Sałatki/ Wegetariańskie

Zestaw surówek

Surówki to dodatek do obiadu, który kojarzy mi się głównie z dzieciństwem oraz wakacyjnymi wizytami w restauracji.

Od kiedy gotuje sobie sama, a trwa to już prawie 10 lat – warzywa do obiadu spożywam w większości w postaci duszonej, a te surowe staram się uzupełniać sałatkami i słupkami jako dodatek do kanapek czy past.

Wynika to w dużej mierze z mojego lenistwa, zwanego też brakiem czasu, z którym obecnie skutecznie walczę za pomocą różnych kuchennych udogodnień. Jest to między innymi robot kuchenny AssistentPro, który szybko uciera warzywa zarówno na dużych i małych oczkach, jak i w plastry. Oprócz tego robot wyposażony jest w nakładki do robienia makaronu, mielenia i oczywiście klasyczne mieszadła do ciast.

Przygotowałam więc dla Was szybkie przepisy na zestaw surówek, które idealnie dopełnią Wasze zdrowe dania obiadowe.

Surówka colesław
  • 200g białej kapusty
  • 50g marchwi
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50g jabłka
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • kilka kropel octu
  • sól i pieprz do smaku
Białą kapustę oraz obraną marchew ucieramy, użyłam przystawki robota kuchennego AssistentPro z dużymi oczkami. Cebulę i jabłko drobno siekamy, składniki łączymy w salaterce. Jogurt, majonez, ocet i przyprawy mieszamy, tworząc sos, dodajemy do surówki.
Surówka z marchewki i jabłka
  • 200 g marchwi
  • 150 g jabłka
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżeczka oliwy
Marchew i jabłko ucieramy (możemy zarówno na małych, jak i dużych oczkach). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki łączymy z oliwą.
Surówka z pora i kukurydzy
  • 150g pora
  • 50g białej kapusty
  • 50g marchwi
  • 70g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Białą kapustę i marchew ucieramy na dużych oczkach. Pora kroimy w plastry i na połówki, następnie rozdzielamy je na piórka. Do warzyw dodajemy opłukaną kukurydzę, przekładamy do salaterki. Jogurt, miód, musztardę, sok z cytryny i przyprawy łączymy, tworząc sos, dodajemy do surówki.
Pamiętajcie, że surowe warzywa to niesamowicie ważny element naszej codziennej diety.
 
300 g to minimum, które powinno pojawiać się w naszym menu każdego dnia!
 
Wystarczy jeden posiłek zamienić na sałatkę lub do obiadu przygotować taki właśnie zestaw surówek, aby je spełnić.

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Tęczowa Ośmiornica
    2 września 2018 o 07:45

    Samo zdrowie! Kocham suróweczki :))

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 stycznia 2019 o 16:04

    If you are going for best contents like I do, just
    go tto see this web page daily because it provides feature
    contents, thanks

  • Napisz komentarz