Strasznie często wracam do tego przepisu, który stworzyłam modyfikując pewien znaleziony na opakowaniu otrębów pszennych. To są chyba jedne z możliwie najlżejszych muffinów, jakie można wyprodukować. Jeśli podzielić całe ciasto na 12 muffinkowych foremek - 1 babeczka będzie miała ok 110 kcal. Dodatkowo są bardzo proste i szybkie w produkcji - gdyby nie trzeba było obierać jabłek, ich przygotowanie zajęłoby może 2 minuty 🙂
Jabłkowe muffiny z otrębami
Drukuj przepisSkładniki
- 170 g mąki pszennej typ 500
- 30 g otrębów pszennych
- 20 g płatków owsianych
- 40 g cukru
- 20 ml oleju roślinnego
- 280 g startego jabłka
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml mleka + 40 ml śmietany 12%
- 40 g rodzynek lub innych bakalii
Przgotowanie
Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
Jest to dość uniwersalny przepis - często zamieniam dodatkowo kolejne 20 g mąki na 20 g otrębów - mogą być odrobinę mniej wyrośnięte, ale niekoniecznie.
Dowolność również mamy w bakaliach - często dodaje też skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy włoskie - co kto lubi i akurat ma pod ręką 🙂
Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 minut.
Przy okazji zapraszam wszystkich – szczególnie tych, którzy nie mogą obserwować mojego bloga przy usłudze bloggera – do polubienia mojej strony na fejsbuku TU
Nie, żebym znalazła już sobie jakieś pokaźne grono fanów – ale to dość wygodna forma obserwacji nowych wpisów, więc zachęcam 🙂
18 komentarzy
Saratelka
12 stycznia 2012 o 23:31Smakowite muffiny! Zjadłabym takie na śniadanko do kubka Inki 🙂 A gdzie udało Ci się kupić takie ładne foremki? Ja ostatnio w Rossmannie widziałam tanio właśnie silikonowe, ale kolory były nieapetyczne 😛
Kasia_h
12 stycznia 2012 o 23:36Jak pięknie wyrośnięte:) Muszą pięknie pachnieć i cudownie smakować!
ola
13 stycznia 2012 o 01:01Uwielbiam muffiny!:D Aż się głodna zrobiłam kurcze bladee
slyvvia
13 stycznia 2012 o 05:47Śliczne wyszły. Jabłkowych jeszcze nie piekłam, muszę spróbować 🙂
asieja
13 stycznia 2012 o 06:30fajnie, że mają i płatki owsiane i otręby, bardzo bym je polubiła:-)
Viollet
13 stycznia 2012 o 07:34Uwielbiam muffiny, jabłkowe również 🙂 tej wersji jeszcze nie znam, upiekę w niedzielę 🙂
Agata
13 stycznia 2012 o 09:48Dzięki, są naprawde pyszne!:)
@Sara – miałam kiedyś szczęście natrafić na ostatnią paczuszkę (za 10 zł!) w Tesco, ale już nigdy potem się nie pokazały, bo chciałam dokupić 🙁
Anonimowy
13 stycznia 2012 o 15:21Muszą być naprawdę pyszne. Mam ochotę na coś z jabłkami… 🙂
klliisiaa
13 stycznia 2012 o 15:59muszę koniecznie takie wyczarować 🙂
Papaya
13 stycznia 2012 o 16:50wyglądają pysznie i pewnie równie dobrze smakują ^^
pees
13 stycznia 2012 o 18:09wooow, nie wiem czy ich jutro nie zrobię, gdy zmodyfikuję to prawie dukan nie nakrzyczy;)
Paulina
14 stycznia 2012 o 22:07Brakuje tyko banerka akcji. Czekam na niego, wtedy zaakceptuję wpis:D
Anonimowy
7 marca 2013 o 15:32jak mam odmierzyć 280 g startego jabłka???
Agata
7 marca 2013 o 16:20Jest to około 1,5 średniego jabłka.
Anonimowy
9 lipca 2013 o 06:03A co można dać zamiennie do cukru ?
Agata
15 lipca 2013 o 02:37Np miód lub Stevię
Anonimowy
22 marca 2014 o 13:19Upiekłam bez cukru i oleju, ale za to dodałam 3-4 małe jabłka 🙂 Przepis kapitalny , babeczki wyrosły piękne bez tych dwóch składników !
Polecam 😉
Anonimowy
8 maja 2014 o 13:18Wypróbuję z pewnością. Ja do takich wypieków nie obieram jabłek tylko scieram ze skórką- szybciej i zdrowiej a równie pysznie…