Bez kategorii

Gwieździsta szarlotka na oszukanym półkruchym spodzie

Chciałam właśnie napisać "szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast.." ale uświadomiłam sobie, że to samo mówię o serniku, pierniku,  cieście marchewkowym, muffinach i w ogóle.. chyba mam słabość do ciast 🙁 Trzeba jakoś sobie z tym radzić!  Dziś prawie klasyczny placek z jabłkami, na delikatnie oszukanym półkruchym spodzie  i bez dodawania cukru do jabłek.  Jeśli podzielimy ciasto na 8 kawałków - 1 porcja to ok 260 kcal.

Szarlotka na oszukanym półkruchym spodzie

Drukuj przepis

Składniki

  • Na półkruche ciasto
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g margaryny mlecznej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu (to dość sporo, można dać mniej)
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przgotowanie

1

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodajemy margarynę, którą siekamy na drobne kawałeczki.

2

Z mąki usypujemy kopczyk i robimy wgłębienie do którego wkładamy 2 żółtka oraz wlewamy jogurt.

3

Ciasto ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą masę, którą należy podzielić na 2 równe części.

4

Jedną część ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki, natomiast druga rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży, cienki okrąg ok 2-3 mm grubości.

5

Placek przenosimy do wcześniej posmarowanej odrobiną tłuszczu formy (chyba, że ma nieprzywierająca powłokę, to ciasto z racji pewnej zawartości tłuszczu nie powinno przywierać nawet bez posmarowania).

6

Gdy już dokładnie ulokujemy ciasto w formie (brzegi powinny być dość wysoko) należy widelcem zrobić na całym spodzie dziurki.

7

Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok 10-15 minut (powinno się lekko zarumienić)

8

W między czasie obieramy jabłka i ucieramy na największych oczkach tarki, a następnie łączymy w misce z przyprawami i dokładnie mieszamy.

9

Gdy spód się już podpiecze, odstawiamy go na ok 10 minut, żeby trochę się ostudził, po czym rozprowadzamy w nim jabłka.

10

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na taki sam cienki placek, jak na spód. Możemy foremką powycinać różne kształty dla ozdoby, walentynki już za nami, więc padło na małe gwiazdki, które po wycięciu i położeniu na cieście posypałam cynamonem.

11

Plackiem przykrywamy upieczony spód z jabłkami i wsadzamy całość z powrotem do formy tak, żeby zawinięte ciasto z górnego placka znalazło się ciasno między ciastem spodu a blaszką, w ten sposób zapiecze się ze spodem.

12

Całość piec również w temperaturze 180'C przez kolejne 20-25 minut.

Może Ci się spodobać również

17 komentarzy

  • Odpowiedz
    Gosiaczek
    29 lutego 2012 o 05:42

    Pysznie wygląda!!! Pozdrawiam :)))

  • Odpowiedz
    slyvvia
    29 lutego 2012 o 05:59

    Wygląda niezwykle apetycznie. Koniecznie muszę upiec 🙂

  • Odpowiedz
    Angie
    29 lutego 2012 o 07:41

    Przepysznie wygląda! Uwielbiam jak szarlotka jest 'mocno jabłkowa':)

  • Odpowiedz
    Maggie
    29 lutego 2012 o 09:42

    Takie oszustwa to ja lubie!

  • Odpowiedz
    Dominika
    29 lutego 2012 o 11:56

    lubię gwiezdne szarlotki 🙂

  • Odpowiedz
    Siaśka
    29 lutego 2012 o 12:03

    a nie jest zbyt kwaśne?

    • Odpowiedz
      Agata
      29 lutego 2012 o 12:08

      Nie jest ani troche 😉 może z antonówek wyszłaby kwaśna, ale jabłka był tak słodkie, że nawet moja mama orzekła "mmm, słodka" 😀

  • Odpowiedz
    dream-about-muffins
    29 lutego 2012 o 15:06

    Szaleje kochana już za tym ciastem:)
    Ja bym chyba jednak dodała cukru (palmowego :)).
    Ale takie spód lubię najbardziej, zawsze muszę dodać choc łyżke jogurtu czy smietany.
    Twoja szartlotka wygląda nieziemsko i rustykalnie!!

    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    kikimora
    29 lutego 2012 o 18:04

    Bardzo fajny przepis na ciasto, muszę spróbować 🙂

  • Odpowiedz
    niebochce
    29 lutego 2012 o 20:32

    iście gwieździste znakomotości :).

  • Odpowiedz
    Saratelka
    1 marca 2012 o 00:22

    Ach, pyszności i w dodatku takie urocze z wyglądu! 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 czerwca 2012 o 10:56

    a jaką średnice powinna mieć forma? 😉

  • Odpowiedz
    Annie
    21 stycznia 2013 o 13:17

    Właśnie, też jestem ciekawa średnicy i czy można użyć mąki pełnoziarnistej?:)

    • Odpowiedz
      Agata
      21 stycznia 2013 o 13:35

      Średnica to 28 cm – tak, można użyć pełnoziarnistej, ale lepiej 50/50 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 stycznia 2014 o 17:38

    A mi spód podczas pieczenia się 'zsunął' po bokach… 🙁

  • Odpowiedz
    Basia
    24 maja 2014 o 14:37

    Zrobiłam-jest cudowna i pięknie wygląda po przekrojeniu!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    24 lutego 2015 o 15:53

    właśnie wypróbowałam – dobry przepis dlatego ciasto jest pyszne:)

  • Napisz komentarz