Piękne, rumiane, pachnące i puszyste, najsmaczniejsze takie gorące, niezdrowe 😉 Ziołowe bułeczki oczywiście można doprawić swoim ulubionym zestawem ziół, najlepiej świeżych. Żadne kupione pieczywo nie smakuje tak dobrze jak własne.
Bułeczki ziołowe
Drukuj przepisSkładniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 10 g suchych drożdży (lub ok 20 g świeżych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajo
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- Po 1 kopiastej łyżce oregano, bazylii i rozmarynu
- 1 szklanka ciepłego mleka
Przgotowanie
Do mąki dodajemy suche drożdże, lub z odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn świeżych. Dodajemy resztę suchych składników, następnie oliwę, jajko i mleko i wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli ciasto robimy w maszynie, należy pamiętać o kolejności płynne-suche)
Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 'C, a ciasto dzielimy na ok 10 równych części, formujemy okrągłe kulki, które lekko spłaszczamy i układamy je w niewielkich odstępach na blaszcze z papierem do pieczenia.
Przykrywamy je ściereczką na 30 min i znów pozwalamy im urosnąć, a następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Posmarowane bułeczki posypujemy oregano
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
13 komentarzy
Saratelka
4 stycznia 2012 o 11:32Smakowite buły! 😀 Fotki też fajne! 🙂
slyvvia
4 stycznia 2012 o 14:26Takich jeszcze nie piekłam, śliczne ci wyszły 🙂
pees
4 stycznia 2012 o 18:17baardzo chcę upiec bułeczki na śniadanie. bardzoo!:) tak zachęcasz, że szok!:)
Sue
4 stycznia 2012 o 19:40Mmm! Ten zapach jest cudowny!
Robiłam podobne, po prostu rozpływają się w ustach. 🙂
slyvvia
4 stycznia 2012 o 21:56Muffiny też dobre 😉 Jestem z okolic Rybnika – Gaszowice. A ty?
Anonimowy
17 marca 2012 o 22:55Mam przepuklinę rozworu przełykowego, a z tym wiąże się refluks. Niestety mogę jeść tylko pszenne pieczywo. Wypróbowałem przepis, ale zamiast mąki żytniej użyłem tylko pszennej. Bułeczki rewelacja! Dzięki Tobie chyba już nigdy nie kupię bułek w sklepie. Dziękuję! Polecam wszystkim borykającym się tak jak ja z chorobą. Adam
Ola Nie wiem
10 kwietnia 2012 o 19:50Hej , można zamienić proporcje ? Dać 0,5 szklanki mąki pszennej i 2/5 żytniej ? 🙂
kari
15 maja 2012 o 18:40Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
Agata
15 maja 2012 o 18:429-10 bułek, zależy jak duże uformujesz 🙂
Anonimowy
1 czerwca 2012 o 13:13Czy można upiec je z mąki razowej? I jakie proporcje?
Może to być 4 szklanki tylko razowej, czy np. 3,5 razowej i 0,5 pszennej?
Anonimowy
21 czerwca 2012 o 14:06Nie moge uwierzyc ,ze dopiero teraz odkrylam Twoja strone !! Bułeczki z otrebami juz gotowe , a jeszcze tyle przepisow do zrealizowania 🙂 Pozdrawiam serdecznie :))
Anonimowy
9 lipca 2014 o 21:27Jakie typy mąki powinnismy uzyc ? pszenna taka 550 ?a żytnia po prostu pełnoziarnista ?:)
Agata
10 lipca 2014 o 09:10Tak 🙂