowiedz
    Jagoda
    17 lutego 2012 o 09:33

    Po co czekać aż rok? Na pewno wypróbuję wcześniej 🙂
    Pozdrawiam!

  • Odpowiedz
    Maggie
    17 lutego 2012 o 09:34

    Moze zabrzmi to jak bluznierstwo, ale te zawijance sa chyba lepsze niz wszystkie paczki swiata! Powod? Czekolada, naturalnie 🙂

  • Odpowiedz
    Dominika
    17 lutego 2012 o 10:02

    Super wyglądają takie pozawijane 🙂

  • Odpowiedz
    kikimora
    17 lutego 2012 o 10:06

    Nie przepadam za drożdżówkami, ale może po spróbowaniu tych zmieniłabym zdanie 😀

  • Odpowiedz
    kornik
    17 lutego 2012 o 10:11

    Super, uwielbiam takie bułeczki:)

  • Odpowiedz
    kuchennefascynacje
    17 lutego 2012 o 12:52

    Wspaniale wyglądają 🙂

  • Odpowiedz
    Eve
    17 lutego 2012 o 14:16

    Wyglądają mega smakowicie, aż mi tu brakuje takiej choćby jednej do kawki;(

  • Odpowiedz
    klliisiaa
    17 lutego 2012 o 15:32

    mniam, uwielbiam drożdzówki z czekoladą 🙂

  • Odpowiedz
    niebochce
    17 lutego 2012 o 19:07

    Rewelacyjnie wyglądają i z pewnością podobnie smakują. Zapraszam na http://www.niebogotowacchce.blogspot.com

  • Odpowiedz
    Mr. & Mrs. Sandman
    17 lutego 2012 o 21:07

    UUU, świetny pomysł, piekłam podobne, ale z nadzieniem z cukru, cynamonu i rodzynek, ale na czeko chyba też niedługo sie skuszę 🙂

  • Odpowiedz
    Dusia
    19 lutego 2012 o 21:59

    urocze ślimaczki.

  • Odpowiedz
    RecipeNewZ
    14 sierpnia 2012 o 16:55

    Wonderful recipe! Thank you for sharing it on RecipeNewZ! Our visitors love it, and now it is featured on our Facebook page: http://www.facebook.com/recipenewz as one of the most popular posts. Congratulations!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    16 września 2012 o 15:58

    A ile to ma kcal?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    3 lutego 2013 o 17:27

    Przyłączam się do pytania o kaloryczność 😉

  • Odpowiedz
    Justine145
    27 sierpnia 2013 o 13:42

    pięknie wyglądają 🙂 nigdy nie piekłam drożdżówek, ale dzięki temu przepisowi czuję, że to się wkrótce zmieni 😀

  • Napisz komentarz