Bez kategorii

Kardamonowo-cynamonowy chlebek

Zauroczył mnie bardzo przepis na te cynamonowe chlebki,  na który wciąż natykam się na różnych blogach przeglądając tastespotting. Niby typowe ciasto drożdżowe, ale fajnie się je tak "urywa" listkami. Przepis oczywiście zredukowany do wersji light, na miodzie, ze śladową  ilością tłuszczu i oczywiście częściowo na pełnoziarnistej mące 🙂 Nie ma nic lepszego do kawki na śniadanie lub po pracy.

Kardamonowo-cynamonowy chlebek

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 ml mleka
  • 40 ml wody
  • 30 g margaryny śmietankowej
  • 45 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 15 g świeżych drożdży

Przgotowanie

1

Połowę mleka podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy miód i margarynę, odstawiamy do schłodzenia.

2

Resztę mleka podgrzewamy i w szklance rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru.

3

Do mąki dodajemy jajka, oba wcześniej przygotowane płyny, połowę cukru waniliowego i odrobinę kardamonu i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość cienki w miarę prostokątny placek

5

Ciasto przy użyciu pędzelka smarujemy odrobiną mleka z łyżką rozpuszczonego masła, następnie posypujemy równo mieszanką cynamonu, kardamonu i reszty cukru waniliowego.

6

Placek kroimy w paski, które potem układamy jeden na drugim i kroimy na prostokąty. Powstałe stosiki drożdżowych płatków układamy dość ciasno w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    10 stycznia 2012 o 23:21

    Mmmm! Smakowity 😀 Fajnie, że z mąką pełnoziarnistą 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    11 stycznia 2012 o 05:43

    Dziękuję za poparcie 😉 Chlebek cudo, muszę w końcu zrobić.

  • Odpowiedz
    DarkANGELika
    11 stycznia 2012 o 07:15

    Fajny pomysł;) na pewno dużo zdrowszy jest 😉

  • Odpowiedz
    Angie
    11 stycznia 2012 o 08:50

    Pysznie wyglądają! A wszystko co w wersji lżejszej to po świętach bardzo wskazane 😀

  • Odpowiedz
    pees
    11 stycznia 2012 o 10:27

    ajajaj:)
    jaki cudowny, jak tylko pozbędę się diety to zrobię!:)

  • Odpowiedz
    Kasia
    11 stycznia 2012 o 12:19

    Fajny pomysł "technologiczny"! Muszę go wypróbować. A takie smaki uwielbiam·. Pozdrawiam! 😉

  • Odpowiedz
    dream-about-muffins
    11 stycznia 2012 o 16:23

    Kardamon+cynamon, piękne połączenie.
    Podobają mi się te chlebki, osobiście jeszcze ich nie robiłam, ale Twoja wersja light do mnie przemawia. Dodałabym tylko trochę konfitury z pomarańczy, choć i bez niej jest pewnie nieziemski!

    pozdrawiam

    PS Ładnie u Ciebie i dobrze, że wszystko jest fajnie wyjaśnione+ zdjęcia

  • Odpowiedz
    Dominika
    11 stycznia 2012 o 16:41

    ale miły chlebek! chętnie go zrobię!

  • Odpowiedz
    Paola
    29 stycznia 2012 o 12:40

    a ile tych jajek? 🙂 (w składnikach ich nie widziałam 🙂 )

    • Odpowiedz
      Agata
      29 stycznia 2012 o 15:16

      Dziękuję za uwagę, gdzieś mi umkneły w składnikach, już uzupełniłam – jajek ma być 2 🙂

    • Odpowiedz
      Paola
      30 stycznia 2012 o 13:01

      😉

  • Odpowiedz
    Zuzanna Wojtczak
    28 października 2014 o 18:52

    Czy można zrobić tylko z mąki pszennej?

  • Napisz komentarz