To jest zdecydowanie totalny powrót do dzieciństwa, kiedy wołałam wieczorem "mamooo zrób mi kaszke manne" na zmianę z "mamooo zrób mi omleta". Oczywiście obie te potrawy są dziecinnie proste i teraz często przygotowuje je sama, a więc podzielę się z Wami moim tradycyjnym wykorzystaniem kaszy manny (jednym z tysiąca..), dołączając przy okazji do uroczej durszlakowej akcji "retro kuchnia"
Kasza manna z jabłkiem i cynamonem
Drukuj przepisSkładniki
- 40 g kaszy manny
- 1 łyżeczka mielonego lnu
- 100 ml mleka
- 280 ml wody
- 1 jabłko (ok 150 g po utarciu)
- 3 łyżeczki miodu (lub słodzik)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
Przgotowanie
W rondelku gotujemy wodę. W między czasie obieramy jabłko i ucieramy je na tarce na najmniejszych oczkach, tak aby powstał mus.
Gdy woda się zagotuje, w osobnej szklance mieszamy kasze mannę oraz len z mlekiem i wlewamy ją do gotującej się wody cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki.
Kiedy kaszka zacznie gęstnieć, zostawiamy ją na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec dosładzamy i ponownie mieszamy.
Całościowo gotujemy kaszkę ok 3-4 min (zależnie od tego czy używamy błyskawicznej czy zwykłej). Gotową ściągamy z ognia i dodajemy do utartego jabłka.
Następnie dodajemy cynamon i opcjonalnie rodzynki. Kaszka jest dużo smaczniejsza jeżeli jabłko jest kwaskowate, dlatego polecam np Glostery 🙂
19 komentarzy
asieja
2 stycznia 2012 o 10:10strasznie ładna jest ta Twoja miseczka z manną:-)
disorderly
2 stycznia 2012 o 11:42Piękna!
I ja też niedawno po około dziesięciu latach myślę kupiłam sobie w sklepie kaszę manną. Niesamowity powrót do dzieciństwa 🙂
basinepichcenie
2 stycznia 2012 o 11:44Cudowne wspomnienie, na pewno wykorzystam przepis, wieki nie jadłam kaszy mannej 🙂
slyvvia
2 stycznia 2012 o 14:11Idealna, lekka kaszka. Uwielbiam 🙂
Siaśka
2 stycznia 2012 o 14:35mniam smak dzieciństwa kocham 😀
pees
2 stycznia 2012 o 16:05ja uwielbiam kaszkę mannę z bananem, ajjj smaki dziecińswa.
Saratelka
2 stycznia 2012 o 17:02Miseczka idealnie dopełnia klimat "z dzieciństwa" 😀
Sue
2 stycznia 2012 o 20:34Na prawdę to lubię. I na dobrą sprawę, zaczęłam ją jeść dopiero kilka miesięcy temu. Kocham ten smaczek i konsystencję. 😀
Alice
3 stycznia 2012 o 02:13Wszystko przepysznie wyglada!
xx
Truskawas
6 stycznia 2012 o 13:33O jaaaa ale mam ochotę okrutną 🙂
Sophii
15 listopada 2012 o 09:45A ja mam pytanie 🙂
Agatko..Czy kasza faktycznie jest dietetyczna? Pytam bo ją ubóstwiam, a zamierzam radykalnie zmienić nawyki żywieniowe 🙂
Agata
15 listopada 2012 o 09:51Kasza manna przede wszystkim cechuje się wysoką łatwo strawnością, dlatego też często znajdujemy ją w diecie dzieci : )
Oczywiście nie dostarcza nam tak dużej ilości błonnika jak na przykład płatki owsiane (jeżeli mówimy o produktach śniadaniowych).
Dla mnie jest w diecie o tyle wygodna, że przy nie dużej jej ilości mogę stworzyć naprawdę dużą śniadaniową porcję, po której przynajmniej kilka godzin nie jestem głodna i dodatkowo jest to dla mnie porcja płynów z rana, bo niestety często zapomina mi się o piciu wody 😉
Sophii
15 listopada 2012 o 10:59Czyli można jeść ale nie przesadzać 🙂 Dzięki wielkie za odpowiedź 🙂
Frant!c
20 lipca 2013 o 12:19Ja niestety nie pamiętam swoich kasz z dzieciństwa, ale napewno były przepyszne, tak jak ta! Zrobiłem już dwa razy, i nie ma lepszego posiłku po ciężkim treningu! Polecam wszystkim i podziękujmy Agacie za to, że dzieli się z nami tymi pomysłami.
Anonimowy
9 września 2013 o 12:16Piszecie ,że pięknie wygląda ,że macie ochotę , ale ja właśnie ją zrobiłam i zjadłam ! Napiszę krótko -NIEBO W GĘBIE ! Nie gapcie się na obrazki , jak małe dzieci , tylko do roboty , bo warto!Dziękuję za pyszny , ba -przepyszny przepis 🙂
Anonimowy
28 listopada 2013 o 06:03Właśnie ją zjadłam i była obłędna, wspaniały przepis!:) Żeby jeszcze mieć taką miseczkę jak na zdjęciu, marzenie 😀
Anonimowy
10 lipca 2014 o 20:44Co jeśli nie mam mielonego lnu? Pominąć czy czymś zastąpić ?
Martyna
20 stycznia 2015 o 16:29Proponuje pominąć. Cieżko zastąpić len. Gdzie kupujesz mielony len?
Anonimowy
12 lutego 2016 o 11:56A czy można mleko zastąpić wodą, tzn. użyć w sumie 380ml wody?