Zauroczył mnie bardzo przepis na te cynamonowe chlebki, na który wciąż natykam się na różnych blogach przeglądając tastespotting. Niby typowe ciasto drożdżowe, ale fajnie się je tak "urywa" listkami. Przepis oczywiście zredukowany do wersji light, na miodzie, ze śladową ilością tłuszczu i oczywiście częściowo na pełnoziarnistej mące 🙂 Nie ma nic lepszego do kawki na śniadanie lub po pracy.
Kardamonowo-cynamonowy chlebek
Drukuj przepisSkładniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100 ml mleka
- 40 ml wody
- 30 g margaryny śmietankowej
- 45 g miodu
- 2 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 15 g świeżych drożdży
Przgotowanie
Połowę mleka podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy miód i margarynę, odstawiamy do schłodzenia.
Resztę mleka podgrzewamy i w szklance rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.
Do mąki dodajemy jajka, oba wcześniej przygotowane płyny, połowę cukru waniliowego i odrobinę kardamonu i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość cienki w miarę prostokątny placek
Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy odrobiną mleka z łyżką rozpuszczonego masła, następnie posypujemy równo mieszanką cynamonu, kardamonu i reszty cukru waniliowego.
Placek kroimy w paski, które potem układamy jeden na drugim i kroimy na prostokąty. Powstałe stosiki drożdżowych płatków układamy dość ciasno w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
12 komentarzy
Saratelka
10 stycznia 2012 o 23:21Mmmm! Smakowity 😀 Fajnie, że z mąką pełnoziarnistą 🙂
slyvvia
11 stycznia 2012 o 05:43Dziękuję za poparcie 😉 Chlebek cudo, muszę w końcu zrobić.
DarkANGELika
11 stycznia 2012 o 07:15Fajny pomysł;) na pewno dużo zdrowszy jest 😉
Angie
11 stycznia 2012 o 08:50Pysznie wyglądają! A wszystko co w wersji lżejszej to po świętach bardzo wskazane 😀
pees
11 stycznia 2012 o 10:27ajajaj:)
jaki cudowny, jak tylko pozbędę się diety to zrobię!:)
Kasia
11 stycznia 2012 o 12:19Fajny pomysł "technologiczny"! Muszę go wypróbować. A takie smaki uwielbiam·. Pozdrawiam! 😉
dream-about-muffins
11 stycznia 2012 o 16:23Kardamon+cynamon, piękne połączenie.
Podobają mi się te chlebki, osobiście jeszcze ich nie robiłam, ale Twoja wersja light do mnie przemawia. Dodałabym tylko trochę konfitury z pomarańczy, choć i bez niej jest pewnie nieziemski!
pozdrawiam
PS Ładnie u Ciebie i dobrze, że wszystko jest fajnie wyjaśnione+ zdjęcia
Dominika
11 stycznia 2012 o 16:41ale miły chlebek! chętnie go zrobię!
Paola
29 stycznia 2012 o 12:40a ile tych jajek? 🙂 (w składnikach ich nie widziałam 🙂 )
Agata
29 stycznia 2012 o 15:16Dziękuję za uwagę, gdzieś mi umkneły w składnikach, już uzupełniłam – jajek ma być 2 🙂
Paola
30 stycznia 2012 o 13:01😉
Zuzanna Wojtczak
28 października 2014 o 18:52Czy można zrobić tylko z mąki pszennej?