Bez kategorii

Bułeczki ziołowe

Piękne, rumiane, pachnące i puszyste, najsmaczniejsze takie gorące, niezdrowe 😉 Ziołowe bułeczki oczywiście można doprawić swoim ulubionym zestawem ziół, najlepiej świeżych. Żadne kupione pieczywo nie smakuje tak dobrze jak własne.

Bułeczki ziołowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 10 g suchych drożdży (lub ok 20 g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • Po 1 kopiastej łyżce oregano, bazylii i rozmarynu
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Przgotowanie

1

Do mąki dodajemy suche drożdże, lub z odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn świeżych. Dodajemy resztę suchych składników, następnie oliwę, jajko i mleko i wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli ciasto robimy w maszynie, należy pamiętać o kolejności płynne-suche)

2

Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

3

Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 'C, a ciasto dzielimy na ok 10 równych części, formujemy okrągłe kulki, które lekko spłaszczamy i układamy je w niewielkich odstępach na blaszcze z papierem do pieczenia.

4

Przykrywamy je ściereczką na 30 min i znów pozwalamy im urosnąć, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

5

Posmarowane bułeczki posypujemy oregano

6

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masło oczywiście tylko tak dla ozdoby hehe 😉

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Odpowiedz
    Saratelka
    4 stycznia 2012 o 11:32

    Smakowite buły! 😀 Fotki też fajne! 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    4 stycznia 2012 o 14:26

    Takich jeszcze nie piekłam, śliczne ci wyszły 🙂

  • Odpowiedz
    pees
    4 stycznia 2012 o 18:17

    baardzo chcę upiec bułeczki na śniadanie. bardzoo!:) tak zachęcasz, że szok!:)

  • Odpowiedz
    Sue
    4 stycznia 2012 o 19:40

    Mmm! Ten zapach jest cudowny!
    Robiłam podobne, po prostu rozpływają się w ustach. 🙂

  • Odpowiedz
    slyvvia
    4 stycznia 2012 o 21:56

    Muffiny też dobre 😉 Jestem z okolic Rybnika – Gaszowice. A ty?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    17 marca 2012 o 22:55

    Mam przepuklinę rozworu przełykowego, a z tym wiąże się refluks. Niestety mogę jeść tylko pszenne pieczywo. Wypróbowałem przepis, ale zamiast mąki żytniej użyłem tylko pszennej. Bułeczki rewelacja! Dzięki Tobie chyba już nigdy nie kupię bułek w sklepie. Dziękuję! Polecam wszystkim borykającym się tak jak ja z chorobą. Adam

  • Odpowiedz
    Ola Nie wiem
    10 kwietnia 2012 o 19:50

    Hej , można zamienić proporcje ? Dać 0,5 szklanki mąki pszennej i 2/5 żytniej ? 🙂

  • Odpowiedz
    kari
    15 maja 2012 o 18:40

    Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?

    • Odpowiedz
      Agata
      15 maja 2012 o 18:42

      9-10 bułek, zależy jak duże uformujesz 🙂

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    1 czerwca 2012 o 13:13

    Czy można upiec je z mąki razowej? I jakie proporcje?
    Może to być 4 szklanki tylko razowej, czy np. 3,5 razowej i 0,5 pszennej?

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    21 czerwca 2012 o 14:06

    Nie moge uwierzyc ,ze dopiero teraz odkrylam Twoja strone !! Bułeczki z otrebami juz gotowe , a jeszcze tyle przepisow do zrealizowania 🙂 Pozdrawiam serdecznie :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    9 lipca 2014 o 21:27

    Jakie typy mąki powinnismy uzyc ? pszenna taka 550 ?a żytnia po prostu pełnoziarnista ?:)

  • Napisz komentarz