Bez kategorii

Drożdżowiec z niespodzianką

Wczoraj życzenia imieninowe można było składać Mariuszom i Henrykom, a tak się złożyło, że mam jednego takiego wujaszka w rodzinie. I ot stąd właśnie tym razem słodki wypiek (mama zawsze mówi, że wszystko co robię jest niesłodkie, więc żeby prezent nie był wybrakowany  - dałam 2 razy tyle cukru co zwykle - wybaczcie). Trochę to ciastko z niespodzianką, bo na pierwszy rzut oka wygląda jak skromny, suchy drożdżowy bochenek, ale nic z tych rzeczy!  Niestety nie mogłam sfotografować na miejscu jak  wygląda w środku, więc sami musicie upiec, żeby zobaczyć 😉 Co ważne - samego ciasta drożdżowego, które wyszło z przepisu zużyłam tylko 2/3. Reszta oczywiście się nie zmarnowała, ale o tym następnym razem.. 😉

Drożdżowiec z niespodzianką

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 35 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 50 g margaryny lub masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • +  1 duże jabłko i garść jagód (mogą być mrożone), cynamon.

Przgotowanie

1

Drożdże z łyżką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku, margarynę lub masło rozpuszczamy. Wszystko razem z jajkami i cukrem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto, które następnie pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

2

W między czasie obieramy jabłko i kroimy je w cienkie paseczki, jak do tarty

3

Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy 2/3 z miski i kładziemy na stolnicy. Wyciągniętą część dzielimy na kolejne 3, z czego jedna nieco mniejsza od pozostałych.

4

Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg i kładziemy na papierze do pieczenia w okrągłej formie, a na wierzchu układamy jagody:

5

Następnie rozwałkowujemy kolejną część ciasta i przykrywamy nią jagody, a na wierzchu układamy jabłka i posypujemy je cynamonem:

6

Ostatnią, najmniejszą część ciasta rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i przykrywamy nim dokładnie jabłka, starając się naciągnąć je tak, aby skleiło się z plackiem na samym dole.

7

Na wierzchu układamy rodzynki (opcjonalnie) i delikatnie dociskamy.

8

Ciasto pieczemy w temp 180 stopni ok 30 minut.

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    19 stycznia 2012 o 23:15

    Zero otrębów, zero płatków owsianych, żadnej razowej mąki? :> Tak czy siak – wygląda smakowicie! 😀

  • Odpowiedz
    Agata
    19 stycznia 2012 o 23:19

    Zero 🙁 oprócz tego że udało mi się zredukować ilość tłuszczu z pół kostki do 50g (i to margaryny o obniżonej wartości tłuszczu:D) – to mama nie poszła na żadne ustępstwa dietetyczne 😛

  • Odpowiedz
    Kasia_h
    20 stycznia 2012 o 05:53

    Mama się zna, drożdżówka musi być drożdżówką, słodką, trochę kaloryczną pyszną bułą:)
    Bardzo fajny pomysł na wykonanie.

  • Odpowiedz
    Angie
    20 stycznia 2012 o 08:22

    Pomysł genialny!

  • Odpowiedz
    Pauli
    20 stycznia 2012 o 09:38

    bardzo smacznie sie prezentuje (;
    pozdrawiam

  • Odpowiedz
    slyvvia
    20 stycznia 2012 o 13:38

    Śliczna drożdżówka 😀

  • Odpowiedz
    pees
    20 stycznia 2012 o 17:08

    wow:) fajna sprawa z taką drożdżówą!

  • Odpowiedz
    klliisiaa
    20 stycznia 2012 o 18:44

    ale pyszny wypiek! 🙂

  • Odpowiedz
    Dominika
    20 stycznia 2012 o 18:56

    aaaale smakowicie wygląda!! pyszności!

  • Odpowiedz
    Daria Kowalska
    3 kwietnia 2015 o 20:56

    czy mogę zastąpić zwykłą mąke, mąką pszenna pełnoziarnistą ?

  • Napisz komentarz