Kiedy pierwszy raz robiłam tę zupę, w zamyśle miała być pomidorowa ale z biegiem czasu przekształciła się raczej w krem marchewkowy, choć tak naprawdę składa się z wielu innych warzyw. Szybki i fajny pomysł na obiad, szczególnie jak wracamy do domu zmarznięci, bo jest dość pikantna i rozgrzewająca.
Zupa krem z marchwi
Drukuj przepisSkładniki
- 350 ml wody
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 sproszkowanego chili
- 50g mieszanki warzywnej na wywar
- 130 g marchwi
- 1/2 dużego pomidora
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 2 łyżki kaszy kuskus
- 1 łyżka śmietany 12%
Przgotowanie
Do gotującej się wody wrzucamy pół kostki bulionu warzywnego i gotujemy mieszankę warzywną na wywar (ja używam mrożonych warzyw, choć najlepiej użyć świeżych takich jak por, pietruszka, marchew, seler..).
Marchew obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Cebulę oraz pomidora również lekko rozdrabniamy i wszystko razem wrzucamy do wywaru.
Dodajemy chili oraz przecier pomidorowy.
Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu ok 15-20 minut, po czym blenderujemy na krem.
Do miseczki wsypujemy ok 2 łyżki kaszy kus kus, dzięki czemu zupa będzie treściwsza i jeszcze bardziej zgęstnieje. Kus kus zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 3 min aż napęcznieje.
Na końcu zabielamy śmietaną lub jogurtem.
9 komentarzy
Siaśka
5 stycznia 2012 o 15:48pyszna 😀 wiesz jak ja rzadko jem zupy!!
Sue
5 stycznia 2012 o 17:05Pysznie się zapowiada!
Taka zabielana najlepsza. 🙂
kornik
5 stycznia 2012 o 18:23poproszę miseczkę, bo wygląda pysznie!
Anna.M
3 listopada 2012 o 14:32o kurczę, sama bym zjadła 😉
Anonimowy
11 stycznia 2013 o 15:45Zrobiłam i wyszła pyszna:)nie miałam kaszy kuskus. Zamiast niej dałam taki malutki makaron – zacierka i też bardzo pasował:)
AGATKO mam pytanie: czy miałabyś opcję na blogu tak zrobić, żeby czytelnik miał jakąś możliwość odznaczania dań, które już wypróbował?czasem się gubię co już robiłam, a co jeszcze nie:)
Agata
12 stycznia 2013 o 13:23Ja w ostatnich chłodnych dniach jem ją nałogowo, cieszę się, że smakowała! 🙂
Twój pomysł jest bardzo dobry – niestety obawiam się, że na chwilę obecną a wykonalny, ponieważ aby każdy mógł odznaczać przepisy, na stronie musiałaby być opcja posiadania swojego konta, co na blogerze jest chyba nie możliwe. Na pewno gdy w niedalekiej przyszłości zabiorę się za tworzenie strony internetowej to będę o tym pamiętać 🙂
Anonimowy
19 lutego 2014 o 19:57Pani Agato jaka jest wartość kaloryczna jednej porcji zupki?
Klaudia Kuźniak
1 kwietnia 2014 o 17:27Właśnie jak z kaloriami ?
Paulina M.
15 marca 2014 o 09:06Wygląda smakowicie! Będę musiała wykonać ją u siebie z racji tego że uwielbiam zupy krem. 🙂