Bez kategorii

Dobry pieczony pączek nie jest zły

A to dlaczego? Pewnie dlatego, że zamiast 2 pączków smażonych, można zjeść 3 pączki pieczone.. oczywiście jeśli patrzymy na ich kaloryczność,  że o zawartości tłuszczu nie wspomne ale czy ktoś faktycznie  przejmuje się kaloriami w tłusty czwartek?  Przecież w tym szczególnym dniu wszystkie kalorie idą w.. we włosy!  Przynajmniej ja zamierzam wyznawać tę teorię i zjem kilka(naście?)  smażonych pączusiów mamy mojej przyjaciółki, które przyrządzi dla nas na  "tłusty poniedziałek", ponieważ w czwartek wciąż będę w Szwecji. Tak czy inaczej obiecałam, że będą "dietetyczne" pączki, a więc proszę w 2 wersjach..

Pieczone orkiszowe pączki z domowym dżemem truskawkowym

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g otrębów orkiszowych lub pszennych
  • 70 g brązowego cukru + 20 g waniliowego
  • 25 g masła
  • 14 g suchych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • dżem
  • Mleko do posmarowania + cukier puder do posypania

Przgotowanie

1

Ciasto można wyrobić ręcznie lub w maszynie do pieczenia chleba / za pomocą miksera.

2

Podgrzewamy mleko oraz roztapiamy masło. W mleku rozpuszczamy cukier i wraz z masłem oraz jajkami dodajemy do suchych produktów, zagniatamy.

3

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

4

Wyrośnięte rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy na dość gruby placek i szklanką wycinamy możliwie duże koła, które potem odrobinę rozciągamy, aby łatwiej była nam domknąć w środku dżem (dawałam 1 łyżeczkę do każdego, pączki są dość małe).

5

Przygotowane porcje układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu mlekiem.

6

Część pączków zrobiłam też w „oponkowej” wersji bez nadzienia, część ciasta rozwałkowałam na placek grubości ok 1 cm, największą szklanką wycięłam duże koła, a następnie kieliszkiem środki. Również układamy na papierze i smarujemy mlekiem.

7

Obie wersje pieczemy 30 minut w temp 180 stopni (na ostatnie 3 minuty włączyłam nawiew).

8

Gdy będą chłodne posypujemy cukrem pudrem, lub możemy użyć lukru 🙂

Dorzucam do:

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    7 lutego 2012 o 00:30

    Ależ mam ochotę na pączki! 😀 Fajnie wyglądają te Twoje pieczone wersje 🙂 Smakują pączkowo czy bardziej bułkowo?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    7 lutego 2012 o 04:52

    Czuję, że tłusty czwartek coraz bliżej… Apetycznie! 😉

  • Odpowiedz
    mencooker
    7 lutego 2012 o 06:02

    A ja myślałem, że na tłusty czwartek po prostu szarpnę się i zjem 2 banany ;o

    Czy można tutaj użyć mąki pp zamiast zwykłej?

  • Odpowiedz
    Ale babka i robi to co lubi
    7 lutego 2012 o 06:45

    Ja nie przepadam za pączkami kupnymi ale takiego z chęcią bym skosztowała:)

  • Odpowiedz
    Siaśka
    7 lutego 2012 o 06:52

    😀 a nie są bardziej jak bułki?

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    7 lutego 2012 o 07:17

    ale za to jakie te pączki!
    mąka orkiszowa. cudowne nadzienie. bez tłuszczu.
    o ja Cię kręcę!
    można wcinac bez jakichkolwiek wyrzutów. tylko się
    rozkoszowac.

  • Odpowiedz
    asieja
    7 lutego 2012 o 07:50

    te pieczone kuszą mnie bardziej niż smażone, zdecydowanie.

  • Odpowiedz
    Agata
    7 lutego 2012 o 09:17

    @ Siaśka i Sara – w teorii musiałyby być jak bułki, ale chyba świeże drożdżowe ciasto z dżemem i cukrem pudrem zmienia je w moim mniemaniu 😉 na pewno to nie to samo co smażony, ale też nie gorszy :)!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    13 lutego 2012 o 19:46

    Czy można zastąpić suche drożdże świeżymi? Bo akurat takie mam w domu;)Jeśli tak to ile ich użyć? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    • Odpowiedz
      Agata
      13 lutego 2012 o 21:52

      Jak najbardziej! Użyj ok 35 gram 🙂 smacznego!

  • Odpowiedz
    Kamciss
    27 stycznia 2013 o 17:39

    Mm to mi się podoba 🙂

  • Odpowiedz
    magdape
    6 lutego 2013 o 10:01

    właśnie dziś piekłam, są pyszne:) a jak uzupełniasz te pączki dżemem, czy łączysz dwa małe placuszki, w środku których jest nadzienie? czy masz jakiś inny pomysł?:)

  • Odpowiedz
    Zelda
    6 lutego 2013 o 18:22

    Upiekłam 🙂 wyszły bułkowate, ale i tak są bardzo pyszne 🙂

  • Odpowiedz
    dora
    12 lutego 2015 o 11:10

    Juz ciasto rosnie, zobaczymy czy mi wyjdą takie ładne jak Tobie:))) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • Napisz komentarz