Bez kategorii

Kasza manna z jabłkiem

To jest zdecydowanie totalny powrót do dzieciństwa, kiedy wołałam wieczorem "mamooo zrób mi kaszke manne" na zmianę z "mamooo zrób mi omleta". Oczywiście obie te potrawy są dziecinnie proste i teraz często przygotowuje je sama, a więc podzielę się z Wami moim tradycyjnym wykorzystaniem kaszy manny (jednym z tysiąca..), dołączając przy okazji do uroczej durszlakowej akcji "retro kuchnia" 

Kasza manna z jabłkiem i cynamonem

Drukuj przepis

Składniki

  • 40 g kaszy manny 
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 100 ml mleka
  • 280 ml wody
  • 1 jabłko (ok 150 g po utarciu)
  • 3 łyżeczki miodu (lub słodzik)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)

Przgotowanie

1

W rondelku gotujemy wodę. W między czasie obieramy jabłko i ucieramy je na tarce na najmniejszych oczkach, tak aby powstał mus.

2

Gdy woda się zagotuje, w osobnej szklance mieszamy kasze mannę oraz len z mlekiem i wlewamy ją do gotującej się wody cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki.

3

Kiedy kaszka zacznie gęstnieć, zostawiamy ją na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec dosładzamy i ponownie mieszamy.

4

Całościowo gotujemy kaszkę ok 3-4 min (zależnie od tego czy używamy błyskawicznej czy zwykłej). Gotową ściągamy z ognia i dodajemy do utartego jabłka.

5

Następnie dodajemy cynamon i opcjonalnie rodzynki. Kaszka jest dużo smaczniejsza jeżeli jabłko jest kwaskowate, dlatego polecam np Glostery 🙂

 

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Odpowiedz
    asieja
    2 stycznia 2012 o 10:10

    strasznie ładna jest ta Twoja miseczka z manną:-)

  • Odpowiedz
    disorderly
    2 stycznia 2012 o 11:42

    Piękna!
    I ja też niedawno po około dziesięciu latach myślę kupiłam sobie w sklepie kaszę manną. Niesamowity powrót do dzieciństwa 🙂

  • Odpowiedz
    basinepichcenie
    2 stycznia 2012 o 11:44

    Cudowne wspomnienie, na pewno wykorzystam przepis, wieki nie jadłam kaszy mannej 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    2 stycznia 2012 o 14:11

    Idealna, lekka kaszka. Uwielbiam 🙂

  • Odpowiedz
    Siaśka
    2 stycznia 2012 o 14:35

    mniam smak dzieciństwa kocham 😀

  • Odpowiedz
    pees
    2 stycznia 2012 o 16:05

    ja uwielbiam kaszkę mannę z bananem, ajjj smaki dziecińswa.

  • Odpowiedz
    Saratelka
    2 stycznia 2012 o 17:02

    Miseczka idealnie dopełnia klimat "z dzieciństwa" 😀

  • Odpowiedz
    Sue
    2 stycznia 2012 o 20:34

    Na prawdę to lubię. I na dobrą sprawę, zaczęłam ją jeść dopiero kilka miesięcy temu. Kocham ten smaczek i konsystencję. 😀

  • Odpowiedz
    Alice
    3 stycznia 2012 o 02:13

    Wszystko przepysznie wyglada!
    xx

  • Odpowiedz
    Truskawas
    6 stycznia 2012 o 13:33

    O jaaaa ale mam ochotę okrutną 🙂

  • Odpowiedz
    Sophii
    15 listopada 2012 o 09:45

    A ja mam pytanie 🙂
    Agatko..Czy kasza faktycznie jest dietetyczna? Pytam bo ją ubóstwiam, a zamierzam radykalnie zmienić nawyki żywieniowe 🙂

    • Odpowiedz
      Agata
      15 listopada 2012 o 09:51

      Kasza manna przede wszystkim cechuje się wysoką łatwo strawnością, dlatego też często znajdujemy ją w diecie dzieci : )
      Oczywiście nie dostarcza nam tak dużej ilości błonnika jak na przykład płatki owsiane (jeżeli mówimy o produktach śniadaniowych).
      Dla mnie jest w diecie o tyle wygodna, że przy nie dużej jej ilości mogę stworzyć naprawdę dużą śniadaniową porcję, po której przynajmniej kilka godzin nie jestem głodna i dodatkowo jest to dla mnie porcja płynów z rana, bo niestety często zapomina mi się o piciu wody 😉

  • Odpowiedz
    Sophii
    15 listopada 2012 o 10:59

    Czyli można jeść ale nie przesadzać 🙂 Dzięki wielkie za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedz
    Frant!c
    20 lipca 2013 o 12:19

    Ja niestety nie pamiętam swoich kasz z dzieciństwa, ale napewno były przepyszne, tak jak ta! Zrobiłem już dwa razy, i nie ma lepszego posiłku po ciężkim treningu! Polecam wszystkim i podziękujmy Agacie za to, że dzieli się z nami tymi pomysłami.

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 września 2013 o 12:16

    Piszecie ,że pięknie wygląda ,że macie ochotę , ale ja właśnie ją zrobiłam i zjadłam ! Napiszę krótko -NIEBO W GĘBIE ! Nie gapcie się na obrazki , jak małe dzieci , tylko do roboty , bo warto!Dziękuję za pyszny , ba -przepyszny przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    28 listopada 2013 o 06:03

    Właśnie ją zjadłam i była obłędna, wspaniały przepis!:) Żeby jeszcze mieć taką miseczkę jak na zdjęciu, marzenie 😀

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    10 lipca 2014 o 20:44

    Co jeśli nie mam mielonego lnu? Pominąć czy czymś zastąpić ?

  • Odpowiedz
    Martyna
    20 stycznia 2015 o 16:29

    Proponuje pominąć. Cieżko zastąpić len. Gdzie kupujesz mielony len?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    12 lutego 2016 o 11:56

    A czy można mleko zastąpić wodą, tzn. użyć w sumie 380ml wody?

  • Napisz komentarz