Bez kategorii

Sezamowy zawrót głowy

Z dnia na dzień utwierdzam się w przekonaniu, że minęłam się trochę z odpowiednią nazwą bloga, która powinna brzmieć zupełnie inaczej,  a mianowicie  np "wariacje na temat muffinów" 😉 Chociaż tym razem przynajmniej nie będzie na słodko, swoją drogą ostatnio mam jakieś słono - pikantne zachcianki..  1 muffinka to ok 185 kcal - ale są bardzo treściwe, bo w środku nie mają owoców czy innych "wypełniaczy" - to raczej takie małe bułeczki - mnie się nadały jako dodatek do barszczu 😉

Sezamowe babeczki z parmezanem

Drukuj przepis

Składniki

  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sezamu (plus sezam do posypania)
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 80 g parmezanu
  • 200 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przgotowanie

1

 Wszystkie składniki łączymy w misce zostawiając odrobinę sezamu (lub sera jeśli ktoś woli) do posypania po wierzchu.

2

Przekładamy porcje ciasta do foremek i posypujemy sezamem, który łyżką dociskamy do ciasta, aby nie sypał się po upieczeniu.

3

Pieczemy 25 min w temp 180'C po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Karmel-itka.
    27 stycznia 2012 o 23:30

    dla mnie bomba ;]

  • Odpowiedz
    Daria Anna
    27 stycznia 2012 o 23:40

    Super pomysł 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 stycznia 2012 o 05:52

    Ostatnio mam fazę akurat na ser i sezam. 😉 Już sobie wyobrażam takie bułeczki…

  • Odpowiedz
    slyvvia
    28 stycznia 2012 o 07:15

    Wytrawnych muffinów jeszcze nie jadłam. Te wyglądają bardzo kusząco 🙂

  • Odpowiedz
    Siaśka
    28 stycznia 2012 o 10:02

    ja też takich nie jadłam 😀

  • Odpowiedz
    Saratelka
    28 stycznia 2012 o 15:26

    Fajne takie wytrawne muffinki dla odmiany 🙂

  • Odpowiedz
    oliwek
    28 stycznia 2012 o 19:35

    wytrawne bardziej cenię niż słodkie:) fajny dodatek do zupy!

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 lutego 2012 o 10:31

    ile sztuk wychodzi z podanych składników? 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      1 lutego 2012 o 10:48

      12 sztuk w takiej typowej teflonowej formie, ona ma dość duże "oczka", w takich małych silikonowych byłoby ok 14 🙂

  • Odpowiedz
    Infinite Feast
    3 lutego 2012 o 20:51

    Hi Agata – I just made these and they are delicious! Thanks for a great recipe. I hope you won't mind that I shared your recipe on my blog, after converting it to american measurements (with a link to here, and credit to you, of course). So much fun to make you recipe with google translator!

  • Napisz komentarz