Bez kategorii

Pikantny krem z marchwi

Kiedy pierwszy raz robiłam tę zupę, w zamyśle miała być pomidorowa ale z biegiem czasu przekształciła się raczej w krem marchewkowy, choć tak naprawdę składa się z wielu innych warzyw. Szybki i fajny pomysł na obiad, szczególnie jak wracamy  do domu zmarznięci, bo jest dość pikantna i rozgrzewająca.

Zupa krem z marchwi

Drukuj przepis

Składniki

  • 350 ml wody
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 sproszkowanego chili
  • 50g mieszanki warzywnej na wywar
  • 130 g marchwi
  • 1/2 dużego pomidora
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1 łyżka śmietany 12%

Przgotowanie

1

Do gotującej się wody wrzucamy pół kostki bulionu warzywnego i gotujemy mieszankę warzywną na wywar (ja używam mrożonych warzyw, choć najlepiej użyć świeżych takich jak por, pietruszka, marchew, seler..).

2

Marchew obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Cebulę oraz pomidora również lekko rozdrabniamy i wszystko razem wrzucamy do wywaru.

3

Dodajemy chili oraz przecier pomidorowy.

4

Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu ok 15-20 minut, po czym blenderujemy na krem.

5

Do miseczki wsypujemy ok 2 łyżki kaszy kus kus, dzięki czemu zupa będzie treściwsza i jeszcze bardziej zgęstnieje. Kus kus zalewamy wrzątkiem i czekamy ok 3 min aż napęcznieje.

6

Na końcu zabielamy śmietaną lub jogurtem.

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Odpowiedz
    Siaśka
    5 stycznia 2012 o 15:48

    pyszna 😀 wiesz jak ja rzadko jem zupy!!

  • Odpowiedz
    Sue
    5 stycznia 2012 o 17:05

    Pysznie się zapowiada!
    Taka zabielana najlepsza. 🙂

  • Odpowiedz
    kornik
    5 stycznia 2012 o 18:23

    poproszę miseczkę, bo wygląda pysznie!

  • Odpowiedz
    Anna.M
    3 listopada 2012 o 14:32

    o kurczę, sama bym zjadła 😉

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    11 stycznia 2013 o 15:45

    Zrobiłam i wyszła pyszna:)nie miałam kaszy kuskus. Zamiast niej dałam taki malutki makaron – zacierka i też bardzo pasował:)

    AGATKO mam pytanie: czy miałabyś opcję na blogu tak zrobić, żeby czytelnik miał jakąś możliwość odznaczania dań, które już wypróbował?czasem się gubię co już robiłam, a co jeszcze nie:)

    • Odpowiedz
      Agata
      12 stycznia 2013 o 13:23

      Ja w ostatnich chłodnych dniach jem ją nałogowo, cieszę się, że smakowała! 🙂

      Twój pomysł jest bardzo dobry – niestety obawiam się, że na chwilę obecną a wykonalny, ponieważ aby każdy mógł odznaczać przepisy, na stronie musiałaby być opcja posiadania swojego konta, co na blogerze jest chyba nie możliwe. Na pewno gdy w niedalekiej przyszłości zabiorę się za tworzenie strony internetowej to będę o tym pamiętać 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    19 lutego 2014 o 19:57

    Pani Agato jaka jest wartość kaloryczna jednej porcji zupki?

  • Odpowiedz
    Paulina M.
    15 marca 2014 o 09:06

    Wygląda smakowicie! Będę musiała wykonać ją u siebie z racji tego że uwielbiam zupy krem. 🙂

  • Napisz komentarz